『薪火post』BNO 續期資訊(98) 副署已經全面收緊

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
Send個email過去問下先
我4/6 寄依家仲係being processed
可以Email都算好
我619 processed, 到依家都仲係processed
等多幾日啦
改名契係一定要正本!改名契呢啲其實都問返律師樓可以補!某律師樓依家改名都只不過$500,就算補返張應該唔太貴吧!
其實係世伯登記時加埋你名囉,所以你都係bno!其實你第一次個申請,個PE其實係攞多餘嘅嘢,或者佢唔想搵返舊資料,咪叫你俾正本囉!講真,去人事登記處出返張出世紙核證副本俾佢,好過第二次俾咁多錢去搞!至於結婚證書於你個case真係無乜需要,因為你寄咗去嗰本bno,已經有齊你同世伯個名,有無結婚唔影響申請!至於副署要護照資料頁,非英愛護照一定要俾,唔係點核實副署人?另外我想知道你翻譯使咗幾錢?

第一次個PE肯定當你真係首次申請,好認真咁同你去審批,所以咁鬼嚴!我就覺得佢經驗唔夠!其實你可以投訴佢,為該次申請再review 過,應該唔使俾多次錢!第二次就正常好多,不過父母身份證係多餘嘅!過期bno唔可以認證你,我覺得呢個PE就真係用返續bno個程序去做,咁會簡單啲,如果我無估錯,PE自己另外去認證你個樣!
個陣又唔係好識,佢要咩就比咩佢,我都有諗過其實我爸爸申請嗰陣應該交哂我資料上去先搞到included child就係因為有咗第一次驚咗個邊,所以我就比哂父母所有資料過去

如果真係如你所講咁,而其他巴絲都係差唔多情況就參考下,唔好好似我咁蠢

翻譯好似用左千幾左右
17/7 終於出黑洞
想問下我本bno已經報失左
而且send返黎報失成功
但係我早2日又搵得返
係咪當我搵唔返本野算
要照寄,但係你要講返報失過但係搵返
請問要係邊到講
咁我填表係要照話自己唔見左定點?
填表照當報失,之後臨尾打 remark
其實入境處搞證件不嬲都要排隊拎籌
我攪本特衰時用郵寄
唔出去排la
有冇6月29號簽收 R. MORAN 仲係黑洞
有冇師兄知道 如果我19年英國畢業之後番黎香港,係個度3年會唔會計落BNO 5+1?
會唔會重新計過?
搞護照就係搞回港證就一定要排隊
(而家有得預約都好D)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞