(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡10

1001 回覆
7 Like 8 Dislike

請教有冇巴知呢款眼鏡邊度有得買或類似款
70’s NOS Hilton Classic
Made in UK
14K rolled gold

上新黑試完ptolemy48 e-048覺得真係好鍾意,但淨框都要3200唔捨得買⋯⋯有冇地方會再平少少?
日本
正價¥39000,HKD 2847左右
本身諗住網購,但見到官網係42900yen
42900計咗稅入去

舊Shady Character係舊Tart做OEM, 同Tart用同一個模去生產,係世上第一個正式復刻舊Tart既牌子,而且還原度最高

板材顏色選擇多過舊Tart, 而且粒釘係Double Diamond形狀,別有一番風味

1979年創立,兩年左右被James Dean財團告到收皮,因此生産量係極少

仲稀有過舊Tart既夢幻逸品比你踩到垃圾都不如
啊⋯⋯係喎
btw thx
呢個牌子靚呀,買咗唔會後悔,去吧
本身冇度數,純粹想整副防下藍光,冇expect過原來眼鏡可以咁貴但試完呢副之後睇曬成個旺角都冇一副覺得靚
呢個牌子唔多地方有,見到啱心水就俾$啦
有乜點睇,Porter International 係假野囉。
話時話 請問巴打你點睇cult eyewear
見佢都有復刻James dean個副
佢好似有得做mtm
不過差唔多貴成倍
透明灰又冇貨

係佢Facebook 見到原來有出過44
1. 因為你上面話「哩個Brand無背景無故事」
我唔同意,我認為係有背景有故事
所以我解釋咗Shady Character既來源(Tart做OEM)、歷史及收藏價值(第一個正刻復刻舊tart兼還原度最高既牌子)、收皮原因(被James Dean財團告)
然後你又問返我「咁所以呢?咁又點?」
我唔係好明你想講咩,如果你唔同意其實可以講吓點解,而唔係呢d無意義既質問

2.然後你舉咗日本tart做例子,
我唔明你想論證d咩,究竟同「我認為shady character有背景有故事」有咩關係?
因為之前你話過,你認為日本tart不論如何就係假貨
而我話過「睇你點睇」(理由遲d再講)
所以如果你認為shady character 係假野,咁你唔應該用日本tart去做例子反問返我,因為我冇話過我認為日本tart係假野(而我真心認為唔應該用「假野」呢個term去稱呼日本tart, 佢只係沒有授權既非正式復刻, 呢點遲啲再講)
你呢個舉例係咪矛盾?

3. 你話「shady character完全無討論同復刻價值,最到收咗皮」
首先新Shady Character(Tommy Ogara復刻)仲未收皮
人哋喺日本有專門店
https://instagram.com/private_eyes_and_trackers?igshid=1y1bx7dccun7l
韓國亦有好多select shop有入貨
https://www.instagram.com/p/CFBQftepdyP/?igshid=119ehrgxf8nk1
而舊shady收皮原因係因為佢印咗james dean個名落鏡臂,同佢有冇討論/復刻價值無關
事實上好多古董眼鏡專門店都有賣舊Shady, 例如日本既Solakzade, Gig Lamps, Pon Megane, 甚至泰國既Krabeemarn等等
價錢上亦同舊tart差唔多
呢點已經反映出新/舊Shady絕對有佢既價值同市埸
你唔鐘意唔等於冇

4.「不過我玩開古著嘅」
如果你認為其他人唔識古著,冇資格同你討論,得你識古著
咁相信古著討論區啱你多d
沒有授權既非正式復刻
呢句屈晒機
可能你會覺得我捉字虱
但係我唔會話佢假,因為
1. 海關唔受理。
2. 我覺得要睇生産者同買家既意圖。
例如呢個牌子原意係想用優質既celluloid同日本職人手工去復刻tart, 咁呢個意圖係正面既,哪怕佢復刻得唔似, 我覺得用假野去稱呼就太harsh。
我相信買家都係真心欣賞而買,又或者唔識/買唔到舊tart。咁我唔會將佢哋同買幾舊水假LV袋充大頭嘅人相提並論。
3. 將心比心,假設你去上目幾千蚊買咗副日tart, 第二日好開心地同朋友分享,點知俾人一句「你對tart假㗎」質埋黎,你有咩感受?換個字眼已經好好多

利申:冇買/賣過日tart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞