歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (41) 一二一二捉住你隻手教你砌模型

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
大家講到好似好伏咁
btw有冇ching架多3成品圖睇下
叫笨大寄返比你? 上網話可以
係咪真係TOYC嚟
我十年前幫襯個logo唔係喱個個樣
係好似隻冠狀病毒咁跟著中間寫著ToyC咁
有冇師兄有買過淘寶格納庫
會唔會易爆膠
我碌碌下ig見到有廣告 禁入去見到有貨好想買返隻
但係又驚係騙案
好在唔係重要嘅年,遠睇唔覺就算
入咗 唔該巴打
終於入左支infinity 爽支iwata neo留黎噴灰同金屬色

雙刀火雞
隻藍色點溝出黎

裡面個o環要點換
有無av油噴鋼鐵加魯魯巴巴打
有幾個關於模型油漆嘅問題想問一下各位師兄, 我剛剛開始學上色, 想問一下三種類型嘅油漆,水性,琺瑯,硝基係咪都可以用作噴塗或手塗,開油比例手塗1比1,噴塗1比3,我有無理解錯🙏🏼
試咗落新隻hg 渣古條橡膠裙 無想象咁神奇 屈曲時啲灰都有少少巢巢哋
我屌cm
純係等d 油可以咬得到姐 你屈佢乜都死啦
開油比例嗰到開始錯
具體數字唔識講, 支支唔同, 建議睇下片睇下啲人開成點
一般理解就係杰過水, 稀過奶就可以
稀過頭就分幾層噴/油
Tamiya水性, GSI acrysion, AV油白蓋, 琺瑯油一部份顏色你手油細Part可以唔洗開稀都得
噴琺瑯就特別啲, 一般係要油漆多過溶劑

其他巴打睇完唔洗覺得奇怪, Me今日心情好唔開人波

睇睇下覺得順眼左 點算
https://youtu.be/VMAoCYux5Dc
黑底 再上銀
之後個隻色 就係透明紫加透明藍加魔光紅mix
唔好當佢人型,你當佢ma 咁樣會好好多
其實縮細少少個裙甲已經會順眼好多
應該咁講 要搞清楚點解開稀啲油先 主要係噴油時先要開稀 一般油漆出廠時 黏性係預計適合手油 例如AV mr hobby 或者方便運輸 濃度係比較高 例如 gaia.

而噴油時 係用高速氣流打散啲油漆成霧狀 射落件模型上 而一般油漆黏度太高 係難以打成霧狀 所以要稀釋降低黏度 先可以用作噴塗

再加上有啲油漆乾得太快 噴時未落到模型上 已經開始乾 形成起沙面 漆面成一粒粒 甚至喺噴筆嘴上已經開始乾 造成塞槍 所以稀釋之餘 再要加少少叫緩乾劑 等啲油乾慢啲

而稀釋比例 網上講嘅都係以新開嘅油作參考 而點判斷黏度先係重點 如果好似牛奶咁 搖一搖 會係杯邊好似水咁速度一條條流落嚟 就已經ok可以噴 如果流落嚟係一大片 就應該係太稀

有啲工序 係會特登開稀啲 例如玩高光陰影 呢啲玩熟再理
唔該曬,我會再做下功課同自己試下
唔該曬師兄,我再自己試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞