(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡10

1001 回覆
7 Like 8 Dislike
未摸過
咁如果dita 有冇邊間推介
快d去摸下,好硬淨
新黑好似有 搵日去睇睇先
想問有冇巴打會買二手
買完剩係是但搵間鋪幫配鏡片
會唔會唔係咁好
去眼鏡舖浄配鏡片都冇問題
不過唔建議買二手,唔會平得幾多,而呢啲熱門款式好多假嘢
新黑驗眼好撚流
上次驗撚錯我度數
個呀叔仲死拗話唔洗配咁清
但後尾塊鏡係仲配深咗
去眼鏡大師摸下驗下眼之後去黃店買,仲可以摸埋你想買嗰個H Fusion比較下
點會買二手
有冇撞過有冇輕微彎都唔知啦
係鍾意就一步到位
咪諗二手/其他代替品,到頭來仲貴
我覺得二手冇問題喎,減少浪費

但低過原價既半價先好買
同埋你自己要小心會唔會買到假或者爛
明既 見到有平 $3000 二手
有單應該ok掛
不過都驚假 唔係太識睇
都係既 不過佢隻灰都唔係好淺色 金屬框都唔算難Carry
介紹一下金子既新款,我覺得幾唔錯既作品

KMP系列,有3款形狀,各有特色,都唔係常見嘅形狀,幾有heart

有兩大細節
第一,鼻托用黑蝶貝,同10eyevan一模一樣,因為金子同10eyevan都係用同一個貝殼製品工場既鼻托
隨著光線照射角度,光澤會改變,實物靚過影相好多

第二,鏡臂前端有925銀裝飾,某d鏡框配色更用上氧化銀,十分特別
想問下金子有無金屬款鏡框夠厚可以遮到六七百度近視?size 46-48左右
我想分幾個部分講

首先,金子厚金屬得4款,KJ-51,52,53,54
https://www.creare.jp/kaneko/kaneko-optical-japan%E3%81%8B%E3%82%89%E3%80%81%E7%89%B9%E6%B3%A8%E3%83%A1%E3%82%BF%E3%83%AB%E3%83%AA%E3%83%A0%E3%82%92%E4%BD%BF%E3%81%A3%E3%81%9F%E4%BB%8A%E3%81%BE%E3%81%A7%E3%81%AB%E3%81%AA%E3%81%84/

第二,睇size時,淨係睇eye size其實意義不大,應該睇埋bridge size。不如你直接講你PD幾多?

第三,我覺得唔使太在意突出黎,唔係突太誇張其實無人留意到。700度的話,揀d再細size d既框其實可以接受。
打錯,應該係KJ-50,51,52,53
Thanks 巴打,我都唔知自己PD幾多
如果第日黎日本搵你幫手配眼鏡得唔得?
當然可以
銀座店

最近想配副好少少既眼鏡
想問呢款dita united大概幾錢左右
如果係黑色既話大概幾錢
耐冇睇冇買 想問丸山正宏全香港係咪得紅點有得賣 遲早想入返副
warehouse 有呀
有冇人知呢兩間係咪藍店?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞