Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
1635iii 一向都冇問題 落cpl會仲爽過1535
小弟新轉會訂咗R6,想入24-70 2.8, rf 定Ef 好?
EF 又平啲,adaptor 又可以加ND filter 好似幾正。。
如果你本身冇ef 為一支鏡買nd adapter 唔抵啵。
不過rf就外變焦 好多人唔中意。
EF都係外變
但係諗緊之後應該會買埋wide 同tele...
咁睇你會唔會個幾支要唔要都上nd
純講畫質 對焦速度 新大三元同ef最新個批差唔多
不過rf 個防震應該係高1-2級
好彩師兄提一提,RF24-70 2.8同 Rf15-35 2.8 都係82mm 頭,咁都係一套filter 唔洗煩。。
其實budget唔夠 依家買二手ef抵屌既
用多幾年賣 最多跌一千幾百。rf街價近一個月已經升多過依個range。
我個人有潔癖 淨買一手鏡 所以就冇諗ef鏡
冇is 窄d
又吹出新 EOS R system 嘅FF入門機
我估rp換lpe6電
我等佢先
可用程度即刻提升50%
18 年 gun and roses 帶到單反入亞博館影
以為你係 official 攝影人員
請問Canon R6 如果想轉 focus mode,例如由人臉對焦轉到單點對焦,係咪吓吓都要㩒完focus粒制再㩒m.fn揀?好麻煩 有冇啲快啲既方法?唔該晒
AF4-> 限制對焦方法,【我cut淨人而,單點,大範圍】
之後 C.Fn3 自定按扭 我改最右個粒制做 直接選擇自動對焦方式
禁一下改下個mode,total3個mode 換
唔該你
真心想知 sigma鏡有冇得downgrade firmware
我update完 支18-35 50-100 後
用 r5 同r
強制crop mode
冇得轉返fd
或者自訂 af-on 做eye-af,一撳就eye-af
即時切換單點對焦同eye-af
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞