《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
楔子

我喜歡她,自第一次見面開始。

她的一顰一笑,她的眉角與指尖,她的每吋毛孔與肌膚,在我眼中,都是最美的存在。

她是可望而不可及的星辰,而我竟妄想把她摘下來收藏,最終玷污了她,也灼傷了自己。

她的美,任我再掙扎,也只能盛進回憶,在沒有她的日子,夜夜回看。

——阿祖,Joseph

照舊,出文次數根據正評+留言而定,多人睇嘅一晚可以出兩次

如果有人仲等緊HKU&IVE個後續故,歡迎留言話比我知

IG
https://www.instagram.com/jessie_lannn/

《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》
紙言版:https://www.shikoto.com/articles/216449.html
Penana版:https://www.penana.com/story/66406/%E5%8D%81%E4%B8%83%E6%AD%B2%E5%97%B0%E5%B9%B4-%E6%88%91%E5%81%9A%E5%92%97miss%E9%9A%BB%E5%85%B5/issue/0

[真人真事改篇]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》
連登版:https://lihkg.com/thread/2044737/page/1
紙言版:https://www.shikoto.com/articles/208674.html

[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》
連登版:https://lihkg.com/thread/1982596/page/1
紙言版:https://www.shikoto.com/articles/198589.html
Penana版(懷疑永遠都唔會校對完):https://www.penana.com/story/57691/%E6%9C%89%E4%B8%80%E7%A8%AE%E8%B7%9D%E9%9B%A2-%E6%98%AFhku%E5%92%8Cive%E4%BB%94%E7%9A%84%E8%B7%9D%E9%9B%A2-%E5%88%9D%E6%88%802000%E5%A4%A9/issue/1
第一章 「咩癡線,追到Miss咁點先?」

「今年我地有三位新加入嘅老師,包括教體育嘅Leung Sir,教化學嘅陳Sir,同埋教通識嘅Miss Lam,我地有請佢地上台同大家介紹一下自己。」校長在台上拍着手掌說,臉上的油脂幾乎要擠破細長的魚尾紋。

「你一陣放學有咩做?」阿祖對旁邊的女生Yuki問道。

每年都有新老師加入和離開,學生對此早已沒有太大感覺,打瞌睡的打瞌睡,聊天的聊天,根本沒有人在意台上出現的是誰。

阿祖也不例外,正和鄰座的女同學聊得根本不知今夕是何時。

「食飯囉,做咩?」Yuki回應道。

「去邊食?一齊呀。」

「好呀,你想食咩?」

直至她的出現,才把學生的注意力重新抓回台上。

「大家好,我係古老師,Miss Lam,來年會任教中三、中五同埋中六級嘅通識。」Miss Lam略為害羞地拿着麥克風說。

「哇,新黎個Miss好正,比佢教到就好啦。」阿祖旁邊的肥仔文說,嘴裏的口水都快要流出來。

係咪真係咁正呀?阿祖對肥仔文的眼光非常懷疑,終於慷慨地施捨一分注意力給台上的Miss Lam。

第一天上班,Miss Lam穿了一條粉紅色的西裝褲和白色的棉質背心,一雙潔白如雪的手臂坦蕩蕩地掛在纖腰旁,與旁邊皮膚黝黑的Leung Sir形成強烈對比。白晳的臉頰因為害羞而泛紅,加上吹彈可破得皮有如少女的皮膚,若不說她是一位老師,大家大概會把她錯誤成學生。

係幾靚嘅⋯⋯阿祖牢牢地盯住Miss Lam的臉,像是被她那雙會笑的眼睛攝了魂似的,忘了上一秒還在和旁邊的Yuki說話。

「喂,」眼見阿祖沒反應,Yuki又叫了他一聲,「望到靚女Miss就失晒魂,你一陣同Miss食飯算啦。」

「咩呀,佢話佢教中五喎,我驚係個老虔婆教先係咁倚望下咋。」

「依家見到係個又靚又後生嘅Miss,開心晒啦?」Yuki雙手翹着放在平坦的胸部前說。

「請大家以熱烈嘅掌聲歡迎我地新加入嘅老師。」校長咧着一張笑臉說,台下隨之響起一陣熱烈的掌聲。

「比佢教中就係囉。」阿祖和肥仔文拍着手掌,目光緊跟着Miss Lam沒離開過。

看着着魔似的阿祖和肥仔文,Yuki瞄了瞄正快步走下台的Miss Lam,說:「真係咁靚咩?」

Yuki可算是班上最美的女生,男生的目光從來都只聚焦在她身上,如今竟比這位突如其來的Miss Lam奪去,心裏自然是無限不爽。

阿祖仔細看了看Yuki和Miss Lam,心想:真係幾靚,卻搖搖頭說:「都係你靚啲。」

「係咪架?」Yuki口雖這樣說,心卻因此而高興。

「哇,乜你咁講野架,我好少讚人靚架喎。」

「但你啱啱明明望到失晒神,Miss一定好靚啦?」Yuki仍不忘剛才阿祖如何失神地盯着Miss Lam來看。

「係架,佢教我,我通識一定年年考第一!」肥仔文突然插嘴說。

「車,」Yuki冷笑道,「考第一有咩用?」

「咁佢一定會記得我。」

「記得你,跟住呢?有咩用?」

「er……夠啦,唔係你仲想點?唔通真係去追Miss咩?」肥仔文看着自己肚上一圈圈的脂肪說,卻沒想到,以他的資質,不要說追Miss,連考第一都不可能。

「你知就ff少陣啦。」Yuki說。

阿祖認真地想了想,說:「點解唔可以追Miss?」

「吓,你認真咩?Miss你都敢追?」肥仔文驚訝地看着語出驚人的阿祖。

「追Miss姐,有幾難?我教你追。」阿祖自信地說。

阿祖雖稱不上俊俏,沒有濃眉大眼,高鼻薄唇,只有一張再普通不過,隨處都可以找到、瘦削的V煞臉,可開朗的他臉上總掛着笑容,加上外向愛說話的性格,只要他主動點,花點時間和心思,要擄獲女生的歡心也不太難。

所以雖才年僅十七歲,可他已談過好幾次戀愛。

「哈!」Yuki冷笑了一聲,挖苦道:「佢呀?Your face your fate. OK?」
肥仔文的條件其實不差,不僅身高有一米七五,立體的五官比阿祖還好看,只可惜都被埋在了肥膏之下。

「咩face、『飛特』?」英文成績幾近U的阿祖和肥仔文像是聽到外星文似的,完全聽不懂Yuki的話。

「你話你地咁嘅Level,Miss有乜可能會比你地溝到?」Yuki不屑地說。
「我英文差姐,唔代表我通識唔得喎。你咁睇死我地,溝到咁點先?」阿祖不甘心被Yuki看扁。

「你溝到先算啦。」看見Yuki這樣不屑的樣子,阿祖心裏突然出現一個瘋狂的想法,說:「不如咁,你去溝Leung Sir,我去幫肥仔文追Miss Lam,睇下邊個快得手啲。」

聽到阿祖的話,Yuki這才認真地瞧了瞧Leung Sir的樣子,和Miss Lam一樣幼嫩,大概也是剛大學畢業不久。往下看,教體育的他即使穿恤衫,還是無掩他健壯的身軀,幾乎要掙破胸前的鈕扣,加上小麥似的健康膚色,比學校裏的所有男同學都要好看。

雖然Yuki愛收兵,拜倒在她腳前的裙下之臣也不少,但她從沒想過要追老師。這想法實在太瘋狂。

「癡線,我從來都唔會主動追人,仲要追呀Sir,有病呀你?」

「我以為Leung Sir會係你鍾意嗰Type添。」

「好似你地咁膚淺,見到靚就去追,咁我咪好唔得閒?」

「開學禮完結,請各位同學按順序返番你地嘅課室處理班務,首先係坐後排嘅中六,然後係中五嘅同學⋯⋯」台上的訓導嚴肅地說。

「哇,蓮姐今日發生咩事,竟然著姣婆pink。」

所謂的蓮姐是他們的訓導主任Miss Tang,年過四十,常常板着一張臉,卻仍保持着一顆少女心。

「依啲咁癡線嘅說話真係得阿祖先講得出。」也許是阿祖剛才說的話太震撼,還在肥仔文的腦海迴蘯。

「咩癡線,追到Miss咁點先?」好勝的阿祖本來也只是隨口說說,可當Yuki和肥仔文都如此嘲笑他時,這想法竟漸漸變得堅定。

「唔好講笑啦,我知你溝女叻,但唔好話Miss,連女同學都唔show我,算吧啦。」肥仔文雖然頭腦不靈光,可有自知之明的他知道,一般女同學都對他不屑一顧,他又怎可能追到年輕貌美的Miss Lam呢?

「Miss點同,我有辦法喎。」阿祖瞪大雙眼看着阿祖說,彷彿這樣看起來更有說服力,續說:「成功嘅,你部Switch歸我。」

肥仔文之所以能夠成為肥仔,還要多得他那重男輕女的父母,生了三個女兒才迎來他一個兒子,自然把他視如掌上明珠,不僅把最好的都給他吃,向來他想要甚麼就給甚麼,即使是Switch他也有兩部。

所以對肥仔文而言,一部Switch根本算不上甚麼,然而,若這樣就能換到一個Miss做女朋友也不錯。

「咁都追到嘅,送晒啲Game比你又點話。」肥仔文始終不相信阿祖真的能替他追到Miss,便信口開河道。

「OK,一陣放學就上你到拎Switch。」

「都未追到。」

「無機打我度唔到橋架喎。」

「你鍾意啦吓。」好聽點,肥仔文可說是隨和善良,可直接點來說,他就是頭腦簡單,常常身邊的人說甚麼就是甚麼,也正是因為這樣,身邊總圍着一堆喜歡消費他的豬朋狗友。

阿祖雖然也喜歡找肥仔文便宜,可每當肥仔文遇到問題,有義氣的他都會第一個跳出來替他想辦法,算是他身邊唯一不那麼像豬狗的損友。

「好,我就疊埋雙手睇下你兩個傻仔點追Miss返黎。」Yuki嘲笑道。
第一章 (2)

走了三層樓梯,阿祖他們終於回到課室,課室裏竟站着一個熟悉又陌生的臉孔,是Miss Lam。

之所以熟悉,是因為剛才在台上見過她;陌生,則是因為上一年的班主任並不是她。

「Miss Chan呢?Miss Chan去咗邊?」一位學生問道。

「起立。」Miss Lam沒有直接回應學生的問題,收起笑容,嚴肅地說。
豈料,過了約十秒,還有學生未站起來——是還在盯着Miss Lam發呆的阿祖。

「同學,你要大家等你幾耐?」Miss Lam瞪着阿祖說道。

「一定係見到你太靚女唔識得起身啦。」Yuki的說話惹得其他學生一陣哄堂大笑,卻剛好喚醒了阿祖。

眼見所有人都站了起來,Miss Lam才說:「我姓古,古代個古,上面一個『十』,下面一個『口』,你地可以我叫古老師,或者Miss Lam。Miss Chan離咗職,我會接手佢所有嘅工作,所以我會係你地嘅班主任,都會教你地嘅通識科,希望依一年可以同大家好好相處。無問題嘅話,我地敬個禮先⋯⋯」

「我有問題。」突然一把聲音打斷了Miss Lam的話。

是阿祖。

「點解Miss你咁靚會黎依間Band3學校教?」阿祖問道。

面對學生的讚賞,未有受過正規教育培訓的Miss Lam除了尷尬外,其實不太知道該怎應對。然而,今天是她與學生初次見面,若第一次見面就被他們發現自己的弱點,來年也不知要怎過了。

她只好硬着頭皮說:「你想知呀?放學留係到我話你知呀。」

Miss Lam以為這樣他就會打退堂鼓,豈料,他竟微笑地回答道:「好呀。」

唔係掛,第一日就要我罰人留堂?Miss Lam低估了Band3學生的料子,留堂對他們而言簡直是家常便飯,根本算不上甚麼。

「竟然第一日就咁急要比我罰,咁我就成全你啦吓。」Miss Lam說,內心其實是十萬個不願意。

阿祖沒有再搭話,Miss Lam終於可以和學生敬禮了。她努力掩飾內心的緊張,說:「各位同學早晨。」

「Miss Lam早晨。」學生難掩笑意地說道。

這笑意,除了是因為阿祖和Miss Lam之間的精彩對話,還有一部分是因為興奮——興奮地計劃着接下來的課堂該玩些甚麼把戲才好。

下課後,學生很快便散去,課室只剩下站在老師桌前的Miss Lam和老師桌前的阿祖。

「呀楊祖耀同學,你有咩問題呢?」Miss Lam微笑地看着阿祖問道,可即便是盲的,也能感受到她的笑容並非發自內心。

可阿祖沒有理會她笑容背後的真實想法,按照早想好的劇本說:「有呀,點解你會黎Band3學校教囉,唔驚咩你?⋯⋯定你太廢?」

「楊同學,你咩意思?」

「咁你唔答我,我咪唯有隨口估下囉。」

「因為我想用我嘅真誠黎感化你地。」Miss Lam嘗試保持她臉上的笑容說。

「嘩,你真係可以去攞奧斯卡。」

「喂,雖然我語氣係假咗啲,但我係真心架。況且,Band3又點姐?我夠Band3學校出身啦,咪又係咁,Band3分分鐘仲好過啲勾心鬥角嘅Band1學生。」也許是笑累了,Miss Lam開始低下頭,着手執捨桌上亂得可以的通告、點名簿、文件夾和暑期作業。

「哇,Band3學校出身,咁你成績都唔方好得去邊啦,教唔教得黎架你?」

「你再懷疑我,你信唔信我用當年係DSE拎嘅星掟死你呀拿?」Miss Lam突然抬起頭,瞪着每句都和自己作對昨阿祖。

新老師果然係新老師,啲反應都可愛啲,阿祖心想。

「講笑姐,點會信唔過你呢?係呢Miss,你個樣咁後生,考邊年DSE呀?」阿祖故意這樣問,嘗試就此推算出的年紀。

「關唔關你事呀?」可惜,Miss Lam也不笨,馬上猜到他的用意。

「哇,Miss,你咁講我好受傷架喎。」阿祖按着胸口,裝出一張受傷的表情。

「唔同你癲,送個班長襟章比你,今年就由你同Yuki做班長啦。」

「唔撚係掛,我喎,你信得過我?」阿祖驚訝,活了十七年的人生,從來沒做過一次班長,不要說班長,連科長也只有體育科老師才敢讓四肢發達的他做。

「喂,楊生,尊重下好喎。」

「Miss,我對你好尊重架啦喎,仲要讚你靚女,仲想我點呀?」

「你可唔可以唔好咁口花花呢?」Miss Lam說。

阿祖突然站起來,雙手撐在桌子上,哄近Miss Lam,說:「你咁靚女,好難喎。」

「我未話你走得,做咩無啦啦企⋯⋯」當Miss Lam的目光從桌上的文件移到阿祖身上,頭往上抬的瞬間,竟剛巧對上他炯炯有神的雙目。

原來他和自己僅相隔不到一個拳頭的距離,嚇得Miss Lam的臉頰涮地紅了一片。
留名
Lm
Btw靈感係咪來自呢個post https://lih.kg/72802
留名
依個我有笠過,但唔係,IG DM我話你知靈感邊到黎
多謝留名
多謝留名
第一章 (3)

原來他和自己僅相隔不到一個拳頭的距離,嚇得Miss Lam的臉頰涮地紅了一片,連忙站直身子,說:「你好彩,我唔想第一日開學就罰人,放你一馬,再有下次就唔係咁簡單。」Miss Lam捧起沉甸甸的暑期作業和一大疊文件,還有一滴都沒喝過的水瓶,續說:「快啲孭埋書包行啦,我要鎖門呀。」

眼見Miss Lam纖幼白晳的手指因為捧着重物而變紅,阿祖突然從她手上捧過那疊暑期作業,說:「我幫你拎啦,Miss。」

「咁好人嘅咩你?」Miss Lam說。

「行啦,我肚餓啦。」阿祖捧着作業,站在門前,回過頭對手腳緩慢,還在關燈的Miss Lam說。

「終於識肚餓啦咩你?」Miss Lam鎖上課室的門,轉身發現,肥仔文竟還未走,便問道:「咦,仲未走嘅,等祖耀呀?」

「係⋯⋯係呀Miss。」肥仔文第一次與Miss直接對話,竟害羞起來。
「一陣準備食咩呀你地?」他們一邊沿着樓梯往下行,一邊聊起天來。
「Miss咁樣問,係咪Miss請先?」

「哇,問下你食咩就想作我一筆。」

「你咁高人工,請我依啲貧苦學生食一餐都好應該呀。」阿祖說。

「見你幫我拎簿,請你食對面小食店嘅炸雞脾啦。」Miss Lam說。

「照殺!」

於是,三人來到學校對面的小食店。

「偉文食唔食呀?」

「我都有份呀?」

「無理由要你睇住我地食架嘛,請埋你啦。」Miss Lam回過頭對小食店老闆娘說:「唔該我想要兩隻炸雞脾,一枝烏龍茶。」

「要多個撈面。」阿祖說道。

「唉,好啦,要多兩個撈面。」

哇,Miss真係順攤,咁都有我份,肥仔文心想。

這時距離下課已有半小時,小食店前的學生已散去,顧客不多,不消一會兒,熱乎乎的炸雞脾已送到二人手上。

「Miss點解你唔食?飲茶飽架啦?」肥仔文咬着一口炸雞脾問道。

「一睇就知Miss減肥啦。咁又係,Miss你條腰真係粗咗少少,要減減佢。」說罷,阿祖吃了一大口撈面。

死仔包,請你食野仲疾我,Miss心想。

這時一對母女在他們眼前經過,小女孩突然停下來對Miss Lam說:「Hello,你係到做咩呀,Miss Lam?幾時黎同我補習?」

Miss Lam定看一看,竟是她私補的女孩和家長,在她的學生前對她打招呼。

Fuck,Miss Lam內心呼喊道。

「Miss Lam不嬲星期六先黎同你補習架嘛,唔記得咗啦?」小女孩的母親說,「我地要去學琴啦,快啲同Miss Lam講拜拜啦。」

「拜拜啦,Miss Lam。」小女孩天真地說。

「拜拜啦。」Miss Lam擠出一個勉強的笑容說。

待這對母女走後,阿祖才看着她們的背影說:「喔,Miss 接私補!」

「老師唔可以私補架咩?」肥文仔眼裏盡是那隻炸雞脾。

「咩呀,咩私補,我都唔知你講咩。」Miss Lam嘗試抵賴,打算矢口不認。

「咁我唯有問下校長你有無私補啦。」

「好呀。」Miss Lam打算唬弄他,豈料他放下撈面和炸雞脾,真的轉過身就打算走回學校找校長。

「喂,唔食埋啲野先走?」肥仔文問道。

死啦,做老師唔可以私補,如果校長知道咗,我咪死緊?想到這裏,Miss Lam的心跳開始隨着阿祖一步一步往前踏的腳步而加速。

當阿祖快要過馬路時,才當了一天老師的Miss Lam馬上被嚇倒,閉上眼,嘆了口氣,對着阿祖的背影叫道:「楊祖耀,返黎。」

阿祖回過頭,走回來,說:「做咩呀,Miss,做咩咁急叫返我返黎?」
「你地,今日咩都無見到,OK?」

「無見到咩?」肥仔文只顧着只東西,完全是狀況外。

「都得,但⋯⋯我地有咩著數?」阿祖問道。

「咩咩著數?」Miss Lam沒想到竟會被自己的學生威脅。

「幫你保守秘密,緊係要有著數啦,唔係我把口好易漏風架。」

「咁你想點?」

「未諗到喎,諗到再話你知。」阿祖的臉上閃過一抹邪惡的笑容。

不如直接殺死我啦,Miss Lam咬了咬牙,心想。
-------------
留言話我知,如果你係阿祖會點威脅Miss Lam,我會考慮採納
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
我驚會聽到恐怖嘅事實

老實講依家都少驚係你啲故度出現 如有雷同實屬巧合
留言話我知,如果你係阿祖會點威脅Miss Lam,我會考慮採納

未諗到,叫miss應承我一件事,以後兌現
點解古老師會叫miss lam
改漏咗, miss lam先啱sor
新故
未睇 留個靚名先

一齊參加唱歌比賽
但好似有啲老土
本來諗住姓古,後尾我改返姓LAM,但唔記得改個中文,Sor
做法正確!
歡迎!
係,同埋學期初邊咁快有比賽
第一章 (4)

第二天Miss Lam剛回到學校,位置還未坐暖,已聽到在教員室門外叫自己的名字。

「好受學生歡迎喎,咁早就搵你。」坐在Miss Lam旁邊的Leung Sir笑着說。

「我想食早餐多啲。」Miss Lam無旁地搖搖頭說。

走到教室員門外,來找她的,是班上的一位女生。

上學不到一天,Miss Lam還未認得班上的所有同學,一時之間忘了對方的名字,Miss Lam只好硬着頭皮說:「咁早黎搵我嘅,係咪有咩事呀?」

「Miss,我唔記得做IES,可唔可以比多一日限期我?」

「但我琴日已經比咗一日寛限期你地啦喎。」

「但我琴日屋企有啲事,可唔可以下星期先交比你?」

Miss Lam考慮了一會,面有難色地說:「但係⋯⋯」

「今日都有一定有好多人無交架,我突登一早返黎話你知已經好乖架啦,唔該你啦Miss,我真係有啲好重要嘅事要做。」

「你有咩事?我可以考慮酌情處理。」

「我⋯⋯」女生想了想,說:「我媽最近整親隻腳,我要幫手煮飯洗衫,好忙呀Miss,你再咁逼我我就快死架啦。」

聽到死這個字,身為新手的Miss Lam馬上投降,說:「小小事姐,唔洗死嘅,一係我比多少少時間你,星期五交比我,OK?」

「星期五?下星期一唔得咩?」

「老師都要時間改架,星期五啦好無?你真係有困難先再搵我。」

「唉,好啦。」女生不悅地說,臉上沒有一絲感激便轉身走了。

係咪我逼得佢地太緊,應該比多幾日時間佢地呢?Miss Lam正這樣想的時候,科主任剛巧經過走廊,對她說:「Miss Lam呀,你嗰班啲IES交成點呀?」

科主任是位雖年過四十,但仍身材姣好、皮膚細嫩的中年女人。

「er……仲有半班未交,我叫咗佢地今日要交到比我。」Miss Lam略帶緊張地說。

「半班咁多呀?佢地都係蝦你,咁啦,我問過其他老師,佢地班都有幾個無交,你今日放學得唔得閒?我地一齊捉佢地落黎,要留係到做埋先走得。」

要捉佢地落黎咁誇張?Miss Lam心想。

其實Miss Lam今天下班後約了人,但科主任開口說到,她也不敢拒絕,說:「好呀,去邊到留堂?」

「我一陣Book房,Book完話你知呀,辛苦你啦。」科主任微笑道。

「唔會。」Miss Lam也微笑回應道。

唉,唔知要留到幾點呢?Miss Lam心想。

回到教員室,發現桌上竟多了一盒士多啤梨百力支。

當Miss Lam正以奇怪的眼光看盯着桌上的百力支時,旁邊的Leung Sir開口道:「盒百力支我比你架,今晚留堂留夜咗,肚餓嘅時候可以食呀嘛。」

「你又知我要留堂嘅?」Miss Lam驚奇地問道。

「啱啱行出走廊時咁啱聽到姐,同埋我見上次特價買多咗,一個人食晒太肥啦,咪分啲比你,感覺無咁肥呀嘛。」

「你邊到肥呀,咁多肌肉。」

「依啲零食對我啲肌肉無益呀嘛,你咁後生,唔洗驚啦。」

「你唔係同我差唔多年紀咋咩?」

「你真係識講野,我教咗幾年書架啦,今年轉咗黎依間咋嘛。」

「竟然,你個樣睇落好後生。」Miss Lam驚嘆道。

「想後生啲嘅,跟我做多啲運動囉。」

「鈴!」這時上課的鐘聲響起,打斷了二人的對話。

「好喎,等我得閒再請教你,我上堂啦,多謝你盒百力支。」Miss Lam連忙拿起把早一天已執拾好的教材離開教員室。

「如果我地繼續無節制咁使用,係未來幾十年,我地嘅化石燃料好可能會耗盡,係咁嘅情況下,我地有咩辦法解決辦法呢?」Miss Lam站在電腦前問道。

也許因為是早上第一節課,有半班人的靈魂都不在,剩下的不是在發夢就是在聊天,除了坐在較前排的幾位,根本沒有人在聽書。

「發展可再生能源囉。」眼前沒有人答Miss Lam問題,坐在電腦桌前的一位男生回答道。

「子傑講得無錯啦,點解要發展可再生能源,佢比起化石燃料有咩好處?」

「可以⋯⋯」子傑再次嘗試回答,Miss Lam卻打斷了他的話,說:「我地請偉文答下問題。」

然而,肥仔文還在睡覺,完全沒聽到Miss Lam的話。

「偉文,起身啦。」Miss Lam走到他身旁,輕輕敲了敲他的桌子說。

「咩事?」祖耀睡眼惺忪地問道。

「可再生能源比起化石燃料有咩好處?」Miss又把問題重複了一遍。

然而,肥仔文本來的腦袋就不靈光,加上睡意未消,只好照字面意思說:「err……可以再生掛。」

「算啦Miss,肥仔文唔會答到你問題架啦,你都係比返學霸答啦。」坐在前排的阿祖說道,難得地今天竟沒有睡覺。

他口中所說的學霸是子傑,是班上僅餘幾個還會依時交功課,上課不會睡覺的乖學生。

「咁你答我,有咩好處?」Miss Lam走到阿祖身邊問道。

「我答到你我就唔坐依到,坐你個位啦吓嘛?」阿祖理所當然地說。

「你本書就有答案啦喎,你試下搵下呀。」

「咁你問本書囉,書呀書,可再生能源有咩好處?」阿祖看着通識書問道,過了幾秒,續說:「你睇下,佢都答唔到你,我又點答到你?」

「鈴!」就在這時候,下課的鐘聲響起。

「算,你地今日返去預習咗第14-18頁佢,聽日我再問你地可再生能源有咩優點同缺點。呀,仲有,今日仲有七個人未交IES,今日放學唔好走住,留係到做埋先走得。」

聽到這句話,還未做完的那幾個馬上議論紛紛起來,唯獨阿祖冷靜地一句話也沒有說。

「Miss你講笑咋吓嘛?仲有咁多未做,點做得晒?」還未交IES的Yuki問道。

「唔緊要,留係到我教你做。」Miss Lam微笑道。

「你教我都唔會識做喎。」說到底,Yuki不過不想留堂。

「識嘅,唔好睇少自己。好啦,起立,各位同學再見。」

「再見Miss Lam。」說完這句,整班人像甦醒的喪屍,全都龍精虎猛起來,奔到小食部買早餐。

你班死仔,啱啱答問題又唔見咁精神,Miss Lam心想。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞