[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#51 Dell contact Online Sales

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
哎 前排6千幾買ew3280u 無你講的FALD 浪費左6千幾 sad
FALD價位唔同
1萬起步
係咪27gn950同xg27uq依啲都冇?

4k 144得呢幾款先有
PG27UQ/X27/X27 P/CP7271K P
PG65UQ(VA)
PG27UQX(mini LED)
PG32UQX/X32(mini LED)
而家好似係咁咁係唔係window要熄 淨係個芒著?
全部都貴成倍
U2720Q?
windows 熄咗
咁你個訊號來源就唔係HDR啦
其實唔打fps, 剩係打下rpg (eg witcher 3/gta5)
如果想買27吋4k, 144同60hz差得遠唔遠呢?
4k 144真係好貴同埋冇貨
咁點解決
g34wqc
sorry對點用hdr 無咩概念
到底點解全部都冇貨
你要4k 144 ,張display 卡都要買張勁既。 而家等睇30代 出來既review.
不打fps 其實我覺得都ok ,60hz, 如果不上4k 60hz .其實2k 144 hz都可以

未來4k 144 會普及化,同平d. 因為顯卡性能好左,加上多人玩得起
用落多唔多IPS漏光
有fald正常都貴好多,你睇tv都係咁,sony有fald既model貴好多
買左vg27aql1a 嘅巴打想問你地d 顏色setting 會係點,我嗰隻拍埋去本身用緊嘅u2518d, vg27明顯偏黃
要睇HDR content 先開
平時唔好開
轉下色溫 or RGB值
原來我一直都係個MON蒙左就係因為HDR開左...
岩岩熜番好似發現新世界咁.. D顏色正常番
咁hdr就真係踔頭野用先開
記得要開都有小小難度
開有咩難度
用左幾耐先知? HDR視頻 同遊戲內有HDR設定 先叫用緊HDR
YT 設定解析度會顯示HDR圖案,netflix個D要有寫明HDR先係
windows 嘅chorme netflix 係味睇唔到4k 唔知點解用macbook 插mon 再開chrome 睇清好多咩原理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞