Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
應該大部份人都係冇所謂嗰種,有上下就得
不如搞個投票
要真反mon
要半反上下反mon
扭mon唯一唔好處真係頂住啲Hdmi mic線
都唔好有幾多人會用r5去拍vlog...
冇所謂
但個人用途上下就夠
嗯… Stephen就是用r5拍vlog…………
但實際上 好多人就係要反mon 上下扭反而次要
等緊貨到
一炮過R6 100500 85DS
下?
我唔否認自拍係需要反
但係對普通攝影,高位拍攝低位拍攝仲常見喎
相對啫, 冇上下扭可以就位,但冇得反就點都就唔到個位。
85ds 配r6, 要高iso?
同埋有時配R影人用
用得85ds 上埋r5
其實R6二千萬像都夠玩了 R5要買卡又要換電話
*電腦
唔影8k 其實唔換都得。
我部r5仲用緊張w90既sandisk extreme pro.影相完全冇問題 buffer近200張。
張cf仲要等
但上到R5就會忍唔到手
唔影8k都會拎個4K120黎玩
要明白當部機去到呢d價位/級數
主要既購買對象已經唔係業餘愛好者而係搵食又或者係相關既公司
咁自然就術業有專攻
至少我覺得R5係拍照多過拍影片
甚至應該冇幾個係為左拍影片買佢
不過以CANON既角度R5都係俾業餘愛好者有好似係

另外VLOG是部落格唔係節目,兩者有分別
我係業餘
我買r5 for影bb 其實3皮又唔係好貴啫
其實,是咁的,canon既5系一向係for專業和攝影愛好者用的,所以盡包所有可以有既野好正常,反mon係市場需要,咪加落去,反正反完都可以上下嫁
雖然個r5個spec好痴線,好似橫掃所有廠所有級數既機,但始終是5系奸狼分級一向好清楚,真專業同耐操既機係未出,用開c都知1系先係真專業既代表
以R5既防震,配支efs10-18mm is, 自拍,拍vlog應該都可以呀, 不過機未有未有得試
有部5d3想放
而家放到幾多?
有無師兄有興趣
用efs1018當然可以但浪費左ff畫幅
真係拍Vlog既人已經唔會咁諗
不過佢個定位又唔真係耐操機又真既
其實10-18 好多人用黎拍自拍片,特別係拍片會crop既機。
六呎龍友改過一支for 1dxIII 拍片。
https://www.youtube.com/watch?v=-TGXvVIfFuc

而支efs 10-18 更加係best vlog lens for vlogger...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞