《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
非常好,又有文睇
瞓醒咗就冇事啦
係Jessie 出文令我開心返呀
pish
講梁sir約呀祖上天台有野講 之後
唉 本身覺得個故幾好笑
睇最新一篇睇到眼濕濕...屌
push

星期日就到了
推推
文呢
終於捱到星期日
Jessie 推推
我仲寫緊paper,有拖無欠
ok paper重要d
照等
樓主寫paper加油
寫完essay入嚟推
加油Jessie
我都好多嘢做
大家都好忙唯有偷啲睡眠時間黎寫文
多謝大家無文都推,滾動
良心過意唔去,啱啱交完Paper即刻打文,訓少啲都要出!
--------------------------
第五章 (2)

上了一天班,到下班的時候,暮色已深,Miss Lam才終於拖着疲憊的身軀來到了元州邨。

如果有日我都住到公屋就好啦,Miss Lam心想,然後隨着這裏的住戶,混水摸魚地踏進了元樂樓,按了9字鍵,穿過長走廊,來到了學生資料手冊上顯示的單位:903室。

「叮噹!」Miss Lam按下門鈴,可等了約一分鐘,還是沒有反應,於是她又按了一下,「叮噹!」

「黎啦黎啦,催命符咁。」門內隱約傳來一把女人的聲音,還有急躁的腳步聲。

隨着女聲漸近,木門被打開,迎面而來的是一位身型矮小、染了金髮的年輕女子。

「你搵邊位?」女人問道。

「想請問楊祖耀係咪住係到架?我係佢班主任Miss Lam呀。」

「邊個搵楊祖耀!?」屋內馬上傳來一把粗豪的男人聲。

「Sh……」金髮女子把指放到嘴前,示意Miss Lam不要說下去,續回頭對屋裏人說:「咩呀,個送貨嘅送錯樓層咋嘛,邊有人搵個衰仔,你係咪聽錯呀?」

「無就最好啦!個死仔係都要出去呀嘛,好,出咗就唔好返黎,我就睇佢捱到幾耐!」那男人續說。

「都比你趕咗出去啦,你仲想點?」

「我想點?依啲阻人搵食嘅打靶仔,你試下佢無飯食呀,睇下仲有無得佢咁多野講!?啲差佬又廢嘅,咁都唔的啲打靶仔返去踎監,真係養佢咁耐,曬晒我啲米飯!」

「反正換咗Bra,我落去買枝煙呀吓。」金髮女子拿起掛在牆上的小錢包,穿上拖鞋正準備走之際,那男人聲再次響起:「啱啦,返黎嘅時候順便幫我買幾罐啤酒。」

「聽日唔洗返工咩?仲飲?」

「返乜撚呀返,依家啲打靶仔搞到無晒啲遊客,鬼搵我開工咩?」

「但咁落去都唔係辦法,唔係阿祖啲綜緩錢頂住先,我地真係等食西北風,不如你諗下辦法?」

「你咁叻嘅,你去搵囉!」

「我唔係咁嘅意思,但我地唔食,個女都要食架。」金髮女人無奈地說。

「哈,我有咩計?要怪就怪你細路班死黃絲,阻住個地球轉,搞到我無工開就黎飯都無得食啦,搞到香港雞毛鴨血,我睇到時佢啲民主自由仲值幾錢!我都未話你,連個細路都管唔掂,我都唔知你點做人家姐!」

「我⋯⋯」金髮女人剛開口想說些甚麼,又止住了嘴,嘴巴開開合合了數遍,最後還是沒說些甚麼,打開鐵閘,便隨着Miss Lam乘電梯下去了。

二人來到附近商場的大家樂,Miss Lam點了一杯熱奶茶,金髮女人則只拿了杯熱水。

「唔好意思,比Miss你見到我地咁不堪嘅一面添。」金髮女子不好意思地說。

「喔,唔緊要,我都係想黎關心下祖耀姐。佢今日無返學,我打咗幾次電話比你地都無人聽,又聽同學講,阿祖最近好似同家人關係麻麻,好耐無返屋企,我有啲擔心佢,但又搵唔到佢,咪諗住上黎睇下你會唔會知佢去咗邊。」Miss Lam說。

「er…係呀Miss,佢同我老公鬧得有啲僵,佢一怒之下就趕咗祖耀出去,我諗住等佢下咗啖氣應該無事,點知佢今次咁認真。⋯⋯呀,但唔係呀,佢唔係去咗佢個Frd肥仔文到住咩?」金髮女人疑惑地問道。

「本來就係嘅,但⋯⋯肥仔文媽咪發現阿祖係佢屋企食煙,驚佢教壞肥仔文,於是就⋯⋯你都係人媽咪,我諗你都明架啦。」

「個衰仔唔係好耐無食啦咩?做咩又食返?唔得,等我話下佢先得。」金髮女人搖頭說。

「所以,你知唔知呀祖究竟去咗邊?」

「Sorry呀Miss,我又要Part-time,又要湊女,真係無咁多時間理祖耀,我都唔知佢去咗邊。」

想了想,Miss Lam又問道:「或者,你有無佢媽咪或者嗲哋電話?媽咪會唔會知佢去咗?」

「Miss,你緊係第一年教阿祖啦。我同阿祖其實都好少搵佢,佢都唔得閒理我地,佢忙住⋯⋯」金髮女人頓了頓,遲疑了好一陣子,才鼓起勇氣說:「忙住索野。」說完這句,金髮女人馬上拿起桌上的紙杯放到面前,呷了口水,彷彿這樣別人就無法看到她。

索野?Miss Lam想了一會,皺起眉頭,一臉疑惑,金髮女人看到她這樣子,說:「係呀,你無諗錯,就係嗰隻索野,索K、索粉,我地由細睇佢索到大,日日索到唔知自己做緊乜,仲點會知祖耀去咗邊,哈。」

說到這,金髮女人冷笑了。

Miss Lam驚訝,雖然她知道阿祖的家庭背景有點複雜,但從沒幻想過會是這等複雜。

「由細到大,其實阿祖都慣咗自己照顧自己,所以你都唔洗太擔心,佢唔會有事嘅。只係⋯⋯」金髮女人若有所思地說。

「只係咩?」

「以前阿祖成日群埋班街童到,好難先甩到佢地,我驚⋯⋯逼到佢走投無路嘅時候,佢會去搵返佢地⋯⋯」金髮女人擔心地說。

「咁點算?不如我地一齊去搵下佢?」Miss Lam想起前幾天才有則街童打劫便利店的新聞,還有早幾年替黑社會販毒的舊聞,便愈想愈擔心。

「Sorry呀Miss,我夠鐘返去煮飯比兩個女食啦,我真係無時間理呀祖。我諗佢應該無事嘅,你唔洗咁擔心。」

有無搞錯,個細路消失得無影無蹤,仲明知佢可能搵返啲衰人,你竟然仲可以咁淡定?Miss Lam心想。

這時金髮女人的手機響起,屏幕寫着:老公二字。

「我真係要走啦Miss,一係我一有阿祖消息再打比你呀,走先啦,拜拜。」

「但係阿祖⋯⋯」Miss Lam話還未完,金髮女人已消失在人海之中了。
----------------
我地比啲時間Miss Lam搵阿祖呀
再次多謝大家推文,我會繼續努力出文!
晚安各位!
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
Yeah
Jessie 做嘢都要繼續加油
越嚟越好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞