歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (41) 一二一二捉住你隻手教你砌模型

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
如果每舊件都係咁射佢老味咁射
應該就真係會唔夠
睇著邊啲位冇, 慢慢咁射我有信心應該一罐啱啱好噴得晒成隻
噴多幾層, 之後用高號數沙紙捽平個高低差
之後用磨光膏捽返令身
噴罐應該唔會塞,搖下感受下重量就知係咪用晒
然後用噴罐一件件噴嘅話用得快係正常,因為好難控制出氣量→離遠噴→浪費油
想慳油就版噴算數啦,或者買個充電泵/手油
又唔洗留框咁噴
啲細粒嘅件直接group起叉埋一串咁射佢老味就慳返好多又少死角
又或者咁

好似成抽冰糖葫蘆咁

又學到野

總算有d野睇
第一次唔識就力係好快用曬
同埋啲錢會倒水咁倒三十幾蚊一個噴罐比到盡噴一隻
一隻分分鐘使兩三百落噴罐度,三板零件你預2-3枝噴罐都差不多
喱抽冰糖葫蘆真心學到野
今次漏少左好多光掂喎
有上次經驗,而且hg多好多位
我用落覺得ok wor,都叫連續噴到
不過我只係補噴咀等細件用,同埋換左圓筆頭噴
嗱, 咁即係我問題
原始筆巴可以考慮試下
新手幾個問題
1) 點解real touch 啡色咁難買
2) 水貼唔taobao既話 通常會去邊樹買
3) 刻線刀通常會買邊把定係一把筆刀搞店灑
好似話有間大陸生產商叫 長城 GWH 外國 代理pitroad

https://www.1999.co.jp/eng/10560336
正喎依個

福巴

但係點樣令到啲簽唔會 扇落去?

我d 發泡膠陣 就黎比我插到爛哂 點緊用咩 做插件座

買 現成 牌子零件插座 又好撚唔抵
噴完一圈正路都好多位食唔到色
咁就轉下支棍佢再嚟過
可能用薯片頂住
佢出嗰啲機款唔啱玩
所以冇留意
二戰JJ 碎JER也不屌JET ENGINE
(Me262唔計)
痴線
其實冇咩特別技巧, 嗰陣我好似純粹係拎把刀插一下個薯片桶定唔知吉個十字就算
所以篤落去都卡得好實
執紙皮自己整
E隻我其實有 整左

不過發泡膠陣 最好用
你個發泡膠點爛法
我用開自己嗰陣整場景用剩嘅高密度發泡膠嚟插
好似都已經用嚟插咗5,6隻都唔係爛得好西利
現在選擇困難症,早幾日因個柯作抽油箱移一移10cm,出大事漏水跳電燒埋其他電器....同埋現在個個倒三角水幕,抽風弱,老母話出面廳同佢間房都有味(噴個間無)。

想屌

md $799人仔, 有個水喉放水,雙抽風,有燈,水喉轉彎位有野固定,鋼骨架,唔洗插幾條電線。

懶癌個隻平,鐘意佢有到門可以關, 唔用時隔到D味。但佢個水喉位好似同我個隻柯作差唔多雞,單風,同埋又係分幾條電線

mini2
千中人仔,睇落幾pro 高以上既一皮,雙抽風,燈,有parts加可再拉伸(現在用個個有時彈水,油吸唔切),仲有加錢買個罩,大部份鋼材。

模研能者
睇片好撚正,移貨3180... 包送包裝,不過幾大部下,同貴。
健康係無價既,自己諗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞