Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下大家R6買kit set定拆開買好d
我見佢 body 19880 + 24-105 f4 price.com 都係6500-7500 到
不過買同一樣既kit set 就 27980, 即係支24105成8100。岩岩轉會唔係好識🙌🏿
當然分開買
有錢冇埞洗 先會買kit..
24-105 f4唔差呀
值4500
之前全新5千5就買得落手既
rf24105其實唔差 加枝35.8 = rf窮撚鏡
只係而家炒到仆街 屌你老母RF一日唔開副廠一日都唔會入手貴撚到
等多年 應該有sigma
依家真心貴
我一支rf,ef鏡都無,我睇翻之前都係5千幾。好似焗住食炒價
除非你好堅持要c記apsc,因為有傳緊條line會收皮
有傳會有R7,當然只係傳
而EFM鏡頭上一支鏡都18年既事啦
我就完全唔推薦EOSM系
依家二手價5900
HEVC 10bit 422 而家係無顯示卡可以硬解,甚到黎緊嘅 3090 都只支援 420 同444,所以只有用CPU 軟解,不過好似第 11代 Intel TigerLake 都會支援核顯硬解10bit 422。

軟解 HEVC 10bit 422 基本上要高效能的 CPU,你果粒9750H 係降頻版,窒係正常嘅,我用 i9 9900K 播放 All-I 30p 同 IPB 60p 都順暢,比你參考吓。

Windows Movies and TV 只支援 10bit 420 (應該同顯示卡一樣),10bit 422 Media Player Classic 可以睇到。

如果你係拍 HDR-PQ,入premiere 錯晒色同光暗錯晒係好正常,因為 Premiere 只會display SDR preview,除非你有AJA IO device,否則請用 Resolve Studio 或 FCPX,不過都要有隻 HDR display 做 reference。
thanks 清
24-105 price.com d 價假嫁
問個d 舖 一係冇貨 一係成7980
我最後買左kit

根本就冇散賣 24 105單支 未又係拆kit
噤我不如買kit...
R5/6 出完之後 炒貴曬d 鏡
我搵二手都冇 cls
35.8 又係
8100買24105咁我會想直上2470寧願分期
我分返舊錢買35.8 同15-35
等一年半載啦而家咁多人買kit,拆kit椔, 到時大把平貨買
其實依家R5/6 同sony nikkon 同級既貴幾多?
有r5 嘅ching,通常喺咪兩張卡都用哂?同用邊每張幾大Storage?
R5未有同級 R6 19000 勁a73 z6 半級多啲 a73 二手一萬 z6二手八千幾至九千幾
噤R6 未貴好多 成20k
20K係新出官方定價兼斷貨價 過一排穩定啲應該15000
同埋a73同z6係3年前出 個價係講緊二手價 一手價自己price.com
同埋勁大半級 個價要同a74比先準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞