『薪火post』BNO 續期資訊(98) 副署已經全面收緊

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
咁唔該你先跟報失流程,要打一次電話,護照署確認左你報失之後先可以續

https://www.gov.uk/report-a-lost-or-stolen-passport
唔會。只要你有BNO身份就終身有效
我之前都係同frd一齊寄
我遲佢一星期先轉received
真係睇佢拎到邊份就scan邊份先

除非你當年根本無登記過!其實唔得都係蝕千零蚊啫,有幾多人有理無理都俾錢搏一搏!
既然佢自己身份證大法確認左的話唔使晒時間SAR啦
幾多號開始being process?
無錯!到時sar完又話無,又驚一輪!而且sar父母要技巧性提及自己有無included,否則見唔到自己有又一輪驚恐!
其實可以報左lost先
我屋企人就係check完中晒身份證大法之後報lost,7月頭報lost之後都要等大半個月先收到ref no.,有ref no. 就直接課金
尋日係張公屋租約度見到 d 嘢想問一問各位巴絲。
張租約有曬全家人嘅身分證號碼,但係我同我家姐個 hkid no. 前面有 "BC" 兩個英文字,即係 BC Yxxxxx),我家姐 92 我 95,都一樣中曬身分證大法,個兩個英文字係唔係暗示咗 d 咩嘢?定係我多疑 ??

利申:已SAR過知道冇一本用我自己名出嘅 BNO,亦已經報失咗,同hmpo 嘅職員講過一次電話 verify 返我身份,佢亦都話我可以唔洗等confirmation email of cancelled passport 直接 apply for a new passport,但我最近忙 +都想等一等封有 ref. no 嘅 email,所以預咗等一排。咁岩就揾到上面嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞