Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Capture One讀到R5,R6 Raw喇可以執相!
新手想買相機,用嚟影下人像同風景
尋日睇過想要Canon M6 Mark II 但唔知配咩鏡好
應該一買就揀15-45mm 定18-135mm?
仲有22mm f/2同 32mm f/1.4 邊個較好?
Budget 一萬
RF 又重又粗,為咩要用落部APSC機.
要多部輕既備用機不如買FF既RP rp都係重m6ii 40g, 半支益力多。
7Dii/D500呢類定位嘅機有好多影wildlife/生態嘅人想要 雖然而家R5開crop mode已經差唔遠

R5 開aps-c crop 都仲有28M, 電腦 crop多1倍都仲得。
如果推出RF半幅機自然就會有輕量化半幅鏡推出
不過我諗至少5年CANON先肯出
計錯 開apsc crop 係17M, 不過都仲crop 都得既
RF mount 直徑 54MM 法蘭距 20mm
EF-M Mount 直徑 46MM 法蘭距 18mm
其實EF-M 已經係RF既APS-C version.
係canon 唔出啫,mount 既design 係冇問題。
當時canon出efm時只抱著出個玩具去對抗無反市場既心態
策略錯誤,導致中低階市場難以發現
雖然有支Rp成功混入低階就是
舊電到啦
其實出部有新既ibis 新對焦 既m7 再出多幾支efm既鏡。
一定好多人會買
玩咁多年個鏡頭群都係咁
真係靠情懷
所以出多個新mount冇意思,efm出多幾支好過。
efm 又唔係有咩design缺憾。
canon唔出啫
應是出鏡頭沒有出機器賺
反正有人埋單它就出了
我粒終於都到啦
冇消息。。。。
色就好個人既… 最多貼個鏡身膜。
反而canon好似冇心做依條line
其實有冇可能RF鏡整輕啲😅
24-105 f4-7.1咪輕你用唔用呀
RF 70-200 2.8 已經係原廠之中最輕
肯整apsc規格都會輕好多
要輕可能要等副廠 canon頭個批支支鏡都塞到畫質爆錶
對14-28/2比較有興趣
吹左咁耐都未出
希望別難產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞