《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
咁短
唔緊要架Jessie
你唔得閒更慢啲都可以架
但係你唔好棄文啊,我會覺得你棄埋我哋架
Push
我都覺得成件事倒轉左
Wow咗未
Jessie拍拖拖啊
我努力
多謝你
係我太廢
兵都唔係咁解
今日有撻食有動力寫文
第四章 (5)

「制服誘惑?」Miss Lam重複了一遍阿祖的話,才參透他的意思,生氣地說:「咩制服誘惑,好心你睇少啲依啲野啦,睇壞腦呀。你唔係上堂架咩,做咩係到出現?」

「蓮姐叫班長幫佢去校務處拎粉筆,陳珊珊點會肯聽佢點呀,我唯有委屈啲落去幫佢拎囉。反而係你,做咩堂又唔上,係到玩校服?」

聽到陳珊珊這名字,剛才冰寒刺骨的感覺再次捲土重來,Miss Lam禁不住打了個冷顫。

「唔好再提啦,我趕住返屋企換衫。」

「唔洗換啦,你着校服幾好睇呀。」

「邊到好睇?緊到我就抖唔到氣。」

「就係因為緊先好睇呀嘛。」聽到阿祖這句話,一種不舒服的感覺在Miss Lam心底油然而生。

「Miss Lam,你OK未呀?咦,祖耀,點解你會係到嘅?」這時Leung Sir從阿祖的身後出現。

拎粉筆囉,無眼睇架你?阿祖心想,直接在他面前反了個白眼,沒想過要回應他。

「我OK啦。」Miss Lam微笑道。

「OK就行啦,我都請咗半日假,我車你返去換衫會快啲。」Leung Sir說道。

「吓,唔洗啦。」Miss Lam驚訝地回應道,沒想過他竟為自己請了寶貴的半天假。

大家都是新老師,這樣貿貿然請假,對下年度續約必定有所影響,想到這裏,Miss Lam實在不想影響他的前途,又說道:「我自己返去得架啦。」

「我咁啱都有急事要處理先請咗半日假咋,你唔洗覺得有壓力喎。」

人地咪話咗唔洗你車囉,阿祖心想,繼續拿着粉筆站在原地聽二人的對話。

「咁⋯⋯咁好啦,麻煩晒你。」

「你搞掂就快啲落黎啦,我揸架車出黎先。」

說罷,Leung Sir轉過身便沿着樓梯離去,身影瞬間消失在二人眼前。

當Miss Lam準備跟隨他的腳步離開時,阿祖卻拋出了一句話,問道:「你同梁逸一好熟架?」

「做咩響老師全朵咁無禮貌?」Miss Lam說道,腳步再次停了下來。

「你同佢好熟架?」阿祖又把話重複了一遍。

「OK啦,得閒會送下野食比我咁⋯⋯」剛說出口,Miss Lam才想起這些事與阿祖根本毫無關係,又說道:「咪住先,我地熟唔熟又同你有咩關係?你唔係攞粉筆上去架咩?」

無啦啦做咩要送野食比你?肯定有古怪!阿祖心想。

「你自己返去唔得,係要坐人地架車嘅?」阿祖沒有理會Miss Lam的說話,繼續追問道。

「佢順路車埋我有咩問題?」Miss Lam一臉疑惑地問道。

「我依家假假地都係你男朋友,我話有問題就有問題。」

Miss Lam連忙伸手掩住阿祖的嘴巴,慌張地四處張望了一遍,又把頭探到樓梯的迴旋處,上上下下地細察了一番,說:「咩男朋友?同你講咗唔可以係學校提架嘛!」

阿祖撥開Miss Lam的手,哄近她的臉,咧着嘴說:「放心喎,依個時間個個都上緊堂,無人會經過,都無人會聽到我地嘅對話。」

「唉,我廢事同你講落去,我去坐順風車。」Miss Lam正準備走的時候,阿祖竟抓住了她的手。

「可唔可以唔好坐佢架車?」

看着被阿祖握緊的手腕,Miss Lam深怕被人看到,連忙甩開,問道:「點解?」

身為男人,阿祖怎會不知道男人在想甚麼,若不是有目的,才不可能這樣無事獻殷勤。

想到這點,阿祖就不想讓Miss Lam坐上Leung Sir的車。

「無點解,我話唔得就唔得,除非⋯⋯除非你想比人知道你私補⋯⋯」聽到阿祖又拿出自己的要害來要脅自己,Miss Lam又一次走上前掩住了他的嘴巴。

「都叫你唔好係學校講囉!」Miss Lam緊張得皺起眉頭。

「#$%^&*」無法聽清阿祖說的話,Miss Lam只好放下手,問道:「你講咩話?」

「我都唔想架,係你逼我架咋。」阿祖說道。

「唔坐咪唔坐囉,車。」Miss Lam黑着臉說。

「記得為人師表,講野要算數呀,Miss,唔係嘅話,你知會點架啦。」

「楊耀祖,你唔好比我捉到你痛腳,唔係嘅話,你實死緊!」Miss Lam微笑地說,卻比不笑還恐怖。

「好呀,我等你呀,」阿祖貼近Miss Lam耳畔,輕聲地說道:「我嘅女.朋.友。」

這句話比剛才那盤冷水還要恐怖,Miss Lam整個人都打了個顫,連忙沿着樓梯往下暴走。

啊!點解問題天天都咁多!?Miss Lam心想,內心盡是哀怨。
-------------------
多謝大家嘅留言同好評,送個突擊出文比大家
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
多謝Jessie 男朋友令我哋有文睇
問題係加陣個學生lead住個miss
做兵唔係應該係條女lead住隻兵架咩
睇到之後我都好想食

又關佢事?
Leung sir好大膽下喎 本身二世祖唔愁錢?
你一定係冇睇Jessie ig
俾10秒你快啲去follow
Ooorrrrr
之前睇咗lu
係喎,Jessie鍾意食嘢
我送箱零食俾你
你快啲寫後續得唔得
我寄埋自己俾Jessie 會唔會快啲有後續睇
Jessie男友: 你彈開啲
Jessie 我要進來了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞