《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
講明先
你俾人打死我救你唔到㗎
唔使客氣
乜嘢撻?
葡撻?
🍇🍇🍇
你點知㗎?
啱啱追完上一個故,想知jessie依家同阿妹嘅關係係點
你冇留意Jessie ig story
罰你推post
尋日睇咗。。
希望今次係happy ending
文呢
等緊
推推
手住
miss lam唔好比人灌醉呀
繼續
Push
Jessie
笑死
希望啦
有醒酒茶,放心!
相愛相殺
多謝大家係無文嘅日子都幫我推文,小妹無盡感激
-----------
第四章 (6)

「你落黎啦,上車呀。」坐在駕駛座的Leung Sir對剛從校門走出來的Miss Lam說。

「唔洗啦,Leung Sir,我⋯⋯自己返屋企得啦。」Miss Lam彎下腰,把身子探向車窗對Leung Sir說。

「上車啦,唔洗唔好意思喎。」

好啦咁,Miss Lam很想這樣說,可是阿祖的說話又再次在腦海徘徊:除非⋯⋯除非你想比人知道你私補⋯⋯

「唔係咁好嘅,我行前少少就有巴士站架啦,我行先啦。」Miss Lam還是拒絕了Leung Sir的好意,站直了身子往前走。

然而,Leung Sir卻沒有放棄,在馬路上隨着Miss Lam的步伐慢駛,說:「真係唔會喎,拿,你唔上車我架車就跟住你行架啦。」

Miss Lam假裝沒有聽到,可當她走了近三分鐘,Leung Sir的車子竟繼續跟着她走,甚至開始惹來了路人的目光。

只要我同Leung Sir都唔出聲,阿祖應該唔知嘅,Miss Lam心想。

向來低調的Miss Lam終於折服了,無奈地對車窗說:「好啦好啦,我上車啦。」

早上九時多,剛過了最繁忙的時間,路上的車不多,不消一會兒便到了Miss Lam的住處。

「你上去換衫啦,換完Call我。」Leung Sir把車泊在路邊說。

「你唔係有事要處理咩?」

「呃⋯⋯係呀,但我揸過黎嘅時候已經有人處理好咗啦,唔需要我啦。」

「咁⋯⋯咁快?」Miss Lam難以置信地問道。

「係囉,早知就唔請半日假啦。你快啲上去啦,我係到等你。」Leung Sir說。

「喔,咁好啦。」

從車門走出來,過了條馬路,走了幾層樓梯,當Miss Lam準備打開家門時,卻怎麼都找不到她的鑰匙。

我明明擺咗係袋架,去咗邊呢,Miss Lam心想,拼命翻找手袋。

就在這時候,背後出現了一道身影。

「你係咪搵緊依條鎖匙呀?」背後的身影說,Miss Lam轉過身看,是Leung Sir。

「咦,點解係你到嘅?」Miss Lam驚訝地問道。

「我係架車到執到架,我都無啲咁嘅鎖匙嘅,我諗應該係你跌嘅,咪拎上黎比你囉。」

「咁你架車點算?」

「我泊好咗啦,快啲入去換衫啦。」

Miss Lam從Leung Sir手上接過鑰匙,打開家門,說:「雖然有啲細,但你唔介意嘅話,可以入黎坐下。」

「香港地邊個屋企唔細架,都係一個訓教嘅地方姐,有咩所謂?」Leung Sir隨着Miss Lam的腳步踏進了她的家,隨之把門關上。

「你屋企都幾骨緻呀。」Leung Sir四處張望道。

「係咩?明明咁細你都讚得落口。」Miss Lam笑說。

「真係架,除咗條樓梯長咗啲之外,感覺依到都幾好住呀。」

「住落你就知。你係梳發坐住先呀,我去換件衫先。」說罷,Miss Lam從衣櫃拿了條裙走往洗手間,獨剩Leung Sir一個在客廳。

Leung Sir坐在沙發上,百無聊賴地到處張望。

Miss Lam的家不大,連房間都沒有一個,沙發、茶几、單人床、小書桌,一眼便能看盡,可幸的是Miss Lam的東西不多,看起來也不算太逼狹。

Leung Sir無聊地從褲袋掏出手機,可一下手滑,手機竟掉到沙發與床之間的狹縫裏。當他伸手去撿時,率先碰到的不是他的手機,而是一塊球拍。

把球拍拾起來,上面竟寫着一個人的名字——「楊祖耀」。

「我換好,行得啦。」Miss Lam從洗手間走出來,走到Leung Sir前,發現他手上多了塊球拍,便問道:「你啱啱有拎野上黎咩?做咩無啦啦拎住塊球拍嘅?」

「無呀,我啱啱跌咗手機,諗住伸手去梳發底執,點知執到塊球拍,好似係阿祖嘅。」說罷,Leung Sir把球拍遞到Miss Lam手上。

球拍的右下方確實寫有「楊祖耀」三個字,看得Miss Lam雙眼都快要掉下來。

「佢塊球拍又會係你到都有嘅。」Leung Sir說。

仆街啦,一定係嗰晚佢送我返黎嘅時候跌咗係到,點算好,點解釋好呢?!Miss心想,卻又不敢把內心的慌張表現出來,努力鎮定自己的情緒。
-----------
臨時有啲事要做寫唔到落去,我知有啲短,過兩日放假補返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞