Fujifilm討論區 (23) 記得唔好買錯鏡

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想對焦快狠準,點解當初要入富士
點解入xt20 又唔入xt2

點解大家對對焦速度咁著迷
我以前手動都係咁影
究竟係影相定玩相機?🤔

手動鏡用peaking 有用
唔同scenario 有唔同preference
影奧運都有人用analogue添,咁以前photojournalist都係用TLR
唔只性能嘅,操作都係concern,xt20用起來冇一種好爽嘅感覺

咁快啲上xt2
等下一個巴打有貨接

我以前手動都係咁影
究竟係影相定玩相機?🤔

影奧運都有人用analogue添,咁以前photojournalist都係用TLR
唔只性能嘅,操作都係concern,xt20用起來冇一種好爽嘅感覺

咁快啲上xt2
等下一個巴打有貨接

富士d價咁硬可以慢慢玩多陣

我以前手動都係咁影
究竟係影相定玩相機?🤔

咁快啲上xt2
等下一個巴打有貨接

我建議儲齊鏡再等XT3
正常要兩個機身先最fit

我以前手動都係咁影
究竟係影相定玩相機?🤔

咁快啲上xt2
等下一個巴打有貨接

我建議儲齊鏡再等XT3

城府深密

我以前手動都係咁影
究竟係影相定玩相機?🤔

咁快啲上xt2
等下一個巴打有貨接

我建議儲齊鏡再等XT3

到 xt3 真係出時就應該快人一步等 xt4。
xt20 touch screen好冇用
xt20 touch screen好冇用

揀focus area好有用

16.4
下龍灣

16.4
下龍灣

去歐洲諗住帶1024+35.4
我自己仲有枝1855
有無帶埋1855既需要
我自己仲有枝1855
有無帶埋1855既需要

當然帶埋好,影景唔係淨係夠廣就得,其他焦段都好重要

更何況淨係帶一支10-24,到時想稍為影下淺景深都冇鏡用,有鏡喺手就緊係帶埋
有無手足分享下xf 50 f2 呢支鏡既心得?
想用黎係街影人 感覺上無35咁近 比人既壓迫感無咁大
如果新手想玩fujifilm應該買邊開始好d
主要都係影人或者旅行影境
小弟對上一部已經係D90
嫌太重唔方便放低左係度封塵
XT2 係唔係冇
XT2 係唔係冇HDR
XT2 係唔係冇HDR

iphone咩
點解fuji鏡頭行貨水貨一撚樣價錢
我自己仲有枝1855
有無帶埋1855既需要

當然帶埋好,影景唔係淨係夠廣就得,其他焦段都好重要

更何況淨係帶一支10-24,到時想稍為影下淺景深都冇鏡用,有鏡喺手就緊係帶埋

最多你到時睇天氣行程決定帶咩鏡出街
去到後悔dum春就無謂啦
今日用支50-140拍片
X-T20個AF-C好爽快
高登真係可以摺得,攝影台個富士個 post 由三月中到而家都仲未爆。
話說有56.2 又買左35.4 是否不智
話說有56.2 又買左35.4 是否不智

有幾不智,買左唔會冇飯開有乜所謂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞