(曾經賭錢輸到仆街,已戒甩)你問我答

968 回覆
59 Like 2 Dislike
無話戒唔戒 自己量力而為 唔好借錢賭

利申 捱過麵包 亦試過日日大魚大肉
過來人,不過同樓主比係小巫見大巫

不過當年中3打機搵錢搵到6,7萬(儲左2年)
但差幾萬可以去美國留一年學
之後有一日賭2千贏左2萬
追到9萬就開始輸
最後輸到戶口得番5000千買手機
無本再賭
屋企人無問過我啲錢去左邊
但應該知我輸哂

至此,好小賭
係有時成堆fd出黎聚會賭一賭
但今年開年(1月1)
輸200蚊都肉赤,其實唔多,不過知道自己性格輸唔起
見到啲賭波post心郁郁都即刻禁住自己
同埋遠離左班會賭既fd
只係有時出黎聚,但一講賭我就自己走人先
無話戒唔戒 自己量力而為 唔好借錢賭

利申 捱過麵包 亦試過日日大魚大肉

追到9萬就開始輸
無本再賭
但應該知我輸哂

至此,好小賭
但今年開年(1月1)
同埋遠離左班會賭既fd

巴打,你戶口得返五千幾選擇買手機而唔拎去博
證明當時你都未去到最嚴重階段
起碼你懂得抽身,無去借
一齊努力

追到9萬就開始輸
無本再賭
但應該知我輸哂

至此,好小賭
但今年開年(1月1)
同埋遠離左班會賭既fd

起碼你懂得抽身,無去借
一齊努力

果陣部手機咁岩壞到用唔到
我有一輪都係咁賭 就算得番$200過果個月都要入錢去賭 後來我發現自己係中意賭 就變左度波 學下點睇賠率 慢慢就甩左賭癮 依家一個月賭唔夠一千

好多人係咁
慣左用賭黎消磨時間同帶黎刺激
不覺意地成癮

追到9萬就開始輸
無本再賭
但應該知我輸哂

至此,好小賭
但今年開年(1月1)
同埋遠離左班會賭既fd

起碼你懂得抽身,無去借
一齊努力

不過都清楚自己性格輸唔起
唔會再賭

追到9萬就開始輸
無本再賭
但應該知我輸哂

至此,好小賭
但今年開年(1月1)
同埋遠離左班會賭既fd

起碼你懂得抽身,無去借
一齊努力

我都試過
但選擇買部幾舊水紅米
其餘錢拎去再賭
其實贏翻黎既錢本身就唔係你自己既,點解要追?

贏過=擁有過
想去返果個高位

正解
我應該係2004年開始賭,應該係18歲就開始。
中途有戒過,過二三個月又會賭返。每次都係開始贏粒糖,最後輸間廠。

係唔賭,就去又飲又嫖
賭賭賭,賭乜鳩丫

屋企有個仆街老豆,佢由十八歲開始賭
賭撚到結婚生仔退休都仲賭緊,應該加埋輸撚左幾百個再問財仔借,仲搞撚到我老母有情緒病。

個時出身之後試過仆心仆命幫佢還,當時搵17k用左9k幫佢還,又同佢見啲乜鳩介賭中心,plan左分唔知幾多十年分期慢慢還。以為愛可以感化佢有希望啦。

一頭半個月後,啦啦收到財仔打黎話幾時還錢,問多老豆兩句原來仲差賭仔一百萬無講出黎,驚我地接受唔到,所以又借又賭希望搞得掂。屌佢老母!

呢加唔撚理鳩柒佢,當無呢個老豆
佢要借要賭要自殺關人撚事!

所以大家唔好賭喇
賭唔單只傷害自己,係傷害到身邊既人。
回頭是岸,輸左就係輸左唔會追得返。
我女朋友老豆前幾日搵我女朋友傾計
話之前病態賭博
發覺自己還唔起錢
搞到搵社工
宜家走去cut馬會戶口
40幾歲人搵20k
話就話差街數9萬幾
實質唔知
因為佢用我女朋友個名借過兩筆財仔
我女朋友親戚就話我女朋友老豆幾年前就已經話戒賭
樓主覺得今鋪有冇得救

我以代號“Z"黎代表你女朋友老豆

1. 問清楚Z, 究竟佢cut馬會戶口,係普通就咁cut, 抑或好似我提及過既凍結。一定要肯定Z係凍結

2. 去環聯網站,比$280睇Z既信貸報告(信用卡比錢,即時有得睇)查實佢既欠款狀況

3. 咁你女友幫Z借果兩筆財仔加埋幾錢?

4. Z既一般支出情況如何?照道理,搵兩萬,爭九萬幾,唔算十分吃力

有無得救就視乎Z既態度及誠意。
想了解下宜家你女朋友屋企有咩計劃?

Z同佢老婆一直都係名存實亡
十年兩個人唔會同時出現係同一間房
唔會同台食飯
都係因為錢銀問題分開
賭真係妻離子散

我女朋友名下就有20k 一筆ua一筆cashingpro
Z要自己面對 我女朋友又唔上心
我叫佢問佢老豆借財仔做咩
佢又冇問
Z支出我要了解下 淨係知道供居屋5k
佢老豆前一排周不時話自己冇錢搭車返工
成日問我女朋友借100 200
話咩下星期還double
屌我女朋友又真係借
都唔諗佢用黎做咩
十成攞去賭
男人成40歲賭到幾百蚊都冇

賭仔為左賭乜鳩大話都講得出
話差9萬,90萬就差唔多
千其唔撚好幫佢柒還
幫佢還=傷心+傷金
唔幫佢還=傷心

利申 過來人
入左100k 翻身!

師兄 你錯post

好正路,唔通由佢輸唔追返咩
我當年都係係咁入錢搏翻身
直到有一日做到正數先戒波馬
係期期六合彩都會買戒唔到
同有贈品送個時買十蚊攞佢個贈品

追唔翻咁點

個時又無諗到
淨係知有賭未為輸
呢鋪輸唔代表鋪鋪輸
家下變返正數都無再賭
中途有戒過,過二三個月又會賭返。每次都係開始贏粒糖,最後輸間廠。

係唔賭,就去又飲又嫖

過兩三個月賭返
係戒賭最常見既情況
然後就會出現骨牌效應
不斷再賭再借再追再賭

嫖飲我自己未試過
不過聽落寧願拎D錢去蒲
總好過賭落海
話之前病態賭博
發覺自己還唔起錢
搞到搵社工
宜家走去cut馬會戶口
40幾歲人搵20k
話就話差街數9萬幾
實質唔知
樓主覺得今鋪有冇得救

1. 問清楚Z, 究竟佢cut馬會戶口,係普通就咁cut, 抑或好似我提及過既凍結。一定要肯定Z係凍結

2. 去環聯網站,比$280睇Z既信貸報告(信用卡比錢,即時有得睇)查實佢既欠款狀況

4. Z既一般支出情況如何?照道理,搵兩萬,爭九萬幾,唔算十分吃力

唔會同台食飯
都係因為錢銀問題分開
賭真係妻離子散

佢又冇問
屌我女朋友又真係借
都唔諗佢用黎做咩
十成攞去賭

Z既情況同我以前好似。
好明顯佢宜家筆糧都仲係keep住拎去賭拎去博
輸到連車錢食飯錢都唔理
因為佢覺得你女朋友唔會忍心佢連食飯搭車都無錢
下星期話double個D永遠係借口
佢話還十倍都可以不理會

宜家照咁睇。
如果你地仲有心想救Z出苦海
一定要同Z面對面講清楚
要Z列晒所有債務(邊間公司 爭幾錢 分幾期 每期幾多)
再睇下點幫Z做債務重組

仲有,要問下Z, 確保間居屋無拎去按
照聽咁既情況,佢應該都去到極嚴重階段

最後,你女友名下果兩筆錢
盡快還清佢先
始終信貸報告借過財務公司係有影響
話之前病態賭博
發覺自己還唔起錢
搞到搵社工
宜家走去cut馬會戶口
40幾歲人搵20k
話就話差街數9萬幾
實質唔知
樓主覺得今鋪有冇得救

唔會同台食飯
都係因為錢銀問題分開
賭真係妻離子散

佢又冇問
屌我女朋友又真係借
都唔諗佢用黎做咩
十成攞去賭

賭仔為左賭乜鳩大話都講得出
話差9萬,90萬就差唔多
千其唔撚好幫佢柒還
幫佢還=傷心+傷金
唔幫佢還=傷心

利申 過來人

我都同意佢老豆唔只爭9皮
一定要問清楚先好再作下一步計劃
入左100k 翻身!

師兄 你錯post

追唔翻咁點

個時又無諗到
淨係知有賭未為輸
呢鋪輸唔代表鋪鋪輸
家下變返正數都無再賭

咁你都算好彩
大把人一沉不起
入左100k 翻身!

師兄 你錯post

追唔翻咁點

個時又無諗到
淨係知有賭未為輸
呢鋪輸唔代表鋪鋪輸
家下變返正數都無再賭

咁你都算好彩
大把人一沉不起

因為佢地追返正數唔識收手
但一日唔追成世人都要輸比馬會
賭賭賭,賭乜鳩丫

賭撚到結婚生仔退休都仲賭緊,應該加埋輸撚左幾百個再問財仔借,仲搞撚到我老母有情緒病。

個時出身之後試過仆心仆命幫佢還,當時搵17k用左9k幫佢還,又同佢見啲乜鳩介賭中心,plan左分唔知幾多十年分期慢慢還。以為愛可以感化佢有希望啦。

一頭半個月後,啦啦收到財仔打黎話幾時還錢,問多老豆兩句原來仲差賭仔一百萬無講出黎,驚我地接受唔到,所以又借又賭希望搞得掂。屌佢老母!

所以大家唔好賭喇

我係輸到等下個月出糧,未去到財仔來電
最多都係card center

係唔賭,就去又飲又嫖

過兩三個月賭返
係戒賭最常見既情況
然後就會出現骨牌效應
不斷再賭再借再追再賭

嫖飲我自己未試過
不過聽落寧願拎D錢去蒲
總好過賭落海

其實都唔知自己賭為咩
贏粒糖,輸間廠
賭賭賭,賭乜鳩丫

所以大家唔好賭喇

最怕講D唔講D
以前我又係咁
無講出黎個筆諗住自己搞掂
結果又出事

不過巴打你要小心
雖然就話唔幫佢還
但當財仔追到上門你地都可能會麻煩
因為你老豆實有留地址/家人電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞