Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我冇eos r plan
配100500就唔覺頭重腳輕啦

其實標準焦段我愛定焦多啲
不過佢都係痴線咁出1.2重鏡
買直倒,好渣手極多
https://www.the-digital-picture.com/Canon-Cameras/Canon-C-RAW-Image-File-Format.aspx

自己部R6睇落 Raw同cRaw分別真係不大
但係File Size會細40%
大家用開邊隻Raw
又不是。35mm 1.8 就好輕了。不過好似得一枝
點估到D鏡會升,如果知一早都入咗枝RF28-70 f2.8算
yes. 仲有依2枝
24-240我都有入
其實旅遊鏡來講焦距都幾實用。
不過係夜景可能要換返枝RF35 f1.8
不過又唔太夠y
相機設定大Raw
28-70f2嗎?
不過我覺得今年只係炒賣階段
等死忠滿足左就會供應穩定降價
大 影得raw 就會驚大 加上canon cr3 又唔係好大啫。
唔會驚
sorry RF24-70 f2.8才對
craw
我7月尾臨拎機果時都1516緊要24105定上2470
但係24105周圍冇貨 係間中有一兩枝拆kit
貨源少已經升左千幾蚊

問倒三x有一枝拆kit到左睇完
有咁大粒塵係前玉中心附近
唔撚等下一枝24105 落番肥花出2470
儲齊大三元唔洗煩 果時已經買左1535同rf小白

宜家應該多番拆kit 不過仲未降番落去
畀我揀多次我都唔入24105
6千6到7千蚊真係買唔落手
買枝ef2470仲好 雖然ef2470都升左成千蚊
你地買鏡頭會唔會考慮買一手水貨? 特別係RF 鏡頭(出面無咩二手)
有無店舖好推薦(買水貨的話)?
睇下有幾平啫。
個保養基本都用唔著。
我日本買既機 之前落雨入水 燒底板 拿上去都照幫我整。
咁計百分比24 70升得少d ge(自我安慰)

同埋kit鏡過一兩年通常個價跌得好勁
唔急一係等跌價 一係入ef2470
或者二手/副廠ef鏡
支ef版2470mk2依家睇返一啲都唔失禮
唔望支rf,就冇比較冇傷害
ef 版細支啲又輕啲,r5 r6 又已經有埋防震,完全無性趣upgrade 上RF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞