《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
加油 幾耐都等你
支持之後miss lam 再見返呀祖就叫佢去佢屋企住方便補習
私補
你都係
知道!
補習!?
依Part係極短,主要係想比個選項大家揀
----------------
第五章 (3)

從快餐店步出,Miss Lam再次拿出手機撥打阿祖的電話號碼,傳來的依然是那句:「你所打嘅電話號碼暫時未能接通⋯⋯」

Miss Lam想起自己也曾經和家人吵架,也想過要離家出走,只是礙於能有力有限,最後還是死命回去了。所以,她能夠明白那種無助的心情,知道這刻若能對他伸出援手,或許只是微不足道,對他而言卻可能是拯救了他。

想到這裏,即使已打了數十遍電話,Miss Lam還是再次撥動了阿祖的電話。

從元州邨回到家,已是晚上八時多,Miss Lam隨便吃了個面便去了洗澡,然後一邊改簿,一邊撥打阿祖的電話。

這時候,手機突然傳來一則信息。

Miss Lam丟下手上的紅筆,馬上按開來看:「你做緊咩?」往上看,不是她掛心的耀祖,而是男朋友。

不,是前男友才對,臉上的期待、希望瞬間煙消雲散。

佢點解無啦啦搵我?我應唔應該覆佢?Miss Lam糾結,猶豫,手指在鍵盤轉動了好幾圈,打了的字刪了又打,打了又刪,就這樣來回了幾次後,她扔下了手機。

如果阿祖係到,⋯⋯Miss Lam心想,腦海浮現阿祖答應自己的話:「我幫你追返條仔返黎。」

如果阿祖在,也許她就不會如此苦惱了。

然而,Read了的信息不能不回。Miss Lam決定Cap圖放上IG,調至僅限Close Friends的設定,問大家的意見。

------------------
如果係你,Ex分咗手無耐WhatsApp你,問你做緊咩,覆定唔覆?
無連登Ac嘅朋友歡迎到IG Story投票,會根據你嘅選擇寫下一Part
我會答
你都唔要我啦 點解仲要關心我
推返先 難得Jessie weekdays 出現
因為終於過咗最忙忙到甩肺嘅日子好興奮
我仲忙緊
最冷淡既回應 就冇問題
hea覆
唔覆
覆,除非沉左阿祖
唔覆
唔覆
然而,Read了的信息不能不回
推!唔覆得閒無事做就撚狗呀都分左手 扮咩關心人 有陰謀 miss lam唔好咁傻做Sp
熱情回覆,之後撚鳩佢
唔好覆啦miss lam
覆:你喜歡孔子嗎?
撳錯負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞