Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
睇錢做人
就係好窮
RF 轉ef ef 支鏡會唔會function 少左or 有咩問題。
如果唔係小小白is 加轉接好似好抵
唔會 一切正常 除左機身個is會收皮 淨用到鏡is(理論上)
https://www.youtube.com/watch?v=-PRasdtMCMQ
睇完RF, 小白, 小小白IS 比較後, 我都繼續keep 住用小小白IS II, 夠sharp, 唔慢
除非rf小小白有比較大提升 正路都入ef小小白
不過ef鏡冇得用機身防震 唔係都入番枝睇死canon唔會開番
patent coming:

Canon RF 50mm f/1.8
Canon RF 80mm f/1.4
Canon RF 85mm f/1.4
Canon RF 85mm f/1.8
Canon RF 100mm f/2
Canon RF 135mm f/2
Canon RF 300mm f/2.8

有85出緊支f2
至少二年先會出.4 .8
等sigma
Btw 200800呢
點會唔得,我支歷史遺物sigma 30mm dc hsm 都開到
等sigma
光學patent啫好多到最後都唔會實現
至少有機出新135L EF 果支太舊,唔想入
仲未諗惦24105+35.8
定係直入2470
你影家庭照,市區景多就24-70喇, 之後有budget再入d大光圈定焦玩下, 如85 2.0影人平靚平 (下半年出)

p.s. 先有24-105, 之後買35 1.8及15-35, 呢排賣左24-105, 買24-70
有兩支大三元+舊既小小白IS II+35 1.8好夠用
睇你影咩多,不過依2套 我會揀24-70 可以唔洗換鏡

25號fix 左d唔關事既野,ibis 要下個version
有售後服務
好事 起碼知道搞緊
btw 佢咁寫 會唔會依支support 到12fps/20fps
支24105太重了,所以直接2470吧
不過其實可以35.8+70200
想問下想去試下部r6 除咗毒氣室仲有邊度有得試?
乜原來佢無H+
冇 canon都唔係支支得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞