❛真❜高質傢俬電器傢俱討論(7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

我喺德國亞馬遜買,不過呢度未計運費
如果香港門市我就唔係好清楚幾多錢
唔該
唔通明知wechat alipay 有毒我又裝咩
同咩時間有咩關係

就算我有中銀account 我都唔會裝佢個app啦
其實用返傳統鎖就最穩陣啦咁
純粹懶同方便叫人嚟屋企
馬桶用緊,價錢實惠,用料中上,幾抵玩
係囉條友都低能
智能門鎖同wechat類比 都唔知佢講乜鳩

放得上互聯網嘅嘢一定有風險
個門鎖其實係within內聯網
有佢connect出去 人地係connect唔到入黎 理論上係單向
如果仲係擔心 可能係router落手 淨係allow個鎖connect去Samsung/lockly嘅server IP
如果仲好擔心 可以買隻有防毒同IPS功能嘅router

然後server 個面係自己係無得搞 唯有查下佢粒IP係咩國家 最後都係靠廠家做足安全措施

咁樣先叫安全 唔係靠9up一句驚hacker 就可以app同wifi完全唔搞收人6千幾

2020年啦 驚hacker不如網都唔好上啦 一陣入侵你部手機 draw爆你粒電 大脾都爆爛埋呀
其實mic都無得避 不過佢收人6千幾先係問題 價錢又旗艦 功能又無

講真如果佢咁嘅價錢比到晒應有嘅功能 我又會比呀

https://m.tb.cn/h.VAeod96?sm=4d58b2
小米依個鎖 睇落啲制啲位好似一樣咁滯 係個外殼唔同
Btw 小米係抵 千祈唔好買
監控不了 幾平都無用
個app要嘅permission同個鎖會keep嘅record

指紋 拍卡 密碼 開門粒的 個位一模一樣

個鎖體連鏍絲位都一模一樣

大佬 我買小米唔比佢上網唔好?

小米千三 佢六千七 買到5個啦 廁所門換埋都仲得

西門子真係痴撚線
我真係唔知你係打手定真心膠
唔緊要啦,各人有唔同喜好
我自己裝左609都覺得好方便呀
我都想裝609 或者708
今日去左問幾間鎖鋪
真係各有各好

Samsung 609/738/739
我會歸類同一類
都係鎖芯好細條,同埋得一條
價錢平,功能上齊全
但如果一無電/壞就會成個鎖鎖唔到
安全性有隱憂
解鎖速度算快
4千左右有交易
2年保
但要留意,有2間唔同代理
一間PLC,一間CRG
二間賣所有三星鎖都唔同型號
好似609,708, 738就plc
718,739 就crg
用邊間代理就自己衡量下
Plc過左保養 上門好似350一次
Crg就550一次

Philips 鋪推薦左幾隻
Alpha, 4千左右
樣我就覺得一般
反應都快,同埋機體算細,造工換上手唔算差
鋼拉絲觸感
5400左右,一樣5種開鎖齊
9300 係今日睇咁多隻最貴,$5900
出左幾個月only
但亦係我覺得咁多隻最靚
一體成型玻璃,解鎖速度快
鎖芯都有3定4條
不過一樣都係無電/壞左就收皮
2年保,但有間鋪同我講話可以比400蚊續到年
但Philips 鎖我自己有保留,話係淘寶眾籌出般
所有app都係大陸寫出般

Lockly 我自己本身唔想換有把手ge鎖,但好多網上推介
鎖芯一樣感覺實淨、3定4條
密碼果個係特別
但我覺得都係gimmick 野多,對我無咩特別,都係用指紋多
屋內可做到反鎖,即無電壞晒電子野都仲可以當係傳統鎖用
呢個係得有把手ge 鎖先有
但lockly出門口後唔會自動上鎖,一定要把手向上推先會鎖門,用開電子鎖朋友可能唔慣

Yale,用番10年前款..有把手果隻老闆話係最少問題出

西門子c321 未有時間出去睇實物
但有間鋪話隻似個款勁似大陸,又貴,所以佢地無賣
不過我諗佢貴係貴在有5年保
應該係咁多隻最長時間

利申Yale ymg40 苦主....
講中晒心聲

我暫時覺得lockly 最啱心水

Samsung 功能係正 不過太弱雞咁
Lockly 唔會自動上鎖?
唔會
如果你就咁關埋門
佢只有一個反舌令到度門開唔到
但鎖芯唔會彈出
一定要用人手向上推把手先會彈鎖芯

呢個就係機械鎖而唔係摩打鎖ge 分別
巴打覺得邊款好

老老實實 如果要我買菲利浦或者西門子 我不如淘寶買小米
講真我仲未決定到
唔理佢淘唔淘寶先
就咁睇樣同速度解鎖
我會想買Philips

如果唔想煩保養我會想簡西門子

三星就因為我係舊門啦
由Yale 轉去三星個開鎖位會好樣衰,所以唔多想

由於我係yale苦主,所以我唔會考慮佢了

Lockly..雖然好多人讚
但問心今日試左又唔係驚為天人咁
同埋個人真係麻麻地橫柄款
因為有小朋友好易撞到
私人樓嘅我諗我都係揀609/738算
真係咁唔好彩俾人爆就成層收皮
1。我係本身完全唔知佢同小米撞款
2。我唯一猶豫係佢只喺大陸市場出,外國冇,覺得有古怪
3。唔鍾意Samsung。得一條鎖芯完全冇安全感
4。lockly係大陸嘢都冇咩好感
5。phillips就… 感覺上相對安全,不過都揀緊咩model冇咁複雜

btw, 喺Aeon見到有款hyundai鎖,但出面街舖唔見有,仲聲稱韓國製造。係自己廠出定又係siemens咁疑似OEM?
太長唔quote上面巴打了
如果覺得真係唔安全嘅,咁好似許文強巴打話齋用返傳統鎖啦。我隔離屋都係咁。

點都唔會有一款鎖係完美嘅
如果你住私樓嘅,咁睇你樓下保安質素係點
公屋就算啦 有鐵閘嘅就用傳統
私樓真係唔會擔心 我果到成層都係用三星609咁濟 住村屋既話就緊係用返勁d 既傳統鎖 公屋果d 有鐵閘用電子鎖真係有d 多餘
邊到有得試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞