[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#51 Dell contact Online Sales

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想請教下, 會打機睇股票, 要144HZ, 空間有限
用單一 32/34吋 21:9
DUAL 24+24 一橫一直
我最後都係揀剩依2個
不過諗住買fi27qp了
終於,佢delay咗好耐
呢隻2k架喎
btw如果呢隻升到3980我覺得唔係好值得又要訂又要等成個月先收到貨
屋企隻用咗10年嘅Mon壞咗
要急買 搵緊27吋 144 ips/va 曲mon
4000筆直

目前睇緊
XG27VQ
MAG272C
VG279Q (唔係曲mon)

想知會唔會有符合我條件更加平/好嘅選擇 唔要中國牌子 thx
點解最後揀呢隻嘅,都要5千
主要想要2k 144hz hdr ips freesync
有齊哂 又買得過既選擇真係唔多
永久blacklist AOC 大陸牌子仲要垃圾質素同售後
唔該高比巴打
係呀2K 但我另一個MON 就HD咋
所以就頭痛緊 細佬知識有限
怕買左返泥兩個唔可以共存就大J獲
2KF 3690 今日睇過 無實質試買
VG27AQL1A見過3490
Lg啲qc買左兩日就有條紅線
我查過佢原生好似係60hz 好似要超先上到170?
同埋fi27qp仲有樣好係佢可以同時2k+hdr+165hz+10bit
係喎 啱啱在上官網先見到
Windows 10 的設定
而在 Windows 10 的電腦上,預設的解析度會是 2560 x 1440,更新頻率預設可以設定成 60、100、120、144Hz。

如果要開到螢幕最高的 170Hz,則是要在螢幕的 OSD 中把「超頻」開啟才行;開啟超頻後,則可以設定最大更新率為 155、160、165、170Hz。

https://kheresy.wordpress.com/2020/07/13/asus-tuf-gaming-vg27aql1a-review/
想問下lg/samsung/acer呢啲牌子ok嗎
買完個XG27UQ 上網DL佢個程式用, 但係開佢出黎豆豉咁細個,字都睇唔清可以點搞,
如果無保,出面有無人係識整電競MON?
用price com 找啦
benq來講,comdex好似係最平,平過price com個d公司
samsung ok架,我朋友都用左7年既monitor, 耐用。 acer就有朋友用佢laptop
lg低階mon應該ok既,畢竟有d廠都會用佢既panel
只是樓上benq護眼防藍光有tuv 德國認證,同埋好多台灣人都會用benq
快换
早2星期就係
但而家周圍沒貨佢升都好合理
用win10 縮放
買左新mon 34wn80c
21:9做野好爽

原本打算買5k2k個隻
但公司機推唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞