《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
大家努力正評推文,我努力加速
應承你唔爛尾!
當住係前菜先
你點扯
唔好亂諗野!
咁又唔洗咁耐,話晒依家爆成咁都無地方好去
係咪真先 我日日上黎推!
咁上黎連登取暖啦 寫多啲
唔知大家仲記唔記得Amy提提大家佢係第四章提過Yuki搵佢頂罪、有智力障礙嗰個
-----------------
第六章 (2)

Miss Lam故意在早一個街口讓阿祖先行下車走回去,然而,卻還是被人撞破了,指着剛下車的阿祖問道:「咦,阿祖?你做咩着住便服,仲同Miss Lam搭同一架車返黎嘅?」

阿祖抬頭一看,原來是正背着粉紅色書包,仍戴着小學那副紫色圓框眼鏡的Amy。

幸好是Amy,阿祖心想,因為智力障礙的Amy在學校從來都沒甚麼朋友,即使她想說些甚麼,也不會有人想聽。

「你講架車裏面嗰個呀?嗰個唔係Miss Lam黎架,你睇錯咗啦。」阿祖微笑道,嘗試用說話纂改她的記憶。

「唔係喎,我⋯⋯我明明見到⋯⋯有個女人坐係裏面架。」Amy指着剛才的士停泊的位置向阿祖質問道。

阿祖決定換套說法。

「err……係呀,我同個女人夾份搭的士咋嘛。」

「你點解要同個女人夾份搭的士,你無錢搭的士咩?」智力障礙的Amy不懂人情世故,說話也特別直接。

乜弱智咁撚煩架咩,同班兩年,卻從沒和Amy有過任何交流的阿祖閉上快反至全白的雙眼,再咧出一個微笑,說:「係呀,我無錢搭的士。」

「乜你咁窮架?」Amy瞪大雙眼驚訝地問道。

屌,唔洗繼續強調我又無錢又窮架!阿祖努力按捺自己的脾氣,咧出一個牽強的笑容,說:「就快打鐘,我行先啦,你慢慢啦吓,Amy姐。」

屌,一朝早就破壞我嘅好心情,阿祖心想,轉身便大步往前走,沒有再理會仍在背後嘮嘮叨叨的Amy。

「早晨呀Miss Lam,今日咁遲嘅,唔似你喎。」Leung Sir對着頭髮一片凌亂的Miss Lam打招呼道。

「早晨呀Leung Sir,係呀,今日遲咗少少起身⋯⋯」

「鈴鈴!」Miss Lam招呼還未打完,標示遲到的鐘聲隨之響起。

好彩趕得切,呼,剛回到座位的Miss Lam這才鬆了一口氣。

「呀,係喎,啱啱Miss Chan係你未返到黎嘅時候過咗黎搵你,叫我提你搵返佢喎。」

聽到這句,Miss Lam頓時面有難色,心想:又黎搵我,呀,救命,今次我又做錯咗咩事?

「唉,好啦,我上去點完名就去搵佢,唔該你呀。」Miss Lam拿起點名簿起就準備走。

在她快踏出教員室門口時,Leung Sir追了上去,拿着剛從地上拾到的髮夾,說:「你個髮夾跌咗呀,你要唔要去洗手間夾返佢?」

「但我趕住上去點名,都係一陣先夾返啦。」

「但你個頭散晒,有啲亂,要唔要梳梳佢先?」

Miss Lam拿手機照了照自己的模樣,確實有點亂,無奈地說:「但我無帶梳喎。」

「你Fing下個頭係咁倚撥下咪得囉。」

「咁樣?」聽了Leung Sir的話,Miss Lam撥了撥自己的頭髮,卻愈撥愈亂。

看着這樣笨拙的Miss Lam,Leung Sir忍不住伸出手,想要替Miss Lam把那條已九曲十三彎的分界線撥回正軌,可是手遞到半空,快要觸及比自己矮半個頭的Miss Lam的頭頂時,又覺得好像不太適合,於是又把手收回,說:「其實洗手間就係隔離,不如你去整整個頭先,我幫你上去睇住班細路先,應該好快姐。」

「err……唔係咁好嘅。」Miss Lam抱歉地說道。

「你咁披頭散髮上去仲唔好啦,得啦,你快啲去搞搞個頭佢,我上去先。」說罷,Leung Sir已跨了數級樓梯,漸漸消失在Miss Lam的眼前。

「咦,Miss Lam今日無返咩?」看到Leung Sir,本來一臉頹廢的Yuki馬上雀躍地說道。

「唔係,佢咁啱有啲事處理緊,晏啲就會上黎,我黎幫佢點咗名先姐。」

「車⋯⋯」Yuki再次伏在桌子上。

「今日有三個同學請假,⋯⋯」Leung Sir環視了課室一圈,數了數人頭後,目光回到點名簿上,在學生名字旁的方格打上剔號。剔到阿祖時,他突然說道:「哇,楊祖耀,你竟然有返!」

「呀Sir,乜你咁講野架,我都係無返一日姐。」阿祖說,雙手繼續把玩着原子筆,完全沒有瞧過Leung Sir一眼。

「你講今個禮拜定今個月,定今個學期呀?你計埋啲遲到、早退、病假,邊止一日呀?」

「喂,塞車、唔舒服我唔想架喎,好過啲人呀,又唔係病,返返下工無啦啦請半日假,返黎仲要連件衫都換埋,哈。」阿祖想到他口中所說的這個人竟然在教訓他就不禁冷笑。

「喔!Leung Sir你偷懶!」Amy指着Leung Sir說。

「係嘅話,Leung SIr 你可唔可以繼續偷懶,咁我就可以休息下。」肥仔文開玩笑道。

「仲未休夠咩你?嗰日仲要咁啱Miss Lam都無返半日,成個朝早都唔知做咗咩黎。」學霸子傑抱怨道。

兩個都請咗半日假?Yuki想了想,連忙爬起來,逮住這好機會,說:「哇,你唔會係同Miss Lam去咗拍拖掛?」

聽到這句,Leung Sir的內心翻起了幾片浪。

「係囉,呀Sir,你係咪去咗同Miss Lam拍拖呀?」阿祖連忙為這道好菜加鹽添醋。

「喂,你地唔好愈講愈過份呀下。楊祖耀,呀Sir請假係唔需要同你交代嘅,相反,你成日早退、遲到又缺席,就有需要向我解釋下你身體係咪有咩事,搞到你成日返唔到學?」

「你又唔係我班主任,我有無需要同你交代咁多呀,Leung Sir?」調侃了這麼久,阿祖依舊沒有看過Leung Sir一眼。

「楊祖耀,你依家咩態度?」面對阿祖一遍遍的排釁,Leung Sir的語氣開始嚴肅、強硬起來。

「唔該晒你呀Leung Sir。」就在其他同學都在等看這場好戲時,Miss Lam竟然回來了,馬上察覺到班上的氣氛不太對,問道:「發生咩事呀?」

「Miss Lam,楊祖耀對老師不敬,我要搵佢落去傾下,暫時借一借走佢先可以嗎?」

「啊?」完全狀況外的Miss Lam慢了幾拍,才回應道:「喔,OK呀,隨便呀。」

阿祖沒有反抗,乖乖地跟着Leung Sir離開了課室。

「啱啱究竟發生咩事?」Miss Lam看着子傑問道。
-------------------
跟住Leung Sir同阿祖會點呢,衰人Miss Chan又搵Miss Lam咩事呢!?
今日星期四已經出咗三篇!!
幾耐未試過
繼續推文+,正評呀,真係有助加速架
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
live
彈開啦leung sir
濕佢兩鎚入我數
呢個故好似講緊男仔唔主動就媾唔到女咁
梁sir想掂miss lam唔敢掂=衰咗
男主角主動打茄輪=得米
掂啊 正啊 咁多更
有文
今晚仲有冇
頭髮有靜電扯咗
阿祖贏曬
唔止可以錫miss 仲有得攬住瞓
有冇人撐梁sir多過啊祖
一口氣追到live
呢個故令到我諗起好耐之前啱啱開始追故係舊登睇,又係師生戀甜故,有個好出名嘅寫故作家,唔記得叫乜名

講男學生同miss一齊但係最後好似有誤會定點,個男學生跳樓自殺sad咗我勁耐
有無人記得叫乜名?
支持加速
《我真係好想同你做埋最後一次愛》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞