《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
要穿煲了
繼續等Jessie
名有相似啫
跟住到梁sir要挾miss lam
Live 左.
好故留個名, 等樓主更新~
神展開
感覺會好好睇
畀啲信心,一定得!
push
Jessie 推推
4日假唔知有冇文呢
push
pish
會!但過埋個中秋先
多謝大家推文雖然依個中秋唔圓滿,但都祝大家中秋節快樂希望聽日出到文!
中秋節快樂呀 大家
樓豬中秋節快樂!
你男友有冇畀驚喜你呀?
第四章 (7)

「佢塊球拍又會係你到都有嘅。」Leung Sir說。

仆街啦,一定係嗰晚佢送我返黎嘅時候跌咗係到,點算好,點解釋好呢?!Miss心想,卻又不敢把內心的慌張表現出來,努力鎮定自己的情緒。

「呀,我醒起啦,有一次我係禮堂執到塊拍,應該係佢練完波漏低咗,我本來諗住幫佢Keep住先嘅,點知⋯⋯你都知依排有幾忙架啦,Keep下Keep下就唔記得咗件事,好彩你執到咋,唔該晒你。」Miss Lam伸手想從Leung Sir手上奪回球拍之際,Leung Sir竟笑着問道:「學生啲野漏咗,你擺學校咪得囉,做咩特登拎返屋企?」

係囉,我做咩拎返屋企?點答好呢?Miss Lam心想,努力為自己的謊言打圓場,說:「嗰日⋯⋯嗰日我臨走嘅時候見佢係籃球場打緊波,咪諗住拎埋個球拍落去比佢囉,點知落到去就唔見咗人啦,我咪唯有帶返屋企囉。」

你係佢班主任,朝早班主任節還比佢唔會仲方便咩?Leung Sir心想。

看到Leung Sir臉上還掛着問號,Miss Lam深怕他繼續想下去會發現些甚麼來,連忙岔開話題,說:「呀,你行咗咁多層樓梯,要唔要飲杯水呀,我前兩日煲咗啲涼茶,斟杯比你呀。」

點解⋯⋯點解我會咁失策,無留意到佢塊球拍架,Miss Lam手在倒水,腦海卻不斷回想自己剛才說的話,深怕哪一點說得不夠好露出破綻了。

也許是想得太入神,Miss Lam把杯子遞到Leung Sir前,對方還未及接穩,她便放手了。幸好,杯子還未落地,眼明手快的Leung Sir便已伸手接過它,才不至於碎滿一地,卻還是把杯裏的涼茶打翻了。

剛巧,這天晚上學校有個家長座談會,女老師要穿得端莊,男老師則需穿上正裝,Leung Sir也不例外,一改平日的運動風,穿上了筆直的恤衫西褲。於是,深褐色的涼茶灑在白色的恤衫上,在胸前、腹部的位置都留下了一大塊明顯的污跡。

「對唔住呀,我唔係有心架,你⋯⋯你等等呀。」Miss Lam連忙拿了塊抹布來,使勁地在Leung Sir的恤衫上抹。

「我⋯⋯我自己黎得啦。」聽到Leung Sir這樣說,Miss Lam才發現自己抹的位置有點尷尬,才停下了手上的動作,把抹布遞到Leung Sir手裏讓他自己來抹。

然而,任他再抹,污跡卻絲毫沒有變淡的意思。

「死啦,咁大達跡,點返學?」Miss Lam看着那片污跡皺起了眉頭。

「唔緊要,小事黎姐,」Leung Sir看了看手錶的時間,說:「仲有啲時間,去買過件咪得囉,行啦。」

聽到Leung Sir的話,滿懷歉意的Miss Lam連忙穿上鞋子。

然而,當二人穿好了鞋,剛踏出屋門,Miss Lam才想起自己把手機漏在家裏了。

「一係你落去開車過黎先?我要入去拎返部電話。」Miss Lam一臉抱歉地說道。

「好呀,我揸過黎都要時間,你慢慢,唔洗急,我落去先。」說罷,Leung Sir便走了。

過了一會兒,Miss Lam終於下樓了,快步走到Leung Sir的車上,說:「唔好意思呀,我又曬咗你啲時間。你放心呀,件恤衫我一定會賠返比你架。」

「唔緊要,好小事姐。」Leung Sir微笑道,露出一排潔白的牙齒很是好看。

「你鍾唔鍾意食辣野架?」Miss Lam側着頭看Leung Sir,試探性地問道。

「鍾意呀,做咩無啦啦咁問?」

「咁就啱啦,我前排自己炒咗啲辣椒醬,咁啱整多咗,送比你當賠禮呀。」Miss Lam說道,遞上一瓶重用的李錦記玻璃樽。

「你唔係諗住一樽辣椒醬就可以打發我,以為咁就唔洗賠返套西裝比我呀嘛?」Leung Sir板着一張臉說。

「唔⋯⋯唔係,我唔係咁嘅意思,我⋯⋯」Miss Lam沒想到Leung Sir竟是這個反應,怯怯地回應道,

「講笑咋,都無諗過要你賠,嗰件恤衫我都着咗好耐,都諗住換架啦。不過,多謝你樽辣椒醬呀。你又會識整辣醬咁犀利嘅。」Leung Sir接過玻璃樽說道。

「我細個成日睇我媽整,睇下睇下自然就識整,我仲識整水煮魚,口水雞,宮保雞丁添。」

「哇,咁犀利,睇唔出喎。」

「邊係呢,不過你件恤衫始終都係我整污糟嘅,我都係賠返件比你啦,唔係我會唔安落。」

「既然你咁講,咁就⋯⋯」Leung Sir一邊說,一邊靠近坐在副駛座的Miss Lam,近得和她僅有幾厘米的距離。
----------------
有無人睇緊?定大家都忙住去追月呢?
有人睇緊嘅可以加更架,留言話我知你係咪睇緊啦~~
Leung Sir無阿祖咁衰
多謝你
佢識比驚喜嗰日太陽應該由西邊升起
Jessie 我來了
最快手係你
可能同你有心靈感應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞