Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
佢係工作室定住喎
點解定住就唔係vlog
一定要行住錄先叫vlog?
我又冇話唔係vlog喎
我只係話佢定住
而定住拍片既設備需求又唔同,而更會涉及到燈光等
定住拍甚至對反Mon需求都唔駛

不過又話時話
係唔係網上拍親片都叫Vlog?
我覺得 拍片 導演 寫稿 演員 渣機 剪片自己一個做晒叫vlog.
你又點定義vlog?
影片式網絡日誌blog
Blog日誌係一定一個人寫嗎?有冇見過夫妻情侶家族經營養既blog?
而係Vlog呢個名詞出現前,莫非就沒有人在blog上放影片嗎?
有沒有人因為寫通過Blog而賺取收入呢?
雖然叫日誌,其實blog既題材係咪好多樣化呢?
去旅行或買野前,有冇習慣網上睇下一些專業人士既blog呢?
有放影片既Blog,佢哋既形式係唔係一定係自拍呢?
咁樣可唔可以分成廣義同狹義既Vlog兩種?
佢哋追求既工具會一樣嗎?
咁你覺得vlog 用canon 機 應該用咩鏡?
冇旅行去一排都自動儲值左部R5 喇
部機咁既spec 用5-7年應該冇問題
俾班sry fanboy 恨L到 但部野拍片向...
幾好呀 激發大家既創意
為左反Mon 諗爆頭

M62加支1122
你都識揀1122 咁揀1018做vlog點解唔好
M6成set嘢個size同重量細好好多 旅行拍vlog輕鬆好多唔係人人都好似peter mckinnon咁可以長期拎1dx+16-35 2.8 vlog
Rf支廣角大三元仲重左
睇下F4點或者會唔會出支輕定焦了
efs支鏡加adapter都係重110g
同埋efs 通用性大d 換機都得 唔會限死efm mount
既然係crop, 點解唔一部過,除左嫌r5重姐,帶多支輕既鏡好過帶多一套機鏡,同埋一部過有好處,至少顏色上唔駛煩
雖然高階機大部份用家也是專業用家,但的確有唔少人就算新手都有新買新、有貴買貴。專業用家通常用開一間廠就一間廠,好少因為一個好細微嘅缺點而放棄,會選擇硬食,反而業餘用家好注重呢啲細微野。我相信下代A9/A7R系列都會用A7s3嗰隻反mon
如果唔出反mon 會比人屌到爆。
三島一八 個sony死宗 就要等a7r6
偽命題,實際上r5本身未滿足到長期自拍vlog(狹義vlog)需求
而實際上好多人Vlog機係500g內甚至300g內,已經同鏡頭重量相比無感

當然如果你講係工作室嗰種Vlog我冇野好講

已比較喜歡用定焦既攝影師,雙機倒係好正常
同時帶兩機長短焦唔換鏡都唔少
Sony大部份人只買a73呢個入門級就算
大不了就多少少人A7r3
未有好似Canon愛好者咁隨便買r5既情況多
不過真係出左都真係只有硬食
嗯… 我係想換機好耐 如果唔係我都唔會諗買a7r4
不過sony機既缺點太多
canon eos r又買唔落手
canon人等依部r5等左至少2年。
而canon都係第一次官方定價 要預訂 仲要做到爆單 要排半個月先有貨。你唔買 大把人買
要輕iPhone 都得,睇你有咩需要同要咩質素吧
做job雙機雙系統都好常見,不過一丁友、家庭玩就好小見了⋯⋯
你都識講啦要睇要到咩質素
所以先睇最狹義既自拍Vlog需求
但係用R5就唔單單係表面重量個值咁簡單
穩定器呀腳架呀,加埋個重量又升級好多了

至於Iphone,佢真係適合自拍vlog
但點解廠商會推Vlog相機
咁就要理解,呢啲相機係為左vlog呢個見的時,佢哋首先係相機,有電話拍攝不能取代的功用,例如最簡單光學zoom都已經差好遠

然後一定又會講Ff機都有小型機不可取代既優點啦?
不過呢個時候就要睇投資值(包含重量)
如果係拍大製作,用部勁機又真係冇問題
咁普通拍下旅行拍下食物呢?個投資值就超過所得囉
更加大把人等出部主流萬元價位機

好似出左就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞