《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
兩個人都換衫,啲學生點諗
走啦阿SIR
記得中學個陣有次火警演習,有pair阿sir同Miss特別遲先落嚟,之後又係到整啲衫褲,本身都比人傳緊有一腿,單嘢笑足成年
依個花生就大粒了
第四章 (8)

「既然你咁講,咁就⋯⋯」Leung Sir一邊說,一邊靠近坐在副駛座的Miss Lam,近得和她僅有幾厘米的距離。

「Leung Sir,我⋯⋯我指嘅距離係⋯⋯」Leung Sir一時間靠太近,近得Miss Lam眼睛不知往哪看,說話也結巴起來。

這時Leung Sir伸手拿起Miss Lam右肩旁的安全帶,「唰」的一聲一下子拉到左下方的安全扣上,說:「咁就快啲扣好安全帶陪我去買過件恤衫啦。」

Oh Fuck,我究竟係到諗緊啲乜,Miss Lam心想,不斷祈求剛才的喃喃自語沒有被聽見。

不到十分鐘車程,二人來到了九龍塘又一城。然而,剛才把涼茶灑在Leung Sir身上的畫面不斷在Miss Lam的腦海裏回放,使她只沉浸在深重的內疚感中,沒留意Leung Sir走了進哪間店鋪,直至Leung Sir換上一套新的恤衫和西裝走到她面前,她才回過神來。

「點呀,依套Ok嗎?」

Leung Sir穿上了一套印上暗花的深藍色西裝,莊重得來又帶點不凡,卻又不會過於與眾不同。

「依套係我地鋪頭新返,都係最好賣嘅西裝,先生真係有眼光啦。」女店員站在一旁,看着鏡裏的Leung Sir微笑說道。

「Ok呀,但⋯⋯你唔係黎買恤衫咋咩?做咩試埋西裝嘅。」

「無呀,咁啱條西褲都Hi咗啲涼茶,咪諗住順便買過套。」

「唔好意思呀,條西褲黑色嘅唔覺眼,無留意到原來你條褲都濕咗。」

「都話咗唔緊要落,你又唔係有心嘅。既然你話好睇,咁⋯⋯就依套啦。」

「好呀,我送比你呀,當係賠禮。」

說罷,Miss Lam掏出錢包,女店員見狀也馬上跟着她一起走到櫃枱前,說道:「多謝小姐你四萬三千蚊呀。」

「三⋯⋯三萬八千?嗰套西裝成差唔多四萬蚊?」Miss Lam聽到這數字頓時瞪大了雙眼,以為自己聽錯了。

「係⋯⋯係呀小姐,總共係三萬八千蚊。」店員又一次重複道,沒想過眼前的顧客會如此大反應。

乜依家啲西裝有咩貴架咩?我見G2000嗰啲,幾千蚊就有套架啦喎,成四萬蚊,咪仲多過我一個月嘅人工?唔知有無得分期呢⋯⋯剛大學畢業的Miss Lam信用卡額度還在一萬元以下,戶口也沒這麼多錢,當她正在苦惱該如何是好之際,Leung Sir卻已走了過來,掏出一張信用卡對店員說道:「碌卡呀唔該。」

「係嘅先生。」店員接過Leung Sir的信用卡說道。

哇,我最多都係碌一萬,你張卡竟然碌到大拿拿四萬,真係唔簡單,死啦,咁頭先我整灑糟嘅恤衫、西褲要幾錢先夠賠?Miss Lam愈想愈憂慮。

「你⋯⋯平時都着開啲咁貴嘅西裝架?」Miss Lam試探道。

四萬蚊,算唔貴呢?Leung Sir心想。

事實上,平日的他買一件普通的T-shirt都過千元,過萬元一套的西裝,對他而言其實也不算甚麼,然而,看到Miss Lam這驚訝的表情,他不敢照直說,便迎合道:「唔係呀,我見畢業之後第一套老西,咪買貴啲囉,反正有排着架嘛。放心喎,我無諗過要你賠比我,唔洗咁擔心喎。」

「唔係嘅,我整污糟你嘅野,唔賠返比你唔係咁好嘅。」Miss Lam很想替他付了這筆西裝錢,免得欠他太多人情,然而,看到四萬元的帳單,她實在付不下手。

「唔洗啦,好小事咋嘛。」

「唔得,一係我分期還返比你。」

Leung Sir和Miss Lam一樣是Freshgrad,他知道這價錢對Miss Lam而言共非小數目,便提議道:「一係你請我食餐好嘅補數?呀,你頭先話你識整水煮魚,口水雞,仲有宮保雞丁,唔知我幾時有幸可以試下你嘅手勢呢?」

「你想食呀?可以呀,你唔擔心會食到食物中毒嘅話。」

「唔會嘅,一於就咁話啦。」

「對我咁有信心咁就唯有成全你啦。」

我仲可以慳返筆添,Miss Lam心想。

「係中毒就好啦,可以唔洗上堂,你就負責代晒我啲堂。」

「哇,咁大代價,咁都係唔好毒死你好啲。」Miss Lam開玩笑道。

小息剛結束,同學都回到課室去了,唯獨阿祖才剛從小食部買過早餐,還未來得及吃,小食部又都是訓輔老師和Prefect,他只好躲到男廁吃。

站在男廁洗手盆前,當阿祖正忙着把剛買的燒賣和撈面都倒進肚之際,竟聽到一把女生的聲音從走廊傳來。

「你係咪話咗比蓮姐知?」

把聲又會咁熟嘅,阿祖心想。
----------------------------
究竟係邊個把聲
一定係陳珊珊啦
其實我係特登碌返上去睇佢叫咩名,因為已經唔記得咗
唔緊要啦,慢慢嚟。。
JESSIE
四萬三變三萬八,Jessie 係咪好攰早啲休息呀
Jessie可以開西裝brand名 梁sir個形象會更加好想像
點解呢個miss lam 成日都咁大頭蝦
push
唔怪得leung sir唔休做咁
原來佢真係唔休做
Jessie 推推
推一推
push 唔好棄文
推推
掛住Jessie
星期日啦
文!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞