歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (41) 一二一二捉住你隻手教你砌模型

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
上一個post:
歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (40) 咁都中1001
https://lihkg.com/thread/2152952/page/1
無論新手老手,呢個google site都包含左好多有用既資訊:
https://sites.google.com/view/lihkg-model

呢度不論係新手老手, 都一樣咁歡迎
絕對唔係小圈子
乜模型種類都無任歡迎
有模型問題一定會有神通廣大既巴打幫到你

巴打們貼作品時,
請注明牌子、比例及模型名稱

如果轉貼,貼埋條link就正哂喇

1001 請開新post
Template
點解?
無得好順手咁谷槍
就咁用手禁住個牛角都唔夠順手?
成手一滴滴

其實慣左普通槍擰鬆個咀

用pm小黃帽
用紙巾禁住個頭谷會好D
btw 有辣有唔辣 依家我都雙修緊 289變左噴灰/金屬油 infinity仲逼自己練緊個手勢
不過自己個人都係鍾意日系槍多 無咁複雜
牛角要用手
又開追悼會啦
真,用infinity果時好怕手殘玩L個針頭

由其插洗筆壺果時
infinity有個唔好就係 個牛角有D易甩
我試過兩次噴完拎返出黎 粒牛角跌左落洗筆壺
未來三個月,模型市場將會大洗牌,會有大量模型消失,但同時,亦都有大量嘅人成為模型高手。

點解?
今時唔同往日。
以前無論你幾叻,你幾有知識,都要等。等模型雜誌出,等FB啲模型group覆你,等一個好嘅平台你去問新手嘢。
最終等下一年,等下十年,等等下咁就一世。

想當年,我唔想再素組,我嗰時有一個雄心壯志,諗住買噴槍/氣泵,覺得自己係個人材,我唔甘於平凡,我相信自己只要努力一定成功。

當時死問爛問,希望得到巴打回覆,想知邊隻牌子新手啱用。

但係好可惜,無論我有幾努力,有幾多智識,有幾大夢想,都無用。
因為無人覆我post,等於0,無得發揮,基本上係無脫離素組嘅一日。嗰時我記得係,我好鬱鬱不得志,好唔甘心,我唔甘心就咁一世素組。

我同自己講,與其喺度等人覆post,點解唔自己睇下頭post,比自己發揮?

下面有一條link
https://sites.google.com/view/lihkg-model/
你㩒落去
就會睇到巴打們精心整合嘅模型製作資訊

唔好嘥咗呢個機會
德國野個制拉得好唔順,郡氏果兩支拉得仲滑
要習慣下 練習多D
技術夠高 infinity的確係好槍黎
我決定quit 唔砌模型啦
老子巴
明白嘅
唔好睇連登囉
Quit 連登囉
你成日都會見到我叫你睇頭post㗎btw
因為我有好多時間mon撚住D人係到問問題啊btw 老子巴喺咪?
我畀一個嘅建議比你
唔鍾意?
quit左連登佢
得唔得
o5ok?
我想清嗮D機械人類,玩返軍艦
屌那媽次撚次喺pbandai 都搶唔倒
想問下有冇人試過手油av油嘅消光/光油?有咩地方要注意?
係網上見到有人話自己手油光油但搵唔到心得
pbandai 任人cut 單都得,大家人係唔係都搶左先,蟹味勁先cut
佢個死人樣係我個腦到彈左出黎
買左成個月都未識用
對上一次仲唔小心啲油hi左落o ring,然後啲氣倒流上油壺
HG 加粒真係玩鳩自己,玩到粒電阻都斷埋
義海價,100蚊收哂你D唔要既架生
呢班友仔噏多過砌
加燈?hg已經好過rg
試過,心得係無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞