Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
等部A7iii打柴先換個心會舒服啲
RF出幾耐,GM出幾耐,不嬲一出新都貴,過幾年可能跌到同gm同價
唔公平d咁講 7月中未升價既rf 大三元
係得2470貴千幾
1535比1635GM平一百
70200比70200GM平幾百
仲要GM鏡都唔係MIJ
大三元?

1535比1635GM平一百?

70200比70200GM平幾百?

2470比2470GM平得仟幾?
仲拎七月中嘅價嚟講?而家係八月下旬啦,九月都就到啦,你叫人坐時光機返7月中買呀?
上面條fanboy又搵倒位入啦 明明講左唔公平咁講
有得入就入左先
係囉,你都話唔公平都仲要講咁邊個先係真正fanboy呢
你唔柒咪唔會俾人入囉
啪啪聲響
有圖有真相
啫係咁 RF大三元除咗新出之外 支支都靚過啲GM
呢排又有新機R5R6個個搶RF鏡
RF鏡貴咗都合理
唔公平咁講 但係都係貴得GM嗰少少

Sony? 啲鏡冇咁靚 平啲都一樣合理啫
有人會搶㗎咩?

日日夜夜mon住po就係等位入
真係得閒
大三元除左70-200嗰支外冇咩突破
85ds就真係幾好
新嗰幾支長焦就明顯抽水價
係囉!明明開頭主題就係你班奸狼友想抽水Sony大三元貴過CANON,但一貼圖證明目前CANON大三元仲貴過Sony就話係搵位入,就再spin去講其他,邊夠你玩呀
你哋仲未bam佢咗
邏輯講唔贏就要bam,奸狼犬係咁上下
都有另外兩個fanboy正皮佢既
邊個人會去買高位價
你去到兇宅百老匯蘇寧啲sals都唔會報呢個高位,人哋唔識行多幾間問價㗎?
你都唔曳呀,坐時光機拎7月價嚟講都有一件奸狼犬正皮你呀
經緯線 個個都用eosr
係wo. 其實學生哥,要有畫質又想揀canon, eos r 係抵屌既。 不過咁樣跟住啲突發事件無得reload,一日五粒電唔知夠唔夠用
佢哋老細鐘意咋下
咪理佢啦 等佢單機咪算
留個言先。
我部R5到咗貨一個禮拜多啲,由C>F,S再轉番嚟C記。簡單講下一個禮拜使用感受。
優點:
- 個Touch screen 好出色,反應快,容易用;
- 人面追焦好準,係而家戴緊口罩先跟得爭少少,無罩真係好快好準;
- 個無線功能極出色,就算熄咗機都可以直接手機connect R5,乜制都唔駛禁;
- 用Crop mode影raw 基本上冇乜buffer
- ibis好好,配RF24105F4 可以做到一至兩秒手持唔鬆
- photo 轉 video mode 有各自設定,唔會一齊轉

缺點:
- 拍片要high speed 就一定要用CF express
- all-i出片 full HD一條都好大,有啲嘥位
- 個反芒設計唔好用,用過RIV同XT3就知咩係最好反芒
- 未有得自己設定唔要嘅mode,我估之後update會有
- 少少食電
- high speed 一定要硬食4K 冇得full HD
- 個人習慣個芒唔會有我setting preview,但係佢知感光反應太快,變到時光時暗

整體表現:8.5/10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞