Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
放大景深要實現比手機模擬景深更難吧
而且一樣是假的

散景出現是光學原理
放大景深首先要推測原始情況才能模擬

其實現在更追求柔和過度散景多於光圈了
可以打大雀
巴打邊度影?
人同水小強重多過雀既地方,不去也擺
Canon應該係加 dgo?
手感同造工真係唔係直倒解決,個機身同快門仲要扎實好多,但我都好認同如果唔係對單反有愛都係繼續用無反好,講個追焦咬焦R5一定好過1dx2,佢個個dual pixel af ii睇片都咬得好實,同埋睇你個個用途,R5又輕便好多好多,照片發色個到,自己較下個個白平衡平移,相片風格睇下改唔改到先,我覺得試左幾樣野最後都係唔滿意先再考慮轉。c兄平時影開咩?
果啲叫猛禽
留名
有冇巴打玩過老蛙9mm?想幫部m仔買支wide鏡
R5 已經有 Dual Native ISO
反而 Canon 嘅 DGO sensor 正啲
但景深通常都包唔晒成隻雀,唔開其實應該炒得好勁
R5推盡105 + 個apsc crop應該勉強可以打到少少雀 但純打雀一定唔夠用
去動植物公園一轉就知唔夠用
r5 有dual native iso 咩
https://youtu.be/UhOfCFPEC1s

8:00

影相Dual Native ISO at 100 & 400
C-Log 400 & 1600
R6新手, 我用兩張 SD Card, 一張用 UHS-I 用 slot 1 黎影相, 另一張 UHS-II 用 slot 2 拍片. 想請問我點可以係相機度 playback 啲片? 我只可以睇到 slot 1 啲相

已經set左,我想問點 play 返 Slot 2 啲片?我㩒相機右下粒 play 制只睇到 Slot 1 啲相
我搵到了。要將個mode轉到video再㩒play

有冇巴打用 R6 HEVC 拍片? 我拍完upload 上 PC, 用左最新既 DPP + HEVC Activator https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/details/cameras/eos-dslr-and-mirrorless-cameras/mirrorless/eos-r6?tab=drivers_downloads, 不過 playback 返段片係窒吓窒吓.

其他 software:
* 用 Microsoft Windows 10 個 Movies & TV player, 出 error 0xc00d3e8c
* 用 VLC 就得第一個 frame 出到, 之後灰色
* 用 Premier Pro CC 2019, audio 冇問題, video 成條紅色
* upload 上 youtube 冇問題, 出到 4K HDR

有冇高手指教? 我 PC config 係 i7 9750H + 32GB + 2070
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞