《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike

有無人睇緊,下一步做咩好?

加甜!😈
Push
pish
留名
推呀
推推
今日星期六 輕輕一推
樓主我想要一篇
push
推呀推
爛尾?
Sorry呀,最近真係太忙工作之餘仲要寫paper,訓都無時間多謝大家仲幫我推文,希望今晚出到文但其實我成日咁耐先出,大家真係仲會想睇落去?
唔緊要啊 我呢排都好忙 所以忙完見到你話會出文仲開心
第五章 (5)

「去我到訓囉。」

「衰過我姐夫,⋯⋯咩⋯⋯咩話?」阿祖沒料過Miss Lam會拋出這句話,一時驚訝得不懂反應,還在猶豫是不是聽錯了。

「我話,去我到訓囉,點都好過你去搵埋啲三唔識七嘅人呀。」

「咩三唔識七,我同佢識咗好多年囉好無。」

好多年又點?好人好姐叫咩呀草,真係熟嘅就唔會電話號碼都記唔住啦,一定係佢家姐話嗰啲好耐無聯絡嘅街童,咪啦,都係跟我返去,好過去搵咩草呀冰呀嗰啲。

「真係熟就唔會電話號碼都唔記得啦。」Miss Lam小聲地說道。

「你講咩話?」

「我話依到愈夜愈涼呀,我仲要返去改埋你地啲簿添,點呀,你行唔行呀?定真係想露宿街頭?」

「Miss你咁盛意拳拳,係咪想⋯⋯」阿祖突然站起來,一步一步地走近Miss Lam,Miss Lam亦隨之一步一步地往後退。

終於,Miss Lam被逼到燈柱下,退無可退,畏縮道:「你⋯⋯你想點呀?」

阿祖低下頭,哄近Miss Lam的臉,Miss Lam被嚇得緊閉起雙眼,抿緊嘴巴,如在砧板上任人宰割的魚。

微風拂過她的髮梢,淡淡的花香味隨着飄蕩的髮絲在空氣中瀰漫。不知是花香還是她的甜美,阿祖竟開始欣賞起這張被昏黃的街燈灑得一臉黃的臉。

原來這就是初秋的味道。

Miss Lam試探性地微微張開一隻眼睛,眼見阿祖沒有再靠近,才鼓起勇氣張開雙眼。

「你最後,有無覆到你男朋友?」阿祖問道。

「呃⋯⋯你覺得呢,我應唔應該覆佢?」Miss Lam猶豫地問道。

「攞你手機出黎。」阿祖伸出手說。

「做咩?」

「攞出黎啦,我教你點做。」

「真係?」

阿祖點頭。

Miss Lam遲疑地從小袋子拿出手機來,才剛解鎖,阿祖便搶了過來,從通訊錄找出她男朋友的電話,按下封鎖。

「喂,你做咩呀?」

「你Del我電話就得,我Del就唔得呀?何況,我為你好咋。」阿祖打開Miss Lam的WhatsApp、IG、FB等,把她男朋友的Ac一一封鎖。

「喂,你做咩呀!你唔係應承幫我追返佢架咩?」

「係呀,我依招叫⋯⋯」阿祖頓了幾秒,逐說:「叫欲拒還迎,你唔可以咁順攤,咁太無挑戰性,佢係唔會珍惜你,都唔會真係返黎你身邊。」

「係咪架?一陣佢真係以為我想同佢劃清界線,以後唔搵我咁點算?都係唔好啦。」這次換Miss Lam搶回電話,打算按下解鎖。

「你可唔可以唔好咁犯賤?」阿祖按住Miss Lam的手說。

「我犯賤?」Miss Lam重複阿祖的話。

「我唔係咁嘅意思,只係,真係,你聽我講,我一定幫你追返你男朋友,唔得嘅話,我切!」

「你地啲男仔成日都話切架啦,上次你個Frd肥仔文夠話會準時交功課啦,結果呢?呃咗我比佢拎返屋企做,結果咪又係無做到。」Miss Lam鄙視信口開河的阿祖。

「咁我成世無女埋身囉,最多我發誓啦。」阿祖豎起三根手指作立誓的手勢說。

Miss Lam還是搖搖頭。

「咁嘅毒誓都唔信,咁你想點呀Miss?」

Miss Lam想了想,說:「Block咗阿草佢,以後都唔可以搵佢。」

「點解?」

「咁點解我唔可以搵我個Ex呀?」

「都唔一樣,」阿祖知道盲目得可以的Miss Lam不會聽自己的話,也懶得解釋下去,改口道:「好,唔搵咪唔搵,Deal。」
--------------
有無人想知個故事嘅靈感係點黎
想聽靈感來源
第五章 (6)

「好心你,咁高人工,就換個好啲嘅地方住啦,咁長嘅樓梯,⋯⋯想⋯⋯想行死人咩?」阿祖氣喘吁吁地搬着行李,爬了三層樓梯說道。

「呀,有得你住仲嫌三嫌四,真係唔買米唔知米貴,你都唔知出面啲租金幾恐怖!」

「我點會唔知,未住公屋之前我都住過劏房,要行到七樓添,不過⋯⋯好耐之前嘅事lu。」終於走到三樓,走在前面的阿祖站在門前,回頭看還在樓梯間的Miss Lam說。

「聽你家姐講,你唔係同父母住?」

「吓,教我嘅老師都知架喎,你唔知咩?」

聽到這句,Miss Lam想起這學期已過了大半,身為班主任的她竟連自己班的學生的家庭情況都未及了解清楚,突然慚愧起來,還是口硬道:「依家咪知囉。」

「你咁唔了解你嘅學生架Miss,咁唔得喎你。」

「咁你入唔入黎呀?」Miss Lam打開門,打開廳燈,一邊脫鞋,一邊回頭對阿祖說。

「Miss叫到,緊係入架。」阿祖把行李抬進屋裏後,環顧了這熟悉的環境一圈,還是那樣沒有一點變化,甚至連床頭的相架裏的照片亦然。

「你仲放同個Ex嘅相係床頭呀?望到唔會唔開心咩?」阿祖走到床前,拿起相架仔細端詳了一番說道。

「咁忙,邊得閒睇呀,何況,我未得閒執姐。」Miss Lam走到那張堆滿還未批改的工作紙的桌前說道。

「咁我幫你執啦喎。」阿祖拿起相架說。

「好呀,下次呀,你去沖涼先啦。」Miss Lam眼神閃縮道。

「你呢咁?」

「去搵你之前已經沖咗啦。」Miss Lam拿起紅筆,打開筆蓋,熟練地改起筆記來。

「但我肚餓喎。」

「咁麻煩架你。」

「你估我想架咩,我家姐都未比零用錢我。你屋企有無即食面嗰啲呀?請你學生食個面都得掛?最多你話我知係邊,我自己煮,自己洗,唔麻煩你啦。」

聽到阿祖的話,Miss Lam突然覺得這樣的自己好像有點吝嗇,放下手上的紅筆,說:「唉,算啦,你去沖涼,我煮比你食啦。」

「咁好死?你唔會⋯⋯係想乘機落毒報仇呀嘛?」

「係呀,你小心啲,一陣你就命喪九泉,快啲沖乾淨自己準備入殮啦。」

「哇,乜得你做老師做到把口咁毒呀。」

「對住你地依啲學生,無計啦。」Miss Lam不經意瞄到牆上的鐘,已接近十時,連忙把阿祖推往洗手間的方向,說:「夜啦,你快啲去沖涼先啦。」

「做咩咁心急姐你,我連衫都未拎出黎,點沖呀大佬?」被推到洗手間的阿祖無奈地說道。

「係咩,你唔早講?」 Miss Lam的眼珠在眼眶慌忙打了個轉,尷尬地說道,「咁你快去攞啦你。」

然而,當Miss Lam準備踏出洗手間去煮面時,卻被阿祖突如其來、橫在眼前的手臂擋住了。

「定係你其實想睇我咩都唔着咁行出黎?」阿祖靠近Miss Lam的耳邊問道。

敏感的Miss Lam頓時打了個顫,微蹲下來,像玩過火車瓹山窿,滿是青筋的手臂,回過頭,紅着耳朵說:「瘦到皮包骨咁,非洲兒童有咩好睇?我⋯⋯我去睇Netflix好過。」

害羞起來的Miss Lam與平日凶神惡煞的模樣判若兩人,那種反差感更是可愛,使阿祖看着Miss Lam落荒而逃的背影不禁笑了。

「沖好啦,食得未呀?」

過了大約十分鐘,阿祖已洗好了澡,這時Miss Lam才剛把家中僅餘的出前一丁和幾顆牛丸找出來,水都還沒燒開。

「又會咁快嘅你。但水仲未滾喎,你睇唔睇Netflix架?一係一齊睇住Netflix先?」Miss Lam說道,目光仍駐足在Netflix上的The Kissing Booth。

「Miss,你知唔知問個男仔睇唔睇Netflix係咩意思?」阿祖抹着濕潤得還在滴水的頭髮,坐到Miss Lam身旁問道。

「咩意思?」這時Miss Lam才把目光移到阿祖身上,才發現阿祖沒有甚麼脂肪,使皮膚下的肌肉,即使沒勤加鍛煉,也約隱約現的,像穿了透明蕾絲的女人一樣教人垂涎三尺。

Miss Lam怕被阿祖誤會,連忙把目光重新挪到電視屏幕上,說:「唔知喎,依家咁涼火,好心你着返件衫啦。」

雖然Miss Lam這次沒有再臉紅耳赤,可阿祖還是能感受身體僵硬的她在緊張,便把頭伸到她面前,再問道:「真係?」

看着阿祖那張稚嫩的臉,還有瑣頭下緊緻的胸肌,雖然不宏偉,卻剛好是Miss Lam喜歡的那種。

她男朋友的身材也大概如此。
------------------
咁耐無出文,出多少少,請繼續推文
出多篇啦
唔係依個位停下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞