美劇集中討論區(44) Lovecraft Country | The Boys S2 | The Third Day

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
啱啱一晚睇哂the alienist season 2好正

我諗主要係pacing問題,太多事發生,睇到人黑人問號

開頭第一晚佢三個好happy,有好多書睇好多靚衫著。慢慢開始覺得唔對路,Uncle同Letti唔記得尋晚發生咩事。跟住去左座塔見到個女sheriff 。第二晚發現有spell困住佢地,然後佢地見到幻覺。跟住晚餐,揭Tic身世,同埋Samuel覺得自己係Adam想要永生。食完飯搵老豆,突然間搵到一齊走,然後走唔到俾人捉哂。第三日Tic為左救Uncle & Letti被迫參加ceremony。(呢度CG睇到我wtf) Tic隻介指原來有魔法,Brathwhite冚家死哂。

好多野好似未build up得好好就繼續落
間大屋岩岩先feel到唔對路,跟手就直接黎料
同埋今集介紹左好多角色
e.g Titus, Samuel, Christina, 其他Brathwhite
好似好creepy咁, 又識用spell
諗住睇佢地點整主角三人組時
點知最尾果幕一吓反cup
同意個mansion似打機畫面
仲有條penis snake
最尾果尾果幕d光+Tic係度「呀~」

除左得啖笑都唔知講咩好
今集快到好似睇戲咁
仲要同上集完全唔同風格

間屋已經假,啲假樹仲假
究竟係特登定點
快得黎仲要好亂冇咩連貫性

佢地食完飯下一幕就去左座塔底搵老豆
跟住突然又係地面會合
你唔講都冇留意
仲有sheshe家姐&好似老豆都有份
不過d細路好似劣過s1果班冇咁得意
聽講原著都係short story黎,每個chapter focus唔同角色唔同事
但冇諗過趕到咁痴撚線
下集trailer好似又係新開始咁
同埋點解睇完我都唔信uncle死咗

cg 間屋同最尾都可以接受
但條蛇 我唔得
呢幕個timing
又會咁啱佢地發現個窿之際 個老豆係爬緊出去
仲要咁啱預計埋迎接佢出黎笑左
不過冇理由套劇如果係好差
班critics仲比咁高分
cautiously optimistic繼續睇之後點
聽講ep5最有睇頭
同埋有心理準備之後有時都係類似standalone
但可能後半會tied up返christina呢啲實再出返
本身以為佢老豆先係最大果粒奸角
今集又唔知係咪真死
Euphoria

肥騰絲中咗幻術
聽日就會唔記得哂呢啲野下集先係EP2
瞬間轉移
上集見uncle立晒flag但無事以為佢有排做
突然又...
今集實在太funny 如果佢上集出事我會比較sad 而家見到主角老豆攬住佢喊得咁樣衰好想笑

啲cg得結界牆個效果我接受到 其他全部劣到不堪入目
Christina實會再出啦
冧屋嗰度都冇交代過佢
如果呢集只係呀tic嘅幻想我可以接受
諗唔到之後可以點樣兜返會令我覺得今集係好睇
好似未拍?
Christina快啲對我施魔法

認真今集突然到咁 加埋啲節奏
以為最尾會話佢地仲係中緊幻術
uncle
仲有隻牛接生果度都好搞笑 wtf心諗做乜鳩好似好溫馨咁
個牆撞車果度都幾好
但條蛇都係最深刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞