Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
做GYM
靚鏡其實無得輕
Sigma黑科技都係用重量換返黎
期望值係1.2kg內
廣角三元實用性比標準三元要高
Canon EOS M7謠傳可能規格:

搭載3,250萬畫素APS-C片幅感光元件
配置新一代的DIGIC影像處理引擎
內置機身防震機制(IBIS)
搭載電子觀景窗
第二代全像素雙核CMOS AF自動對焦系統(DPAF II)
配置雙SD記憶卡插槽設計
提供4K/60p無裁切短片拍攝
提供12張/秒高速連拍性能
支援Full HD/120p短片拍攝與Canon Log

https://digiphoto.techbang.com/posts/10485-canon-eos-m7-may-be-released-out-of-specification-and-will-support-4k-60p-cutless-short-film-shooting

有新processor, 新防震 新對焦。
有埋新新鏡就無敵
CR1咋 唔好咁上心
遲早都會有既
比我就拿走evf 4k60
你咁講 遲早都有部勁過r5 嘅機 ff 定啦
canon唔出勁d既m7 打唔過a6600
Eos m個市場都唔係打貴價機
A6600加多啲上 a73 咪仲好
除咗有錢仔會買 諗唔到有其他原因
a73重好多 apsc求輕 market唔同。
買a6400加多支鏡都抵過a6600
用過Sony ibis 都知效果係點
同Canon 個電子防震效果差唔多
A6600真係好唔
佢個鏡群都未好到值得推呢個級數既機

不過Efm個鏡群仲衰好多。。。
出唔出M7根本冇所謂,重視下個鏡群先仲好
最起碼出番套efm大三元先
a6600單uhs-i sd...無前轉盤...無joystick...咁都敢叫旗艦apsc
不過我都希望canon嘅無無反7D係出喺rf而唔係eos m如果唔係都係要用返ef鏡
efm的鏡群真係不多選擇,不過其實對M系都夠用,係原廠少大光圈鏡頭,希望Canon放返多少少資源係M系度
sigma出個三支 efm 幾好啵 16,30,56 1.4
除咗富士外apsc都用得佢幾支
而且同人比輸左Crop1.6倍
原廠at least 出支好少少既standard zoom la, 唔期望全段f.2.8, 至少整支17-70 f2.8-4 都好丫
剛剛先買左m6ii
而家先睇到手m7
rumor啫 冇咁快出
之前5diii轉會Sony無反個陣仲屌柒canon單反又重又牙膏

而家表示R6好吸引,好想返返去canon懷抱 但成手Sony鏡
Same

用緊a7iii覺得r6好正
想轉過嚟但係rf鏡太貴

Tamron 幾時出rf大三元同28200
轉啦 已訂
我都係咁話 rf新鏡仲貴過GM鏡,好肉赤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞