(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡10

1001 回覆
7 Like 8 Dislike
見生巴同二郎巴講咁多vintage 野,心郁郁去了解下 vintage鏡 。
發覺有d Vintage AO 起個鏡架上面冇sizing ,請教下咁其實依D係咪正品黎? 但鏡臂又有印字。
好似依一副咁
冇記錯既話 4 3/4就係個size
呢副係50’s safety?(聽日先仔細d睇)
幾十年至百幾歷史,出過咁多version, 唔係全部有印字

同埋,假設你有能力生產假貨,你會做仿金子/masunaga/白山呢d現時最興既日本品牌,定係vintage小眾野?
佢應該指前框內側角落頭嗰d印字
多謝生巴同二郎巴解答。
我覺得vintage 眼鏡都幾得意,好多野學,又可了解下眼鏡歷史。 同埋我眼到一D AO safety glasses 有個網起個眼鏡框度,都幾有趣。
想問下各巴打有冇幫襯過信和124室個間ivision?

係佢個網見到Moscot Lemtosh款賣緊$1588

想知佢真定假 唔想平個少少買到副假既
新手
如果想買粗框Size大副D既手造眼鏡有無咩介紹
budget 大約$2500 有無可能連埋鏡片買到
有無咩牌子推薦
平光鏡定有度數先
有度數
你budget係連鏡片 咁要睇埋你度數
4-500
岩岩去左new black optical 睇,taylor with respect 好似幾岩心水,有冇巴打有買,金屬框靚靚仔仔4000 到有冇咩推薦
貴少少 可以睇dita
我之前都有研究下,今日再請教香港賣家,應該有尺寸印係鍋釘下面(框內面)。你第一張圖,隱匿見到係48mm鏡片闊度。我自己最近入左副AO,同你尼副類似,不過係keyhole bridge,有尺寸係兩邊,賣家話係50-60 年代出品,但晤記得問點分。。😅
請問有冇人知Zparts嘅眼鏡框香港有冇得賣,好想配返呢類嘅細細地嘅圓框眼鏡
早一兩個post,生巴同二朗巴話,依款有好多version ,有機會真係有d冇sizing。
但你呢副係有
右鉸位下面隱約見到48
而且鏡片上有AO logo sand etch,係原裝玻璃鏡for safety google

有d板本框上冇size, 但鼻托背面有
多謝分享
大圓既眼鏡 ,庶到眉
其實係味可較到無咁高?
睇情況,因為調整有極限
明白 我估是較鼻托位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞