《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
一入黎就有
時光倒流一百年?
點解係100年?
哎,你諗咩!?
你冇聽過呢首歌?聽下就明haha
雖然有微甜成份,但唔係主打甜故,甜的情節不會太多,可能要令你失望
陸續有黎
第六章 (5)

過了一會兒,Miss Lam拿了一鍋盛滿辣椒、花椒八角和雞肉的鍋放到墊了布的桌面上,拿開鍋蓋的那刻,熱霧裊裊升起,香氣瞬間蒸進阿祖的鼻孔,走近一看,那份椒麻香更是吸引得口腔忍不住分泌出口水來。

然而,當他拿出筷子準備偷吃時,Miss Lam卻護住了那煲宮煲雞丁,說:「咪食住先!」

「你都炒好菜,又拎埋碗筷,咁都未食得?」

「你唔好咁心急,等多陣先啦。」

Miss Lam從廚櫃拿出兩個長方形的透明飯盒。飯盒分了兩個部分,Miss Lam先盛了些飯和西蘭花在左邊,然後把宮堡雞丁放在右邊那格。

「哇,咁好,準備埋我聽日嘅午餐添呀。」阿祖高興地說道。

「Sorry喎,無你份。」

「吓,咁你又用兩個盒?」阿祖的笑容瞬間凋謝。

「嗰盒唔係比你架,年輕人,不要想太多。」Miss Lam把蓋子蓋上,續說:「OK,可以食啦。」

「咁係比邊個?」

「唔話你知呀。」Miss Lam把一塊雞肉放進口裏,滿足地說:「哇,好好食,估唔到咁耐無整都咁好食。」

「你唔好話我知係準備比Leung Sir食呀?」

「就算係咁又點?」Miss Lam不耐煩地說。

「點解要整比佢食?」

「咁佢上次幫咗我呀嘛,當報答佢囉。」說罷,Miss Lam又吃了口香脆而麻辣的雞塊。

在Miss Lam眼中是小事一樁,可在阿祖眼中,卻像獵物明明已握在手中,卻要與人共享。

「唔得喎,咁我唔食啦。」阿祖像小孩一樣耍脾氣地說道。

「喔,咁你唔好食,我食埋佢。」沒想到,Miss Lam對此毫無反應,繼續自顧自地吃着,露出心滿意足的表情。

看着Miss Lam這滿足的樣子,加上已餓得咕咕作響的肚子,阿祖還是屈服了,夾了一塊雞肉放進口。

雞塊被炒得非常脆而不老,加上花椒八角的麻香和干辣椒,還有炸過的蒜蓉、芝麻、其他他無法分辨的調味料⋯⋯味道豐富卻又不會太複雜,使他忍不住一夾再夾。

「又話唔食?」Miss Lam得戚地說。

「吓,我唔知你講咩喎。」阿祖夾了幾塊雞肉,配上一大口白飯,好像能明白Miss Lam的滿足,又說:「不如你裝多兜比我聽日做Lunch呀,我可以慳返啲飯錢。」

「好呀,100蚊。」

「哇,你唔好去搶?」

「講笑咋,裝比你唔係問題,但萬一比人見到我地食一樣嘅飯盒咁點算?」心思細密的Miss Lam問道。

「喂,你係教員室食,我係課室食,邊個會知呀?」Miss Lam還是猶豫,阿祖又說:「唔該你啦,慳得一蚊得一蚊呀。」

「唉,怕咗你,好啦,但你聽日千祈唔好比人見到你個飯盒呀吓。」

「得啦,長氣。」

於是Miss Lam又從廚櫃拿出一個盒子來替阿祖盛飯菜。

「睇唔出你煮野食都⋯⋯幾好食喎,邊個教你整架?」阿祖吃着說。

「細個睇呀媽整得多咪識。」

「咁你仲識整咩餸?」

「好多架喎,仲有水煮魚啦,涼拌雞絲粉皮、麻婆豆腐,仲有⋯⋯」

「麻婆豆腐,我都識整喎。」阿祖自信地說。

「你一定無我整得咁好食。」Miss Lam也不甘認輸地說。

「係咪架?你講到天花龍鳳都得架啦。」

明明你依家就食得咁滋味,都好質疑我?Miss Lam心想,說:「好呀,咁聽晚一於一人整一碟,睇下邊個好食啲!」

「好呀,驚你呀!」阿祖昂着頭回應道。

在這小房子裏,雖然沒有阿祖專屬的位置,這也不是他的家,卻給了他一種比家更溫暖的感覺。

是因為她的住家飯,還是她的笑容?他不知道,只知道如果可以,他願意永遠睡在那張軟得會使他腰骨酸痛的沙發,陪她去逛超市,拿沉甸甸的餸菜,被她威脅不做功課就趕他出門⋯⋯但他清楚知道這一切都有期限,終有一天他要把這短暫借來的幸福還回去,——她不再可憐他,或他不再需要她可憐的時候。
--------------------
今晚應該有2-3更嘅份量,係咪好有誠意
想聽晚繼續有故睇嘅,大家識做啦
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
文呀
希望聽日都有2-3更份量
期待第三更
完咗啦我講份量係三更嘅份量
過幾日上返黎,有文了
有啲心酸feel
多謝樓主加更

不過請留意番…公仔面
唔係20年咩
嘩 起身竟然有第二更
點解Jessie 識煮嘅嘢全部都辣嘅
甜得嚟又真係有兵 feel
missy心中完全冇佢嘅份量
可愛的嚐過還回去
Miss無放阿祖在眼內
好似有內情
如果做兵 食到老師 都唔錯呀
其實我覺得呀祖想要家既感覺 多過要miss 其實呀祖係戀母 所以先聽miss話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞