歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (41) 一二一二捉住你隻手教你砌模型

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
core gundam貼水貼會有d怪
我之前買落啲hg鐵血系列都無水貼上
砌開rg覺得有無水貼真係差好遠
俾著係我就唔敢用喇
但我強烈建議你懷著實驗精神試下噴隻匙羹之後擺埋一二邊睇下會唔會有蟲仔幫襯
唔好用噴筆啊, 一陣我怕你支筆都有
hg 通用就得

或者 其他高達 你平時用剩 既 痴上去都得

上模型谷/mansir 問下通用hg水貼 就有

屌 點解壽屋d膠可以咁虧
abs膠
消光?
係碎撚左
好撚慘
你第一句 一定係

屌 做乜撚呀?on9嫁?

咁上下意思
好似之前post過佢,係咪唔小心毒害左大家
唉 琴晚痴膠紙跌咗三連星把大斧落地
一次就斷鳩咗
好似做無縫咁用膠水痴返好似唔太穩
係咪一定要打樁
我都諗住10月尾買 當自己生日禮物 順便轉番玩油性
又唔係咁講,我自己都攪過。
一開始就緊係無野,之後有人就會帶女帶朋友上來,初時整模型跟住就做其他野到,打機打band都有,最後有人係到住埋。

仲要睇租個位,工廈現在搵個近地鐵都唔平租,天台屋熱到仆街,頂樓大多漏水。迷你辦公室九成無窗,噴油一定比人趕,即係最低限度要有窗口, 有窗最低都二三百尺,工廈電費係貴到仆街,又會有人嘈一星期上兩晚電費自己要比咁多。

家具抽油設置到櫃全部都唔平。最低開銷一個月電連租近6k以上,8舊水一個計起碼7-8個人先應付到,人多又唔夠位,人多就多是非多野煩。你話夾定按金一年租仲仆街,d撚樣夾左就打橫行因為你趕唔到佢走,家具電器噴泵天拿水抽油機錢仲要夾。

最後多數玩完,
一個人獨租攪場,租比人用等完約。好既就變做鋪,教班做件賣模型。
水簾其實個個原理差唔多,自制或垃圾個個都對比只用抽氣扇既好太多。

但垃圾既水簾有既問題

彈水,倒三角水(即唔係全幅水幕), 骹位漏水,排水唔方便,抽風嘈,抽風弱,成推電線,骨架脆(全膠做接多兩接散鳩埋),做功唔岩位安裝難。

抽風位我覺得係邊無問題,唔好噴油時抽到D油轉彎... 夠力係水後面抽一定好野,相信要過千蚊用既抽風扇先夠力咁做,相對地放後面的話,前面個空間一定細,個箱應該都會比較大個唔係位唔夠會反彈。

我自己分析左一個月,

模研能者4.0,mini2 都係用後抽靚扇,前者香港有代理可以上去試,3180包送包裝包燈,相信安裝有難道先包裝,網上report有人水貨彈水退貨,自己淘加運費都要2千中(官方係內蒙),兩個都應該好硬淨。

mini2 相對無咁多金屬件,價錢平一半,唔係咁多人買,見佢換水都好多野要拆,但比模研細同輕得多,有parts伸縮板加深個噴油區,另可配磁石擋板做門封箱。

MD 大陸billbill最多人講話cp最高,豪華版$799,上抽雙抽風,骨架部份金屬件, 骹位有加固防漏水 ,唯一有排水喉,我屌左等緊到。

yes沙野,懶癌,柯作
三者結構差唔多,單扇上抽。
前者設計應該比較精美,唔多資料唔多講,後兩者設計比較個人生產feel。

後兩者都係幾條電線,無電路集成,懶癌係好親切咁送個拖板比你!懶癌設計有門但有gap...後者個下框架只係兩舊垃圾膠板倒L型靠個膠盤頂住,唔食力,我跌鳩爛埋個洗筆壺。集合網上報告,懶癌無咩大問題,但透明版可能會比洗油水整溶,有gap位唔好指意關左門就無味...建議用完都係倒水倒洗油水。平,好過自己整。

柯作
兩個字,垃圾。
山塞既材料,唔撚岩位既做功,想砌好個箱你要自行加工, 水較位易漏水,換水好煩,板脆易溶(搬兩搬應該會散) 仲有支燈好cheap,唯一好處最細。漏水攪到我漏電,燒撚壞屋企野

分析得好好
今日諗買模研定懶癌
見到巴打講噴油噴到健康出事
想買空氣淨化機 唔知小米隻第3 代夠唔夠用
頂要買到max version
我用緊,中立講句d 水倒三角係唔關舊野事,其實係你張枱/個地 唔平,呢個問題就算模能一樣有
好詳細,我可否收錄在頭post
呢隻好唔好用
執唔到位既我都要買細版
大同細其實差好少 買細應該唔夠位噴 我買大都想要再多啲位可能慣咗風箱 因為風箱工作位大好多
玩得模型就要取捨,你無可能又抽油又氣泵又ps4 又電腦又27"mon keyboard mouse

除非你好有錢間房好撚大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞