(曾經賭錢輸到仆街,已戒甩)你問我答

968 回覆
59 Like 2 Dislike
依個post好正面

thx巴打
希望自己既經驗幫到人
輸錢皆因贏錢起真係講得岩

之前就係試過一次贏2皮 搞到而家倒輸

我決定而家每個月入500閒錢玩下算 希望成功

500夠玩幾耐先?
如果第一日就輸晒係咪真係忍到廿九日?

所以真係希望成功 我都驚自己輸完忍唔到手

但賭果一刻真係好興奮 唔知點解

ching有無試過搵人幫手戒?

無 唔敢同人分享 佢地淨係知我贏過錢好風光

通常都係咁
報喜不報憂
所以宜家聽到有Fd贏大錢
我都唔會妒忌
因為暗地裏好快會輸晒
而唔會同大家講

岩 好想勇敢咁同人分享
但又驚比人笑 比人睇唔起

巴打,我以前屋企人都係咁,
結果講出黎既時候已經好嚴重

自己都叫做同屋企人朋友戒過賭,
不如telegram傾下?
@ecrex

通常去到要同屋企講
已經去到爆煲階段
每個人最難免對既一刻就係同屋企人講

500夠玩幾耐先?

通常都係咁
報喜不報憂
我都唔會妒忌
因為暗地裏好快會輸晒
而唔會同大家講

岩 好想勇敢咁同人分享

@ecrex

通常去到要同屋企講
已經去到爆煲階段

*面對

500夠玩幾耐先?

通常都係咁
報喜不報憂
我都唔會妒忌
因為暗地裏好快會輸晒
而唔會同大家講

岩 好想勇敢咁同人分享

@ecrex

通常去到要同屋企講
已經去到爆煲階段

*面對

但其實巴打你都只知如果可以早d求救,
可能件事會再容易d解決或者自己都有能力解決到
好勵志呢個post 留名學下嘢
巴打覺得戒嘅過程最難係咩

500夠玩幾耐先?

通常都係咁
報喜不報憂
我都唔會妒忌
因為暗地裏好快會輸晒
而唔會同大家講

岩 好想勇敢咁同人分享

@ecrex

通常去到要同屋企講
已經去到爆煲階段

*面對

但其實巴打你都只知如果可以早d求救,
可能件事會再容易d解決或者自己都有能力解決到

無辦法啦
人生永遠都係事後先發現自己做錯
所以都想叮囑其他巴打
千其千其唔好等到爆煲先搵屋企人一齊面對
及早搵朋友家人一齊面對問題

最難當然係控制賭癮。
假設今日自己決心係100分
但自己既決心係會隨住時間/心情所影響
以我為例,當我面對生活唔如意或情緒低落時
賭癮就會復發

其實戒賭真係好難一次就得
我自己起碼衰左六七次
當復發時
唔好話比自己聽唔得
咁樣係比藉口自己放棄

最難當然係控制賭癮。
賭癮就會復發

我自己起碼衰左六七次
當復發時
唔好話比自己聽唔得
咁樣係比藉口自己放棄

呢句真係好重要!!
講得好啱 有時一唔小心遇到唔開心嘅事 舖癮就好易返嚟
不過你真係勁喎巴打 試咗咁多次都肯再試
巴打戒咗嗰刻覺得點? 係咪會突然好似醒咗咁

最難當然係控制賭癮。
賭癮就會復發

我自己起碼衰左六七次
當復發時
唔好話比自己聽唔得
咁樣係比藉口自己放棄

呢句真係好重要!!
講得好啱 有時一唔小心遇到唔開心嘅事 舖癮就好易返嚟
不過你真係勁喎巴打 試咗咁多次都肯再試
巴打戒咗嗰刻覺得點? 係咪會突然好似醒咗咁

科學角度
病態賭徒係賭博過程中
人腦會受刺激而釋放安多酚
令人感到興奮
久而久之,會依賴呢樣活動而得到快感
所以當失落既時候,腦海會馬上叫你去賭而令自己開心,此乃成癮

無辦法啦,再唔戒人生就玩完
我都唔想廿幾歲就比人追數逼死自己

其實戒甩係一個過程,並唔係一個moment
個人會有平穩既感覺
理性好多
我女朋友老豆前幾日搵我女朋友傾計
話之前病態賭博
發覺自己還唔起錢
搞到搵社工
宜家走去cut馬會戶口
40幾歲人搵20k
話就話差街數9萬幾
實質唔知
因為佢用我女朋友個名借過兩筆財仔
我女朋友親戚就話我女朋友老豆幾年前就已經話戒賭
樓主覺得今鋪有冇得救

佢好就好在有層樓住 好彩層樓仲有供住 一個月供5k 未死得

有層樓怕咩
話之前病態賭博
發覺自己還唔起錢
搞到搵社工
宜家走去cut馬會戶口
40幾歲人搵20k
話就話差街數9萬幾
實質唔知
樓主覺得今鋪有冇得救

我以代號“Z"黎代表你女朋友老豆

1. 問清楚Z, 究竟佢cut馬會戶口,係普通就咁cut, 抑或好似我提及過既凍結。一定要肯定Z係凍結

2. 去環聯網站,比$280睇Z既信貸報告(信用卡比錢,即時有得睇)查實佢既欠款狀況

3. 咁你女友幫Z借果兩筆財仔加埋幾錢?

4. Z既一般支出情況如何?照道理,搵兩萬,爭九萬幾,唔算十分吃力

有無得救就視乎Z既態度及誠意。
想了解下宜家你女朋友屋企有咩計劃?
話之前病態賭博
發覺自己還唔起錢
搞到搵社工
宜家走去cut馬會戶口
40幾歲人搵20k
話就話差街數9萬幾
實質唔知
樓主覺得今鋪有冇得救

佢好就好在有層樓住 好彩層樓仲有供住 一個月供5k 未死得

咁都好 起碼未輸到按埋層樓
去賭場玩百家樂,大細都可能有40幾%勝率
點解會去賭波賭馬,有路捉架咩?

賭波馬既人,會覺得波馬有得分析
中左既時候,除左贏錢,仲會贏得成功感
所以更著迷

所以更著迷

點解唔去比錢買料網買料

所以更著迷

點解唔去比錢買料網買料

呢d網你唔係信呀話?
破產未?

所以更著迷

點解唔去比錢買料網買料

唔信
破產未?

無屋企人幫既話 應該破左
其實破產唔係講咁易
好多財仔未必輕易比你破產
破產未?

其實破產唔係講咁易

點唔比人破產
28歲 計埋賭場 5年應該輸左40幾萬
諗諗下再賭咩都無 拎黎玩好過 已戒
破產未?

其實破產唔係講咁易

點唔比人破產

申請破產,申報完所有債務後
破產官會約晒班債權人代表傾
一D二線財務(非銀行或大型財務公司)
佢地知道你想破產之後
會將條數賣比收數公司
28歲 計埋賭場 5年應該輸左40幾萬
諗諗下再賭咩都無 拎黎玩好過 已戒

啱,拎黎玩好洗好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞