Canon用戶討論區(20) 一闊三大

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
上年一出就插咗落部r到,終於有防震個感覺正到爆
R5/6 插Ef24-70 ii真係唔錯
你們就好,可以感受到機身防震的好處。我仲係用RP中,未轉R5, R6.
等吓過一段時間,等兩部機跌下價和儲下錢才決定入邊部先。
可以上毒氣室比較下兩者差距, 短期內我諗價錢唔會點跌
efm變成condom
R6 有機身防震
噤理論上係未可以
買支cheap 雞小小白non is 當有is 噤用
噤好似好抵diu
不過 rf個成像圈用唔曬 其實冇咩必要
白白重左勁多
嗯 係可以既
不過越tele 鏡is就重要過機身個is.
等班人換新機換新鏡
插過支s150微距,感覺上得1~2級防震,同鏡身無得比
有得分開揀用機身定鏡身is?
🙌🏿拎下大家意見,而家買EosR好唔好?
本身係用開富士想上fullframe, 有睇過r6個像素同價錢覺得而家入唔係好吸引,我見R而家減到萬頭,本身自己係純影相唔拍片,個spec同價錢幾吸引,不過上網睇過review個操控麻麻,同會窒機。想知有用過既巴打有咩意見🙌🏿
唔好,萬頭買a7或z6
無,用s150+機身 vs 小小白鏡身咁比je
唔追求極致畫質/性能嘅話 eos r都幾抵買用落順手 touch mon搭救 同埋rf35 1.8對富士用户應該好吹引
*吸
以為你影近距離嘅野所以減低左防震效果,可能副廠舊鏡唔明顯
我本來係Sony FF + Fuji Apsc

上年年尾放哂成set Sony 淨低幾支鏡 諗住等R6/A74再睇轉唔轉會

到睇到R6個價 我都有諗過R但係冇ibis同af system真係差好遠 買完真係為個Mount, 而且RF鏡而家升價升到pk。其實唔抵玩

最後決定留低fuji等到R6跌返價先 同時買啲ef鏡用住先到時可以無痛轉R6

可以再參考一吓
就咁拎黎影全身相黎計,影微距應該完全無料到
感謝師兄們既意見🙌🏿不過我咁啱好價就放晒富士,我估應該等唔切r6跌,我以前用開xt2所以今日去左試R發現對焦對我黎講已經好好,仲想問而家R個firmware 係咪upgrade左個對焦
係🙌🏿我本身就係睇中呢支同2470 2.8果支,感覺35呢支先有無反既感覺,唔知遲d rf鏡會唔會再有呢類咁輕便既鏡頭
過多一個月有支85f2 都係輕既 下年會有支50 1.8
你有冇試過部r6既af 快過r好多倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞