《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
有睇緊呀!
睇緊啊
「我⋯⋯我對你唔住,我遵守唔到我嘅承諾,我⋯⋯唔想再令你傷心」

多麼冠冕堂皇的理由,連他都快把自己說服:他和她分手是為了她好。
而不是因為别的女生。

「對唔住,我曾經都以為我可以係嗰個拖住你手入教堂嘅人,但原來我唔係,我只係一個淨係識一次又一次咁傷害你嘅人。」說着,Miss Lam的男朋友也開始哽咽。

「但,我剩係想你拖住我入教堂。」說出這句話的同時,Miss Lam的淚水一瀉而下,雙手緊抱着男朋友。
「我地做唔到男女朋友姐,可以做朋友架嘛,以後有邊個蝦你,傷害你,我一次第一個為你報仇。」

聽到這句話,Miss Lam覺得很荒謬——明明欺負她最多,最令她傷心的人就是他,偏偏他卻最深得她的心。

啲對話咁熟悉嘅
哈哈 我同Jessie 故事入面嘅主角成日都咁有緣架

能傷我最深的人 偏得我心
應該漠不關心 然而還著緊
愛過太深,皮膚亦留有你的指紋,唔想適應別人
送綠帽俾人仲想同人做朋友?
朋佢老母
你究竟經歷咗啲咩
第四章 (2)

坐在文化中心前的長梯,能看到對岸五光十色的高樓大廈,美麗而動人,Miss Lam卻沒有心思觀看,滿腦子都是昔日和男朋友在這裏閒逛、他安慰她的畫面。

漸漸的淚水淹沒Miss Lam的眼眶。

雖然這時期的遊客少了很多,可還是有不少人在這觀賞夜色,尤其在這臨近中秋的月圓之夜。

不想成為最難看的一抹風景被免費觀看,Miss Lam索性把頭埋在腿上,終於忍不住痛哭起來。

「喂,死得未呀你?」

這時候,一把熟悉的聲音傳進Miss Lam的耳朵,可滿臉淚水和鼻涕的Miss Lam不敢抬起頭。

「唉,失戀姐,無事喎。」

又唔係你失戀,你點會明,Miss Lam心想,泛濫的淚水還是不斷從眼眶湧出。

臂彎突然被塞了一張紙巾。

「其實你男朋友都幾犀利,分手分到自己成個情聖咁,我都要好好學習下先得。」

這把聲音愈聽愈覺得耳熟,抵不住好奇心的Miss Lam終於拿起臂彎的紙巾抹了抹淚水和鼻涕,抬起頭,發現身旁的竟是阿祖。

「點解你會係到架?你唔係返咗去架咩?」Miss Lam驚訝地問道。

「哇,你喊咗一陣姐,隻眼洗咪腫成咁?」阿祖搖搖頭說。

「你又知我喊咗幾耐,仲知道我男朋友講咗啲咩,你唔係一直都跟住我,無返過去呀嘛?」

「係呀,我仲睇到你男朋友攬住你,話咩信唔過自己,又話要同你入教堂,哇,佢啲戲真係,奧斯卡影帝都有得佢攞,佩服佩服。」

Miss Lam不覺得他在演戲,可是她沒心思反駁阿祖,只托着下巴呆呆地盯着遠方的高樓,目光呆滯。

「唔洗咁傷心喎,你都唔差,一定會遇到更好嘅。」阿祖安慰她道。

「更好?邊到?」Miss Lam冷笑道。

「例如⋯⋯我呀,我都幾好架,至少我唔會一腳搭兩船。」

「你呀?你都算好嘅,咁我男朋友,唔係,應該係前男友,都唔差呀。」

「佢咁識講野,緊係唔差,唔係點捕獲你嘅心。」

「咁點解捕獲完又唔要?」

「吓,無解架喎,天性黎架喎。」阿祖理所當然地說。

「偏偏我都係咁鍾意佢。」

「人地都為咗條女同你分手,你仲咁掛住人做咩呢?算啦,Miss Lam,你咁聰明,無謂敗係一個男人手上面呀。」

「你都係男仔,不如你教我呀,點先可以令佢回心轉意?」Miss Lam回過頭,看着阿祖認真地說。

係咪癡線架依個女人,比人落咗降頭呀?阿祖心想。

「人地都講咗沒有她也有別個,就算今次佢回心轉意,又有咩用?」

「我唔知,我剩係知我放唔低佢,你明唔明?」

阿祖不曾被分手過,又怎可能明白?相反,他倒能有幾分明白Miss Lam的男朋友。

得一想二,大概是男人的天性,像火山,不知甚麼時候這天性就會跑出來,沒有人能改變,,只能祈禱它永遠不要爆發,Miss Lam也不例外。

然而,當看到Miss Lam紅腫的眼眶裏的淚水,以及眼白的紅血絲,楚楚可憐的樣子,阿祖想起那夜她痛哭失控的樣子。

他不曾知道一個女生被傷害的時候,原來會哭得這樣可憐,如果他知道,也許就不會這麼狠心。

像現在這樣,他就不忍心拒絕Miss Lam。

「好,我教你追返條仔返黎。」阿祖說。

「真係?」街燈灑在Miss Lam身上,能從她眼底看到一絲光芒。

「真係,不成功不收費,成功嘅,照舊。」

「照舊咩?」

阿祖靠近Miss Lam耳邊,說:「肉償。」

「好呀,驚你呀?點追?」沒有了男朋友的Miss Lam像脫韁之馬,說話也變得放肆起來。

阿祖本來也只是說說,沒想過Miss Lam真會答應,這次換他被嚇得一時說不出話來,腦海浮現那夜Miss Lam只脫剩胸罩的畫面⋯⋯

「HI?」Miss Lam在阿祖眼前揮了揮手,續問道:「點追呀?」

「第一步,我做你條仔。」
--------------------
請繼續正評+留言,希望盡快突破100正評,多謝大家
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
瘋狂正評Jessie
阿祖真係好識玩

我都想試吓同姐姐咁玩
點解我中學遇唔到呢啲後生女miss
今次阿祖真係變咗兵
好睇
無打咁多日,出得兩篇?
態度好少少啦ching
Push
有無一兩篇出下頂下癮先
Jessie掛住食好野
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞