《十七歲嗰年,我做咗Miss隻兵》

1001 回覆
190 Like 13 Dislike
多謝巴打咁你都未衰到最衰無呃埋上床

通常你問返啲女仔當初點解要hurt你 佢都係答返佢比人hurt過想hurt返人 呢啲惡性循環 真係唔掂
咁果啲比你偷心既人 有冇好瘋狂既反應
好彩現任唔知
咁你現任都幾好 咁你地要幸福!
畢咗業好少聯絡 你有特點俾佢集郵先算啦
自介吓有咩特點/長處先啦
無錯,所以個人覺得係咪兵要睇佢係咪真擁有個人嘅心!
Player應該唔鍾意依種架吓嘛
我地拭目以待今晚出唔出到文
樓主加油
開心
Jessi
第六章 (4)

本來二人打算到深水埗街市買菜,可是當他們踏出地鐵站時,天色早已漆黑一片,無奈之下,只好轉戰百佳。

「你要咩菜?椰菜?定西蘭花?」阿祖左手拿着椰菜,右手拿着西蘭花問道。

過了良久,身後的Miss Lam還是沒有反應,阿祖疑惑地回過頭,發現她正盯着屏幕陷入了沉思——我應唔應該打返比佢,同佢Say Sorry呢?Miss Lam心想。

「喂,你諗咩諗得咁入神?」阿祖在Miss Lam眼前揚了揚手問道,目光飄到她手機的屏幕上。

Miss Lam連忙按下鎖屏鍵,說:「吓?無⋯⋯無呀,你啱啱問咩?」

「都唔知係咪嘅,我話,你想食椰菜定西蘭花?西蘭花好似都幾好,睇落幾新鮮。」

Miss Lam把手機放回手袋,說:「你又知?你識睇咩?」

「哇,Miss,你咁睇小我嘅,雖然我成績係差啲,但我未低B到咁嘅。」

「睇黎你無認真上我嘅通識堂啦。」Miss Lam搖搖頭說,繞過手推車走到阿祖身旁,挑起西蘭花來。

「關咩事?」

「香港咁多港孩,連蕉係黃色都唔知,唔識揀菜有咩出奇?同成績無咩直接關係囉。」

「你唔係咁睇得起我,覺得我係港孩呀嘛?係我都想呀,可惜我無咁嘅資本呀。」阿祖笑着說,卻無掩背後的苦澀。

Miss Lam這才想起阿祖的成長背景根本容不得他做港孩。原來,能成為港孩也是一種奢侈的幸福。

「咁揀邊棵好呀,揀菜師?」

「我揀⋯⋯」阿祖看了看手上的菜,又放了回去,看着Miss Lam說:「你。」

「我?」這樣的出乎意料的回答殺Miss Lam個措手不及,阿祖卻點點頭。

死啦,一定係因為琴晚我癡咗線,令佢諗錯隔離,點算好呢?⋯⋯Miss Lam心底盡是後悔,恨不得能回到昨夜把自己狠狠地揍一頓——和自己的學生親吻,還差點⋯⋯

可惜,歷史無法改寫,她只能硬着頭皮面對。

正所謂「逃避雖然可恥但有用」,Miss Lam假裝甚麼事都沒有發生,說:「我又唔食得,認真啲揀菜啦你。我去睇下仲有無肉賣先。」

想𡁻完鬆,當無事發生?阿祖看着Miss Lam的背影,嘴角微微往上揚,心想:唔緊要,來日方長。

踏了萬里路,終於回到那個位於唐三樓的小房子。

「好重呀,你買咁多野做乜?」剛踏進門,阿祖便立刻把沉甸甸的膠袋放在地上。

「輕手啲呀,有雞蛋架。」Miss Lam小心翼翼地扶起地上的膠袋,續說:「咁屋企咁啱無晒啲野,難得又有人幫我拎,咁我緊係買多啲啦。」
「哇,你真係洗人唔洗本。」

「咩呀,就係你尋晚食咗我最後一個公仔面,唔洗還架?只係幫手拎咪益咗你囉,快啲幫我拎埋嗰袋野過黎等我擺埋入雪櫃」Miss Lam說,手正忙着把雞蛋放進雪櫃。

「拿。」阿祖拿着膠袋走到Miss Lam身旁,默默地看着她慢條期理地從膠袋拿出飲料、蔬果、雞肉等放進雪櫃。

除了Miss Lam喝得爛醉的那夜後,阿祖好久都沒細看過這張臉。Miss Lam有一頭烏黑濃密的長髮,很多時候都把頭髮勾在耳後,使那張白皙的臉看起來更棱角分明。

不僅如此,今天看起來好像臉頰的肉還變薄了,使這張臉更尖銳。

大概是因為失戀?阿祖揣測,嘗試從她疲累的眼眸裏找答案。他想起第一次看到她的時候,儘管她努力虛張聲勢,還是無掩眼底裏的閃縮與不安——第一次從老師的臉上看到這樣的神情,這使他感到有趣。

而當一個Band 3的學生覺得你有趣時,便是你惡夢日子的開始,還要讓他發現自己的死穴,更是命不久矣。

於是,他開始拿她私補的事來威脅她,把她玩弄於股掌之中,成為了他枯燥乏味的日子中最大的樂子,漸漸的,他缺席的日子變少了,尤其是有她的課堂的那幾天,不知她有否發現?

「喂,執完啦,你仲企係到做咩?」Miss Lam的聲音從阿祖身後傳來,阿祖才發現她正在洗菜,剩他還拿着膠袋呆呆地站着。

她大概沒有發現吧,因為若Leung Sir不說,他也不會去留意自己的出勤紀錄。

「有無野要幫手呀?」阿祖轉過身問道。

「嗯⋯⋯你識唔識切肉?」

「哼,睇我表演啦,要切一塊塊定一絲絲呀?」說罷,阿祖開始拆起雞肉上的保鮮紙,拿起旁邊的木砧板和銀色的豬肉刀。

「一塊塊呀,唔好太大舊喎,我要整宮保雞丁。」

「哇,唔簡單架喎,咁你都識整?」

「係你地諗得太複雜,順便幫我切啲乾辣椒呀。」Miss Lam從雪櫃頂拿出一袋乾辣椒,放了幾條在碗裏,淘洗後,瀝乾水放在一旁。

阿祖沖洗好雞肉後,開始切起來,可切了幾件後,目光又落了在Miss Lam白皚如雪的雙手上。

Miss Lam的動作總是很慢,慢慢翻開書,慢慢拿起粉筆,慢慢洗菜⋯⋯像樹懶,像樹懶一樣可愛。

「呀。」阿祖感受到左手傳來一陣痛楚,不禁叫了一聲。

「咩事呀?」Miss Lam放下手上的菜,回頭看阿祖,發現他左手的食指正在滴血,驚訝地說:「哇,你流緊血,點算,你⋯⋯你沖一沖水先,我去拎消毒藥水同膠布黎。」

「吓,唔洗啦,我沖沖水,攞紙巾禁一禁就止到血,唔洗消毒藥水同膠布喎。」阿祖用另一隻手拉着Miss Lam的手腕說。

「邊得呀,你睇下你,仲流緊血,成個鋅盤都係你啲血啦,你等我陣。」Miss Lam掙開阿祖的手,走到飯桌旁的雜物架上,翻出了一瓶紅藥水和消毒膠布,可怎也找不到綿花,只好從洗手間拿些化妝綿。

「哇,Miss Lam依啲藥水擦完會成手都紅色架喎,仲衰過唔擦。」

「你唔好咁多要求啦,有藥水你用咪算好囉。你拎啲化妝綿禁一禁住個傷口先啦。」Miss Lam把幾塊化妝綿按到阿祖的指頭上,再把他拉到飯桌前坐下,嘮叨起來:「你做咩咁唔小心呀,切個肉都切到手,頭先仲話好簡單。」

「你唔企我隔離咪無事囉。」

「咁都關我事?你姓賴架?」Miss Lam瞪起雙眼,無奈地說道。

「我為你付出埋鮮血,你點補償我?」阿祖眨了眨雙眼,故作楚楚可憐地說道。

聽到這無賴的話,Miss Lam故意用力按着化妝綿,說:「咁就要睇你流幾多啦。」

「哇,你依個女人,想攞我命呀?」阿祖痛得皺起眉頭。

這時候,阿祖的血流得差不多了,Miss Lam拿開沾滿血的化妝綿,仔細地檢查了傷口一番。幸好,傷口不算太深,不用去醫院,只是豬肉刀太鋒利,才劃出這麼多的血來,稍為消毒一下,不沾水,應該很快就好了。接着,她把紅藥水滴在化妝綿上,小心翼翼地敷在傷口上,以免使傷口受到二次傷害。

看着Miss Lam認真又擔心的樣子,阿祖竟想起自己久未見面的母親。

小時候,在父親還未過生,母親還未染上毒癮時,母親不時都會帶他到公園玩,調皮的他總是跌得自己滿身傷痕,母親從不責備他,每次都會溫柔地為他把傷口上的灰塵吹走,回家後,再小心翼翼地替他沖洗、消毒,還會關心他疼不疼,最後再為他貼上超人膠布。

這段記憶很模糊,模糊得使他懷疑是否真的真實發生過,還是只是他太渴望母愛而發的一場夢?

「搞掂,雖然仲有少少血,不過應該無咩事,坐住等食啦你。」Miss Lam無奈地說,扔掉膠布包裝,重新站到鋅盤前,再沖洗了雞塊一遍,熟練地切了起來。

「一係我幫你洗菜啦。」

「喂喂喂,都叫你坐低等食囉,一陣掂到水又痛又流過咁點算?我唔想陪你去醫院呀。」Miss Lam連忙阻止道。

「坐係到等食好似好衰咁喎。」

「咁呀,」Miss Lam想了想,說:「今日份通識功課做咗未?」

「er…」阿祖的目光閃縮起來,不敢直視Miss Lam。

「姐係未啦,快啲拎出黎做!」

「但我無帶返黎喎。」

阿祖的書包從來都不是拿來放書,空得他都懷疑書包存在的意義。因此,他曾真的試過沒帶書包回校,卻被訓導主任蓮姐抓到教員室教訓了一番,為免再次聽到蓮姐的嘮叨,阿祖決定以後也背個空背包回校。

「有無搞錯呀你,功課都唔帶返黎,」Miss Lam的眉頭輕皺了起來,「唔緊要,我有多幾份,仲帶咗返黎,你去我個袋到攞。」

「吓,唔好啦,」阿祖沒想過Miss Lam竟有此一着,光想想做功課的痛苦便要哀號起來,想盡辦法去逃避,「最多我⋯⋯我幫你做家務呀!」

「唔洗你做呀,你快啲做功課,我唔想聽日又要留你堂!」

「唉呀,我都唔識做,求下你放過我啦。」

阿祖的世界從來沒有功課二字,即使是老師留堂,他也會選擇走佬,如今竟要他主動做功課,簡直是天荒夜談。

「唔做呀嘛?請。」Miss Lam指着門口的方向說。

「唉。」阿祖絕望地嘆了口氣,還是乖乖地拿出功課,心想:你明明咁後生,做咩咁快就煩到成個呀媽咁?
-----------------
幾日無出,出篇長嘅!有無人睇緊?
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
期待
一入尼 就有文睇
「咁揀邊棵好呀,揀菜師?」

「我揀⋯⋯」阿祖看了看手上的菜,又放了回去,看着Miss Lam說:「你。」

「我?」這樣的出乎意料的回答殺Miss Lam個措手不及,阿祖卻點點頭。

好叻仔

「我又唔食得,認真啲揀菜啦你。我去睇下仲有無肉賣先。」

想食肉 食阿祖咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞