(曾經賭錢輸到仆街,已戒甩)你問我答

968 回覆
59 Like 2 Dislike
戒賭難定戒J難?

未試過專登戒J
賭錢真係好邪.

未做野個時除左賭波(明明睇最多係波), 賭咩都贏.
過大海輸左獲勁但都可以襟錯制連本帶利贏番番黎.

個時都覺得自己除左運都有技術, 尤其賭馬麻雀呢D.

但一出黎做野, 真係賭咩輸咩, 打麻雀對住新手都可以輸, 玩咩都係輸最多O個個.
真係輸足十年

好彩當年有個on鳩FD, 成日都想賭錢翻身, 越賭越衰, 我先警剔自己唔好學佢所以無沉過船, 而家聽到賭字都想走.

最忌以為自己有技術
我仲賭緊 想戒
利申 計埋輸果d 仲贏緊90萬

90萬點處理?
唔會輸到家破人亡既人根本唔會戒賭
賭錢真係好邪.

未做野個時除左賭波(明明睇最多係波), 賭咩都贏.
過大海輸左獲勁但都可以襟錯制連本帶利贏番番黎.

個時都覺得自己除左運都有技術, 尤其賭馬麻雀呢D.

但一出黎做野, 真係賭咩輸咩, 打麻雀對住新手都可以輸, 玩咩都係輸最多O個個.
真係輸足十年

好彩當年有個on鳩FD, 成日都想賭錢翻身, 越賭越衰, 我先警剔自己唔好學佢所以無沉過船, 而家聽到賭字都想走.

最忌以為自己有技術

係呀, D技術好多時基本只係運.
個時成日教人打麻雀, 又呢又路, 而家對住D唔睇上下家唔扣牌既人咪又係鋪鋪輸.

賭錢最差係會令人好迷信, 迷迷下就會好迷失, 所以而家好憎賭錢, 會令人好心煩.
咁多頁唔想追 問過可以ignore我
幾歲開始賭?
我宜家20歲仔 上年12月開個戶口
玩左3個月輸左9k決心戒賭了

17歲開始
點決心法?形容下

宜家就9k姐 遲下愈滾愈大會返唔到轉頭
我自己老豆賭到借大耳窿差人幾廿萬 同老母離左婚 佢自己都冇面見d親戚 唔想比做佢咁
趁宜家仲係學生 輸極有限早d離場啦
咁多頁唔想追 問過可以ignore我
幾歲開始賭?
我宜家20歲仔 上年12月開個戶口
玩左3個月輸左9k決心戒賭了

17歲開始
點決心法?形容下

宜家就9k姐 遲下愈滾愈大會返唔到轉頭
我自己老豆賭到借大耳窿差人幾廿萬 同老母離左婚 佢自己都冇面見d親戚 唔想變做佢咁
趁宜家仲係學生 輸極有限早d離場啦
唔會輸到家破人亡既人根本唔會戒賭

總會輸到失去許多先醒覺
輸錢皆因贏錢起
巴打我明
老師有冇教過你
小賭怡情,大賭可以變李家誠?

小賭怡情,大賭輸到唔撚停

中大教授顧鳴高半年賭馬鸁半億點睇

教識大家
做到大學統計系教授先好賭

教識大家,只要你理性大於衝動,知識多於市井之徒,咁一切只係機率,運氣只係無知者嘅藉口。

做到既又有幾多個?
利申: 無知者

我諗應該0.0001%既人掛。果啲人睇得好清,當賭錢變得數學/機率咁去分析,佢地根本唔係賭錢,某程度上只係緊計數...至出名嘅MIT Blackjack team咪係咁。

利申:無知者+1
輸錢皆因贏錢起真係講得岩

之前就係試過一次贏2皮 搞到而家倒輸

我決定而家每個月入500閒錢玩下算 希望成功

500夠玩幾耐先?
如果第一日就輸晒係咪真係忍到廿九日?

所以真係希望成功 我都驚自己輸完忍唔到手

但賭果一刻真係好興奮 唔知點解
查實好多學術文章都有研究賭錢背後嘅心理因素,當中包括有一樣叫Perceived Control(簡單啲譯為主觀控制),當一種賭嘅活動可以令參加者主觀地覺得佢可以控制個結果嘅時侯,參加者就越沉迷落去。

所以你只會見人沉迷賽馬,沉迷賭波,而唔會見沉迷六合彩。你買波買馬中左,你會覺得自己眼光好,但你買六合彩中左,你唔會覺得自己眼光好掛。但其實,冇眼光可言,一切都只係機率。

500夠玩幾耐先?

你要小心,興奮係上癮嘅病徵。
查實好多學術文章都有研究賭錢背後嘅心理因素,當中包括有一樣叫Perceived Control(簡單啲譯為主觀控制),當一種賭嘅活動可以令參加者主觀地覺得佢可以控制個結果嘅時侯,參加者就越沉迷落去。

所以你只會見人沉迷賽馬,沉迷賭波,而唔會見沉迷六合彩。你買波買馬中左,你會覺得自己眼光好,但你買六合彩中左,你唔會覺得自己眼光好掛。但其實,冇眼光可言,一切都只係機率。

我都覺, 會拎人有錯覺以後自己真係得, 就會越踩越深.
而機率呢樣野真係好識呃人.

而至老套嘅格言,好似十賭九輸/長賭必輸呀咁,真係至理名言來嘅。莊贏嘅機率一定係比閒嘅高。假設莊贏機率係51%,賭仔贏嘅機率係49%,或者玩十舖,可能賭仔仲有幾會贏,但玩一百舖呢,一千舖呢,一萬舖呢,根本賭仔就一定輸。

講到底,運氣只係一層糖衣,包住賭仔「機率必輸」呢個毒藥。都係果句,賭錢有冇機會贏賭場,真係有,但要有啲條件。

1. 超級理性,唔衝動,任何情況下都清楚自己係玩緊機率遊戲。
2. 極度聰明,有電腦般嘅頭腦同記憶力
3. 團隊合作,分工明確,跟計劃行事
4. 最重要係,玩一啲機率上打破賭場優勢嘅遊戲,如Blackjet。

嗱,如果做唔到上面我講嘅條件(真係有人做到的,好似啲MIT, Stanford, Harvard嘅學生,佢地仲要受過訓紴就做到),咁請你視賭錢為,當召妓/打街機/食自助餐/買名牌,簡單啲講,即係洗費!你放得一萬,就預左洗過一萬,一定唔可以預計你會贏。

500夠玩幾耐先?

腦部分泌多巴胺
樓主好後生姐,未來大把世界,我之前輸得金過你,到依家想戒都戒唔甩,只係玩得細左,到底點先的起心肝可以完全唔賭?

巴打幾歲同輸左幾多

30,輸差唔多1000K,
零幾年18歲仲讀緊書買6合彩中左2次4800,
次後買波好好運買乜中乜,滾到成600K,
跟手無啦啦見到石陰寧峰苑99萬幾百尺,
心雄由本來50K一場->ALL左600K一場1.7倍平手盤,
最後89分鐘輸12碼0:1完場,
自此買乜輸乜,到依家輸OVER 1000K
好撚慘,明知輸仲要賭

偶像

再次宣傳多一次
如果有巴打真係有決心戒賭
第一步,一定要去狗會取消兼凍結戶口
“自動暫停戶口投注”申請
最長可凍結三年

再次宣傳多一次
如果有巴打真係有決心戒賭
第一步,一定要去狗會取消兼凍結戶口
“自動暫停戶口投注”申請
最長可凍結三年

同意,網上落注,害人一生

最典型一個例子
就係長追大/細。
例如已經開左九舖大
會覺得第十舖開大既機會50%^10
然後就會想追細
但根本開細既機率只係一半一半

500夠玩幾耐先?

ching有無試過搵人幫手戒?
仲記唔記得係邊場波累你輸最多
樓主好後生姐,未來大把世界,我之前輸得金過你,到依家想戒都戒唔甩,只係玩得細左,到底點先的起心肝可以完全唔賭?

巴打幾歲同輸左幾多

30,輸差唔多1000K,
零幾年18歲仲讀緊書買6合彩中左2次4800,
次後買波好好運買乜中乜,滾到成600K,
跟手無啦啦見到石陰寧峰苑99萬幾百尺,
心雄由本來50K一場->ALL左600K一場1.7倍平手盤,
最後89分鐘輸12碼0:1完場,
自此買乜輸乜,到依家輸OVER 1000K
好撚慘,明知輸仲要賭

仲記唔記得係邊場波累你輸最多

柏雷素爾對松本山雅

最典型一個例子
就係長追大/細。
例如已經開左九舖大
會覺得第十舖開大既機會50%^10
然後就會想追細
但根本開細既機率只係一半一半

俾佢呃幾年真係會以為賭神上身.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞