Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

有限mode
r4 xt3 個種都唔係反mon啵。 都自拍唔到。
sony 用戶喊苦喊忽好幾年 先至係a7s3出個反mon比你玩下。
對我嚟講反上反下已經係反芒,而我唔會用 Flagship 機去做自拍,佢反出嚟嘅方法其實對腰間影相個空間感會有好大影響,我嘅立場會將呢樣當係缺點
巴打唔該哂啊,個橙色menu仲未好慣用
我覺得反mon 好重要
我會旅行set 腳架自拍
我prewedding 都係旅行自拍
你近用反芒自拍就得,遠少少都係要用番手機remote,我旅行自拍都係用手機remote多
開APP連仲好啦...
不過你遲早都要接受依種design, 依種會係主流。sony下代都會轉依種。
我用1535 反mon加藍芽remote快好多。
app有delay, 又要望手機 冇得盲操作。
我覺得專業機種和自拍機種個設計要分開
雖然側翻+轉是全能,但是對非經常自拍者來說卻是需要多一個動作
而且不常自拍的下翻180度也可以,都需要專業自拍影片時再外接MON
咁個全能反mon係滿足到多d人。
sony出個反mon 有贊冇彈啵。
入門款或拍片咁出幾好
A73真係需要呢樣野
不過換到A9呢種時啲人就唔多想要啦,個使用定位唔同
唔拍片頂盡三粒 用兩粒一粒士啤
咁只要有一部份人係要自拍既話,廠商就係要去滿足
xt4 都改用反mon, 這知道依種反mon 係大勢所趨,做過市場調查。
連S1H 都係反mon 既基礎上加個多較位,就知道反mon 係唔cut得。
冇自拍需要既人咪煩dd,唔會因為個mon唔買,但冇反mon 就一定會小左一班人買,你做廠商點都揀出反mon
咁少就夠? 部r5長開渣喺手,三四粒鐘就冇
R5點同R
S1H對位影片,xt4入門偏影片
呢個係正確市場定位
點解放側邊亦因為配合穩定器咁樣用會比較方便
同專業攝錄機一樣

但係唔係拍影片既人就唔同啦
買得R5同a92都唔會係入門,但亦唔係對正影片既
雖然呢個側Mon夾硬俾就當然會接受,但係卻唔會覺得係必須
好似s1h嗰種就比較適合放偏拍攝專業機
r5 其實係5d個級 對上應該有部(1dx)既r1 去vs a9ii
其實個半反mon 係當時技術做唔到依家反mon個較既半成品。
依個較技術成熟左,我唔覺得會行回頭路
一係就唔比反mon ,一比就會比依種全反mon.
我個人鐘意s1h嗰種反mon 幾有創意 但越多hinge就越易壞
S1h 明顯係試水溫
不過一來會厚左,二來成本貴左,三來會易壞左。
有辣有唔辣
有冇諗過呢個設計係為咗散熱? 唔係一定大勢所趨,專業用家同你講,好多我識嘅攝影師都唔鍾意而家呢個反芒
想問呢個反芒有幾成熟設計?想當年未有smartphone已經用喺啲手機度?
我反而係因爲個mon 冇揀a7r4
其實冇乜慣唔慣嘅
我覺得 佢點比就點用囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞