『薪火post』BNO 續期資訊(98) 副署已經全面收緊

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
我係7月9號

收件人 M.MOTRAN

仲係未有消息, 日等夜等
未有BNO Visa 申請ILR嘅詳情。但係你離英時間太長,一般ILR 都要求申請人唔可以12個月離英超過180日或者連續180日唔係英國,視乎簽證而定,暫時你當要重新計過啦。
我當年登記bno,郵寄去搞,不過攞就要返入境處囉,程序同依家一樣。
正常報失嘅護照,應該任何時候搵返,都要主動寄返俾佢哋銷毀!即係你從此不再同佢相見!而你點申請都係話俾佢聽已報失!現系統無位俾你打additional information,你喜歡嘅寫信解釋或唔解釋都得,PE會沒收佢㗎喇,放心!寄定唔寄風險自決!
幫襯左Lhk.....
到依家成個禮拜連英國都未到
都唔知會唔會寄失埋 入面有正本bno
你決定咗要寄,由交封件俾速遞員開始,就唔應該擔心失件問題!否則你應該揀一個信得過嘅途徑去寄!至於本bno一啲都唔重要,驚嘅就寄之前留個底,有乜事都只不過報lost啫!至於記念價錢就因人而異了。你了解返你個速遞正常要幾耐時間先啦!btw幾錢?
7月1日英國簽收
依家都未轉received
正唔正常?
佢收咗就得㗎啦 你都冇嘢做到
唯有都係繼續等
但上hmpo track翻但無我record係正常?
7月14日英國簽收,仍在黑洞內。
等多幾日就有DHL tracking ,佢哋由DX寄出,DHL收到先有資料出俾你。至於申請記錄,過一段時間係會搵唔返,至於保存幾耐就好少有人之後再翻查,所以無乜報告。其實你既然聯絡開,不妨問吓呢類有趣嘅資料囉。至於份件,HMPO 實牙實齒俾個答案你,你咪俾少少耐性,估計好快有消息!
唔該所巴!
Update一下
兩老bno已批
自己個本因為相出左問題,但已經補交左
等消息中
佢要你補交嗰陣點樣聯絡你? Email/電話 定寫信?
話說我接近2個月都未收返文件 直至上個post有巴打教send enquiry 去HMPO今日就收返啲文件了同寄去既時候一樣咁整齊

多謝個位巴打先
我試過HMPO email 叫我補文件,但係佢無叫我補乜,結果當時我要用 webchat 問佢先知要補乜

後記:
1. 當時我係新系統白老鼠,唔知而家呢個問題解決左未
2. 其實我係有寄晒D文件過去,係收返D文件發覺唔齊(唔見出世紙,佢又無叫我補),問佢話點解有文件未寄,佢話無收過出世紙,我先知道原來D文件其實係畀HMPO整唔見晒(好彩我係補領出世紙再寄過去)
電話口講咪要抄低條上載連結囉,聽唔明咪....

寄信過嚟成個星期,失件咪HiHi!
所以每張文件mark pex no減少散失機會,當然佢哋好鬼鍾意唔見人哋啲正本證書!尤其是去到PE 手之前,唔知經咗幾多手.....
你會唔會再講多啲,例如聯絡邊度,佢哋點回應你?有咩理由兩個月?無咗件事?
https://eforms.homeoffice.gov.uk/outreach/Passport_Enquiries.ofml
同埋HMPO個twitter我都有inbox佢地一個禮拜後佢話會pass返比同事跟進

我都唔知點解會兩個月 可能真係唔記得左我當時已經track唔到個申請所以淆底先問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞