21/22 NON-JUPAS 專區 [1] 新學年大家加油

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
冇, 我仲未寫personal statement, 未申請transcript 同未問lecturer 寫reference
成績差就認自己廢啦 唔好賴人好唔好
你呢啲咁既心態都係疊埋心水讀top up啦
學店都唔想收 點解可以asso都讀到得2.7
唔洗
可以後補
拎得C/C+嘅科個分肯定<60
啫係冇讀書
利申Econ C+
又唔係既, 我HKCC 文科 sem1 普通話盡咗力都係得C+, 但sem2唔洗讀普通話即刻爆4
語文科真係好睇人
但係條友係讀商科
佢2.7讀商科啵
識背書同計加減乘除都過3
背書好難
嗰時有Conditional offer 先最後個sem求其搵科讀
想問下study period個月份係咪全部填9月就ok?

仲有想問埋類似reference letter個啲document BU係咪唔可以後補?係佢話畀錢之後唔可以更改
但個矛盾位係asso gpa<3但hd gpa>3.5
會唔會報過asso讀好啲坦白講你asso個gpa都冇乜選擇 hd gpa係高但又中間quit左
唔熟
熟bus
Hkcc 商科都要讀中英文
仲要難高grade
HKCC邊個Programme唔使讀中英文
而且大學都有大中大英要你讀 咁都讀唔好咪代表你冇能力升上大學囉
大中大英唔會易炒
比啲耐性讀就B/B+
對唔住我係垃圾快啲結束我嘅人生好過
中文易好多 係eas難
咁仲有好多出路既, 讀top up 讀好D之後讀大學master, 或者你有多時間有多錢重新讀asso/hd 努力博入U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞