[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#51 Dell contact Online Sales

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
原來U2720Q 夾到windows HDR
咁目前我已知有3款可以夾到
PG27UQ,X27,U2720Q
以我所見U2720Q唔開HDR嘅話
反而啲色係oversaturated
睇youtube playback條bar就知
開咗HDR先會變返正常
先會睇到Display P3啲色
btw 啲色會偏冷
IPS有FALD黑位可以黑過VA
即PG32UQX/X32
oversaturated唔關隻mon事
因為windows sdr/website 用sRGB/REC.709
你個臂冇送4條墊高個架舊野咩
相差1500 元,當行貨保養lol, 同埋有壞難換mon, 要寄返上大陸

你去x東 ,x寶d專營店,有d仲有教學教港人如何下單。 佢地會用發泡膠包住個mon ,再寄x 豐 直送來港,都係百幾元運費。
咁應該都不錯
就黎變淘寶post
夾到既意思係? window開等於mon 開?
要傾淘寶京東就死出去自己開post啦屌你老母
我隻mon 京東15999RMB 香港LG 又然
會 我喺windows set SDR brightness去5/100
唔會影響到HDR
有冇試過開HDR 之後cap 圖 張圖光到仆街 但喺steam 到screenshot 就好暗
意思係win10 介面色水保持正常
但唔正常都冇問題 唔影響睇HDR content
唔係應該IPS太黑而睇唔到黑位咩
ips嚴重漏光
黑位變灰
唔正常嘅話個mon好似矇咗層灰咁
exactly!
所以我堅持買有FALD既IPS
睇rtings, u2720q 有srgb mode, windows唔開hdr 應該要set 番
windows d colour profile 好麻煩, 唔uniform

ASUS ROG XG279Q
Zowie XL2546S

https://t.me/bob100990
那有錢
最平都要9999
我反而中意過飽和
好鮮好正

當然HDR隻色更加自然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞