歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (41) 一二一二捉住你隻手教你砌模型

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
有無用gundam marker做補色?
我上哂底油(硝基)後無噴光油直接用gundam marker油detail位但有啲位出左界
諗人住用酒精抺返出界位,點知底油都抺甩埋
如果用返gundam marker果支擦膠筆會唔會都係咁?
酒精溶硝基
琺瑯油啦
Av油cleaner會唔會都係溶到硝基油架?
諗緊用琺瑯油定av油
cleaner係洗工具架 唔係比你抹件
AV油出界 應該用水抹
或者等AV大師爽巴答你

我就點都用琺瑯 一筆油落去搞掂 AV有時要上幾層
我都試過咁樣油出界
最後局住洗件重噴
gundam marker係素組專用,咪搞咁多野啦
gm筆唔知咩base黎,手油第二層會自己溶鳩埋自己第一層,on9的。
Gundam marker好鬼伏
下色做左masking然後用返airbrush system噴埋佢算
佢寫alcohol base
我買左成set唔用好似好哂咁咪諗住補色用埋佢
點知伏黎
酒精底黎 玩得硝基點會仲用marker補 貪佢多筆痕咩
又係慳錢惹的禍
其實係幾方便既,乾手淨腳唔洗開壇新手培養興趣係唔錯。
但反正都係擠d 顏色上碟用,直接改用av油就仲方便咁解
如果係琺瑯marker真係夠哂方便 不過黎黎去去都係個幾隻色
睇AV大師
我自己個人用落感係AV油同琺瑯油比無咁好抹, 如果係覺得自己會不停抹嘅用琺瑯好啲, 同埋AV油乾咗之後水係抹唔到, 用返佢隻thinner抹or X20A抹, 不過X20A會抹得辛苦啲
btw如果係用AV隻cleaner抹都唔會溶到硝基, 99%酒精就唔清楚, 只係會攞嚟洗工具
gundam marker 個airbrush 又係反人類
我買左黎清下自己啲marker
最後一支都用唔到...
噴出黎好唔均勻
頭post無既隨便問
自從轉咗噴塗 gm剩係會用金色黎補下啲鼻屎位
諗起以前用gm手油真係好on9
特別係支白色 遮蓋力太廢
油完第1層上唔實色 等乾完再上第2層
屌佢老味同我溶咗第1層

btw素組嘅話支白色拎黎當酒精用都唔錯
塗兩野起出界位就抹得甩
當做下實驗咁,
少人用的野就少人講解,唔會所有野都有答案既。
我都畀gundam marker 伏過,買左成set唔同色的滲線筆返黎,現在粗用
好L有誠意呀dllm
諗起 轟雷 最終決戰裝備
gundam marker我以前素組拎黎補白化位
所以砌一盒就買幾支搞到而家好多剩左
Bandai可唔可以炒鳩左設計合成獸條友
其實都係, 中過伏就會有答案
我有幾支銀色marker
而家扭開佢倒哂啲油係個樽度直接倒噴筆噴
滲線筆拎黎mark位刻線, 用法錯哂
好過買返黎無用哂9左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞