《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
班上一位內地來的學生卻打斷了她,說:「不對啊老師,電視說是行政主導呢。

新移民係唔會為咗融入而學廣東話,而係要人就佢講普通話㗎
俾我就繼續講大話啦 又唔怪得啲學生
有人睇就出多少少
------------------
第六章 (8)

聽到Yuki的名字,阿祖再一次打斷肥仔文的話,着急地問道:「咁你點答佢?」

「咁你又唔洗咁擔心,我雖然唔聰明,但都未蠢到爆你大鑊嘅。咪同佢Miss Lam咁啱住嗰頭,好近所以一齊返囉。不過佢份人咁醒,分分鐘已經估到都唔出奇。喂,整舊黎試下呀,好肚餓呀。」

明明我同Miss Lam咁早返黎,Yuki幾乎遲到嗰刻先返架,點解佢會知架?究竟係邊個話佢知?阿祖心想,若有所思地看着Yuki那只剩下書包的座位,沒有留意肥仔文正在偷吃自己的飯盒。

「喂,你地兩個係到做咩?」肥仔文身後傳來一把渾厚的聲音,嚇得肥仔文一時沒夾穩手上的雞塊,整個掉了在地上。

「呀,可惜。」肥仔文惋惜道,轉身一看,正想追究是誰害他的雞塊掉到地上,發現站在門口的竟是Leung Sir,馬上改口道:「Sorry呀,我地就走架啦。」

根據校規,午飯的時候,學生只可出外,或在小食部前的餐椅上用餐,課室是不容許學生逗留的。剛巧今天是Leung Sir巡樓,自然是要趕走他們的。

「唔係喎,我見你地連飯盒都打開埋,似係想係到開餐喎。」

Leung Sir踏進課室,走到二人身邊,發現一個打開的餐盒,而裏面的餸菜竟還和自己剛才吃的有幾分相似,浮現出疑惑的表情。

看着Leung Sir的神情,阿祖能猜到他在想甚麼,故意刺激他道:「係呀,今日嘅辣子雞同西蘭花實在太吸引啦,你睇下幾多辣椒,幾足料,仲熱辣辣架,呀Sir,要唔要試下呀?」阿祖捧起飯盒用力吸了一下還熱氣騰騰的香氣,再遞到Leung Sir面前,故意要他看清楚盒子裏的飯菜。

細看之下,Leung Sir發現這不僅是幾分相似,簡直是一模一樣。Leung Sir疑惑的目光從飯盒移到阿祖身上,剛好對上他那雙得戚又帶點邪氣的單眼皮,彷彿在告訴他沒有猜錯,這正是Miss Lam親手做的飯盒。

「依個唔係一個合理嘅理由,你地咁大個已經中五,無可能唔知唔可以係課室到食野。跟我落教員室,一人一個警告。」

「吓,Sorry囉Leung Sir,最多我地即刻走,唔好記警告咁煩啦。」肥仔文哀求道。他怕的不是警告,而是要寫那張無聊的反思紙。

「洗咪咁呀Leung Sir,平時啲老師見到都係講兩句趕走我地就算,你下下唔係缺點就警告,咁落去好快比你用爛架喎。」阿祖還是沒有收拾的意思,還連忙把雞塊和飯都塞進口裏。

「楊祖耀,我已經講咗唔可以係課室食野,你做咩仲食?」Leung Sir瞪大雙眼道。

「咁反正係咪都要比你記,咁緊係食多兩啖先算啦吓嘛。」阿祖埋所當然地道說。

「楊祖耀,你唔需要我見你家長,然後記你缺點架可?我知你同你姐夫關係唔係好好架咋,再比佢知道你係學校搞咁多事,你係咪想入返去?」Leung Sir威脅阿祖道。

自從那次記了阿祖缺點後,Leung Sir去了找訓導主任蓮姐了解阿祖的情況,發現阿祖的成長背景複雜,不僅來自單親家庭,還曾被關進男童院,即使現在和姐姐一起居住,還是不時和姐夫吵架。

Leung Sir以為姐夫是阿祖的致命傷,卻沒想到早已被逐出家門的阿祖擔心的根本不是這件事。

「哈,Leung Sir,你除咗識威脅學生仲識啲咩?」

「我唔係威脅你,我係提醒、警告你好自為之。」Leung Sir瞪着阿祖說。

「大家咁話啦。」

「你咩意思?」

「無呀,我意思係提醒你唔好下下威脅學生,未必Work架,Leung Sir。」

「楊祖耀,呀Sir點教學生唔洗你教,你再咁多嘴,就唔係一個警告咁簡單。」Leung Sir開始不耐煩地說道。

「OK~」阿祖一臉不置可否的樣子說道。

「食咗你舊雞一啖就要記警告,唉,早知唔食啦。」肥仔文後悔道。

然而,雖然被記警告,可看着Leung Sir那不悅的樣子,阿祖沒半點不快,倒在暗爽起來。
----------------
第七章已打好,想快啲有得睇就正評,等我可以快啲完故!
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
推推推
新讀者lm
加更
lm
咁多年都唔理解點解有學校唔俾學生喺班房食房

btw leung sir你吔屎啦
Leung sir 挖人瘡疤咁仆街
我都唔明
明明低form冇得出街食飯都係班房食嘢
又live咗
驚人偷野 應該
加速

咁樣好衰
要! 請加更!
Miss Lam唔好揀佢
一啲啲啦,有啲都幾肯講廣東話,係講唔正姐
第七章 「哇,你點知我鍾意食依隻味嘅雪糕架?」

「你望咩?」Leung Sir問道。

自從二人從教員室踏出來,Miss Lam便開始四處張望,一樣的走廊、梯間,她回頭了兩、三遍,像是在搜索甚麼,卻始終一無所獲,只能失望地離去。

「我?無呀,我今日跌咗包紙巾,諗住唔知會唔會係走廊嗰啲位置咋嘛。」Miss Lam抬頭對Leung Sir微笑說道。

二人踏出校門時,夕陽一如以往的早已西下,可漆黑的天空沒有星光,也沒有月亮,與Miss Lam的心情一樣盡是烏雲。

「難得一齊放工,不如我兜埋你呀?」Leung Sir問道。

「吓,唔洗啦?」Miss Lam的目光再次移回人影疏落的行人道上,漫不經心地問道。

「順路姐,行啦,我兜埋你,當係多謝你個Lunch Box。」

「唔洗客氣喎,我個飯盒都係攞黎答謝你,咁樣我咪又欠你多個人情?」Miss Lam婉拒道,深怕讓Leung Sir發現自己的秘密。

「大家都係同事邊有得咁計架,行啦,我兜埋你啦,你個樣咁攰,慳返啲搭車時間早啲返去休息啦。」

這句話正中Miss Lam的心砍,她也很想答應他,可是只要想到阿祖有可能在樓下等她便猶豫了。

「就咁話啦,我地揸架車出黎,你等我呀。」

「但⋯⋯」未待Miss Lam說話,Leung Sir便轉身去取車了。

上車後,Miss Lam馬上拿出手機,把屏幕調至最暗,然後發信息給阿祖:你係邊呀?千祈唔好係屋企樓下等我呀!

「你平時聽開咩音樂架?」Leung Sir問道。

「我⋯⋯無咩特別架喎,你鍾意聽咩我都OK架。」

「英文歌?普通話?定廣東歌?」

「都有聽,不過真係要揀嘅,我會揀廣東歌。」

「廣東歌我都啱喎,王菲?」

聽到這名字,Miss Lam眼睛都亮了,說:「你都鍾意王菲架?我身邊好少人聽佢啲歌架,難得搵到知音人!」

「竟然,我鍾意佢首《約定》,你呢?」

「《約定》好聽呀!仲有《給自己的情書》都好正。」Miss Lam雀躍地說。

接着,車廂便充滿王菲亮澤的歌聲。

「係呢,今日晏就嘅飯盒好好食,個辣子雞好惹味,啲菜都炒得啱啱好,你真係識煮野食。」Leung Sir說。

「係咩?你過獎啦。」Miss Lam沾沾自喜道。

「你太謙虛姐。話時話,我今日Lunch巡樓嘅時候,見到祖耀同偉文係課室到食飯盒,個飯盒咁啱都係辣子雞同西蘭花,唔係我已經食咗飯,真係會以為佢偷咗我個飯盒,哈哈。」Leung Sir笑說道。

然而,Miss Lam的表情一下子變得煞白,努力平伏心情,回應道:「係咩,又會咁啱嘅。」

「係囉,祖耀仲要係咁駁嘴,我差啲就想記佢一個缺點。」

「其實祖耀平時份人無乜野嘅,可能你地之間有啲誤會姐。」

「誤會?Miss Lam你真係太善良啦,Band3學生,除咗子傑嗰啲叫正常啲,邊有無乜野架呀,全部都緊係有問題先會入黎我地依啲學校,你唔好掉以輕心呀。唔係一陣佢好似陳珊珊咁蝦你就弊,佢唔係人甘品。」

「點解咁講呢?」Miss Lam不太認同Leung Sir的話,覺得他誇大其辭了。

「你唔知咩?蓮姐話佢之前好似因為⋯⋯因為販毒?差啲要入男童院,係後尾唔知點解入咗兒童之家,佢啲Record真係好花,佢講嘅野你信一成好啦。」

聽到Leung Sir這樣說,Miss Lam不滿地說:「Leung Sir,我覺得睇事情要全面啲,阿祖之所以會咁其實同佢原生家庭有好大關係,如果佢可以有一個正常嘅家庭或者唔會搞成咁,我地要做嘅應該係好好引導佢返正途,而唔係戴有色眼鏡佢睇佢。」

Leung Sir沒想到Miss Lam會這麼大反應,不知該如何接下去,便沒有再說話,任由王菲的歌聲填滿這個氣氛死寂的車廂。

過了一會,很快便到了Miss Lam家樓下。

「多謝你車我返黎,我返去先,你都早啲休息,拜拜。」Miss Lam鬆開安全扣,打開車門便離開了。

11:00,看着手機上的時間,心想:究竟去咗邊,點解仲唔返黎?

Miss Lam以為阿祖會在家樓下或是家門前等她,沒想到不但不見人影,直至她洗好澡、煮好飯,他竟都還沒回來。

這時,Leung Sir的話在她腦裏響起:「蓮姐話佢之前好似因為⋯⋯因為販毒?差啲要入男童院,係後尾唔知點解入咗兒童之家,佢啲Record真係好花」,然後又想起阿草這人物,竟擔心起來。

然而,阿祖的電話怎麼打都不通,信息也沒有回覆。她根本無從得知他的消息。

直至她準備打給肥仔文時,阿祖才終於回來了。

「你做咩咁夜先返?」

阿祖不說話,默默脫下鞋子走進洗手間。

Miss Lam走到他面前,按着洗手間門,追問道:「做咩唔答我?」

「我想去廁所。」

「你答咗我先。」

阿祖嘆了口氣,說:「今晚有集會。」

「咁你都唔洗去到咁夜架。」Miss Lam這才鬆了一口氣。

「夜?可以嘅話我直情想留係嗰度唔返黎。我唔似得你咁,可以為咗份糧當咩事都無發生。」阿祖𥇣着Miss Lam說。

「你咁講係咩意思?」
---------------
準備開火啦,究竟邊個會戰敗沙場呢
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
歡迎
有文就推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞