Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
原來無IS, 咁你又啱,RP已無防震,鏡又無防震,拍片真係有難度
想問下m50好啲定m6 mark ii 好啲,想試下街拍
本身有部Sony a5100去旅行鳩影,但係壞左最近又想去下影相,所以想買過部
依兩部一定係m6 ii
黎緊仲有部apsc機出 睇以睇埋先
神檯系列如果出得70-150mm f2,咁應該仲有支ultra wide 不過又係貴到無朋友
你都係做定GYM 先啦
我覺得2870個價幾好呀,貴幾千接受到
現在傳是14-28,28-70,70-135三支
那應該另外二支也重不到哪裡去
咁我都係等下先
同埋ef m係咪冇乜鏡頭出
係 其實apsc可以諗Fuji, 鏡頭齊
唔慣用Fuji
中學果陣成日拎屋企人部canon單反返學校拍片影野,用熟之餘都有啲情意結
所以想玩返canon
有冇巴打訂左R6?
係咪聽日有貨
今日最後一日有預訂優惠 想出手但驚要第二水
肥花話聽日有得拎
唔知幾時先攪啲EF 有is 既鏡

早兩日試技sigma 150 都用到ibis, 呢家係支 16-35/4 用唔到果下嬲
我估依個要等機身FW, 似機身bug多d
希望出埋r6 一齊出
不過我估最後係機身/鏡is 2選1, 因為ef mount 唔可以同rf一樣做is 連動。
一齊開反而會震。

Btw 35.8 fw 係到有:
https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/details/lenses/ef/macro/rf-35mm-f-1-8-macro-is-stm?tab=drivers_downloads
都合理丫,最少有得比用家揀,ultra wide 用ibis, tele 用鏡身,咁都已經好好多
收到C記sms話100500聽日兩點後有
但R6未有消息
琴日有email話兩日內送到 可能聽日有
我枝100500係遲過R6有出貨email
聽日應該齊野拎走
理論上應該聽日有很拿
有無人訂左支100-500?
心思思緊訂佢定買70-200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞