(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡10

1001 回覆
7 Like 8 Dislike
如果有個牌子原意想用優質既celluloid 同日本職人手工去復刻tart, 個牌子唔叫Tart, 叫Pie ... 咁叫復刻。 正如你所講嘅無受權非正式復刻”Tart”就係假。

海關唔受就ok? 藍屍打人殺人popo 都唔受理架!
但呢個現象係確實存在,係事實黎
正如上面講過舊shady個價已經接近舊tart,有價有市

又例如
80年代蘇聯假adidas “Mockba”運動鞋,因為有歷史故事(反映當時蘇聯同德國嘅關係),而且係用adidas嘅設備去生產,所以受古著愛好者追捧,流出量少所以都唔平
https://www.aphrodite1994.com/blog/index.php/the-strange-but-true-story-of-the-mockba-adidas-bootleg-used-by-soviet-special-forces/
Mockba 點同呀,佢係叫mockba, 唔係假adidas ....

藍屍例子唔啱logic啦
藍屍打人殺人,實際上犯咗法,但popo唔受理係因為政治原因
日Tart用呢個名注冊,冇犯法喎,當然你可以話佢好賤格,但呢個係另一回事

喺你角度,冇正式授權=假,我理解
但喺其他角度(上面講嗰三點),我覺得可以用非正宗去稱呼日本tart, 所以我一開始已經話睇你點睇
你有你睇法,我有我睇法

係生勾巴無啦啦舉例日tart去論證舊shady冇價值,根本無關係
Shady直情有tart授權添
如果有個日本旅港職人, 唔係福井改係深井開一間金子眼鏡,無受權非正式復刻金子眼鏡,優質材料,人工一流, 咁又係咪假呢?
係,因為金子未收皮
我舉mockba去論證舊shady
而唔係論證日tart

唔好成日混淆
如果一個牌子摺左,另一間公司拎左佢名,注册埋商標,只要佢係「有心搞」,「用料好」,就唔算係流嘢,只係咩非正式授權嘅復刻?真心唔熟古董眼鏡同古著,想知。

但以我所知「非正式授權復刻tart optical」俾舊tart 嘅後人告緊wor 。
個分別就係收咗皮未? hahah 長智識
唔係「原裝」我就當係「非原裝」
不論個理念係乜嘢、個設計點樣跟到足、材料點靚
始終都唔係用當時嗰個技術同嗰啲材料做出嚟,分分鐘個所謂跟足原設計都只係是但抄,尺寸完全唔同
我既意思唔係「有價有市就有內在價值」

而係呢個價錢反映出對好多人黎講,shady係有內在價值,值得收藏
例如tart冇白黃紅呢啲顏色,而shady有
又例如我會視shady為tart歷史既一部分,因為同一個模出兼有tart授權
而被james dean 財團告到兩年摺埋,我覺得呢個咁有趣嘅故事反而係增加佢收藏價值

咁你唔覺得shady吸引當然冇問題,正如好多人都唔明點解舊tart可以去到咁貴,但shady絕對唔係你所講嘅「無背景無故事」
啱呀,我覺得非原裝呢個term好好
原來tart 有咁多八掛野
有冇人戴mr.leight
好似幾正
IMPERIAL是乜牌子?
google埋都見唔到有圖
巴打,想問下點解vintage咁多hybrid
咁啲鏡腳去晒邊到
想問下大家點睇imperial呢隻牌子
唔係好見有人提起
有冇相睇吓?好似冇乜聽過

網上搵得好少相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞