歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (41) 一二一二捉住你隻手教你砌模型

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
無停產,但好多日本廠停工轉左做臨時生產醫療用品
火機油抹滲線會抹到個人high high地
其實多年前 香港環保署堆VOC 我都驚無得玩落去
代替品一定有,無咩需要驚
用集運, 唔好用官方個d就得
係 琺瑯油都係被迫到改配方 法例迫到嚟 睇肯唔肯揼本研究囉
新手想問下有無砌模型店
可以租位同設備
又可以向老手交流下學下野
玩開RC戰艦
小喇叭早兩三年出好多新船好正(夠薑佢就出二戰艦)
不過D膠就好輕,放落水幾好行(變相係膠好渣)

威龍就無乜新野,等執

Revell同Heller d膠就最硬淨

咁過隻隻艦都係無乜detail,唔用蝕刻片就一定好膠
飛機我都真係一隻都冇買過大陸牌子真係未係好得
但軍艦真係有幾間做得好進取
鷹翔兩年幾前出開始1/700新系列第一隻威爾斯親王做出嚟真係好撚驚人
https://www.1999.co.jp/10504153
我都頂唔撚緊買咗隻, 因為諗著佢出喱啲咁揼本應該蝕撚死, 冇下隻
買嚟叫做見證下歷史, 終於有廠肯出啲真正嘅21世紀軍艦模型都好
點丫知佢又頂到落去喎, 雖然聽聞之後啲作品雖然都係好驚人但已經冇威爾斯親王咁誇張, 收歛返少少, QC又多返問題
我啲船友以前都有追開, 佢買完開嚟睇我都有撚過兩手
雖然真係水平降咗啲啲咁多但我覺得1/700佢敢認第二暫時冇人敢亂認第一, 除非計埋改件補品喱啲
另外1/350就有間叫JOY YARD出咗隻好撚痴線嘅密蘇里
不過差啲變咗Scam間廠整唔切, 啲Dimension攞得太盡搞到好多都過唔到QC, 甚麼啤唔出, 總之就交唔切貨一拖再拖
好似前前後後由訂到真係派貨好似搞咗兩年, 但以產品本身嚟講係一絕
https://modelshipworld.com/topic/23403-uss-missouri-or-any-iowa-class-1350-by-joy-yard/
不過太大, 我冇買到
另外我仲買咗隻Veryfire出嘅1/700蒙大拿, 喱間雖然冇上面兩間出得咁誇張但水準都有返咁上下, 最少都有富士美艦next系列個水平
不過都係嗰個問題, 大陸嘢QC始終唔係太得, 我嗰隻送到嚟個艦島啤少咗一忽
但總體嚟講睇得出大陸造船廠係有意改變現有軍艦模型個市場格局
不論完成度定係款式廣泛程度, 尤其係後者
日本廠出嘅船款真係十年如一日
Putty 好用過aa 膠
用原子灰啦,AA膠太易起粒粒
原子灰好臭雖然係幾方便
希望出RG GP02
想問下有冇巴打有用開抽風箱?
想知道抽風箱舊海棉係唔係真係吸得曬d油?

cls 隻rg命運腳啪唔埋
日本係玩穩定性
有冇人試過飛機杯+marker噴筆?
試下modo有出支模型用原子灰,都係果隻味但無咁臭

tamiya 支混合putty最好用
試過
唔掂, 放棄啦
一定要龜泵先推到?
新手想問
第一次玩噴罐,噴咗十幾件零件就噴唔出,唔知係咪塞咗定用哂,想問下正常一罐噴到幾多件?
咩大細嘅件,咩噴罐,點樣噴
有請模型傳心師出場
噴戰暴d黃色件做金色,噴咗我兩罐ts-21
我估龜泵都未必得, 飛機杯都係同普遍龜泵差唔多氣壓
飛機杯唔係完全出唔到, 你接受到好似打乞痴咁一點點噴灑出嚟嘅話
可能都ok
求救噴光既時候多手 搞到有條痕 有冇辦法去走光 再噴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞