『薪火post』BNO 續期資訊(98) 副署已經全面收緊

1001 回覆
23 Like 5 Dislike

Same
received 成個星期都未轉processing是咪正常
見大家好似都係一兩日就轉
睇頂置
我就係怕你睇唔明,專登開新段,寫翻個總結,誰不知你最後一句都冇睇
我意思係話你態度差。雖然人地有求於你,但唔代表你可以取笑佢,或者人身攻擊。我追post見到都覺得當事人難堪
其實你係當事人既人生冇重要角色,你冇身份去用呢種無品既方式教人處世
所巴一見到當事人比你地搞到難堪,即刻最尾送翻句祝福比人。你望翻你自己回覆當事人既最後一句說話係乜?

我都追左十幾個post, 我都識答呢度8成既問題。如果你唔想撈講我知,我唔介意接手
件事完咗 咁咪算囉

喺網絡上面萍水相逢冇人識邊個,我唔需要去做教仔,我都冇責任要去承受佢嘅感受,我都係嗰句,佢上得嚟,即係預咗想人幫手,佢心理問題過唔到,我都無能為力,佢唔鍾意聽嘅佢大可以唔take

喂大佬,你邊位我邊位佢又邊位,根本冇人在乎。empathy and sympathy 係人都識講,係呢一個context,我有冇需要俾佢,佢有冇需要take,你需唔需要喺度說教,大家都可以唔理架。

我都係果句,你自己睇唔出我第二次同佢係心平氣和講嘅咁就算,果番說話我又唔係同你講,我亦都唔需要向你負責。

冇話邊個接唔接手,你鍾意嘅咪多個人幫手,只係唔好講到自己咁重要我要走咁樣 都係果句啦,我係邊位你又邊位,乜真係咁重要咩?

咁大個人,仲要喺度拋書包講道理,不如學你話齋,專心地幫其他嘅巴打好過啦好嗎?
加把口講句
renew本passport 真係普通人都做到 仲要有晒doc
洗唔洗講到division of labour
算啦,大把人需要幫手

終於搞掂啦
我係冇一本屬於我嘅護照,但爸爸本bno include child有我名所以我就去馬啦

其實我喺上年年頭申請過一次,因為我係大陸出世,而兩老都係大陸結婚所以所有文件都係中文(除咗爸爸,因為佢係香港出世但我媽媽係大陸人)
由於我屋企人驚整唔見文件正本所以我只好彩色影印比home office。因為我唔想搞翻譯,而又睇到好多唔交齊文件又成功嘅例子,以僥倖嘅心態就寄以下嘅嘢過去:我身分證彩色影印、爸爸出世紙、爸爸本bno、特衰、副署表,再加信解釋點解比唔到正本。
寄過去一個月後home office個邊要求我補交以下文件:我、爸爸出世紙正本,結婚證書正本再加我副署人嘅passport copy。之後我先去搞個翻譯再寄過去,但我冇比副署個copy比佢,因為我覺得唔係必需。(個副署人之前幫我另一個fd簽過係成功而又係專業人仕,但佢冇bno)之後等左個幾月個邊都冇回覆就一直等,等多3-4個月後個邊又send email嚟叫我補交返以上交件,之後用email溝通咗幾次佢都係要求正本,但我屋企人又唔比所以就Cancel Application 寄返哂所有嘢返嚟

到今次再的起心肝去搞,都係照返佢叫你填咩就填咩。而我都同父母講我要申請bno嗰邊要正本,今次佢地就比咗我寄。我今次交過去嘅交件有:副本(我、爸爸、媽媽身分證);正本(我出世紙、爸爸出世紙、結婚證書)、翻譯、成本特衰、副署(搵咗第二個係專業人仕有bno,不過佢bno係過期的)、爸爸bno,再寫解釋點解比唔到媽媽出世紙。今次竟然一次就搞掂,等嘅過程真係好驚佢又要補交咩文件
所以大家真係唔好抱住僥倖嘅心態去搞,人地冇交文件得唔代表你都得,佢要你交咩就交咩,人地做嘢都會快啲

雖然too long don’t read,但希望大家可以係我嘅經歷得到小小解答
希望大家都可以盡快搞到bno
你個INCLUDE CHILD係同父親本BNO一齊登記
睇HMPO點
本身啲文件 出世紙呢啲一般要收新既BNO 之後幾耐收到?
唔係好明你講咩可能我蠢

我爸爸本bno過咗期好耐同冇續,所以個本係佢最update嘅bno,應該係我好細個嗰陣加咗我名落去佢本bno
所以都係個句,人地得未必你都得,今次我好彩下個就未必
佢整本BNO先
你係後加個名做INCLUDE CHILD
問你後加個名係用電腦字定人手寫上佢本BNO
正常係同時收到
但呢個時候
收到本新BNO就要問HMPO
電腦字,應該就係佢搞佢bno個陣一齊登記埋我
應該同時整
你父親之前應該有本BDTC/BNO
恭喜巴打 有睇晒架
希望你快啲收到
係呀,BDTC同BNO都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞